Tekvando Federasyonundan İrem Yaman'a cevap: Süreç sporcularında bilgileri dahilinde yürütüldü

Tekvando Federasyonundan yapılan açıklamada, İrem Yaman'ın açıklamalarına ilişkin, "Sporcumuzun açıklamasını anlayışla karşılamakla birlikte bu sürecin her iki sporcumuzun bilgileri dahilinde yürütüldüğünü bildiririz" ifadelerine yer verildi.

Spor - 6 yıl önce

Ankara

Türkiye Tekvando Federasyonu, olimpiyatlara kendisinin katılması gerektiğini savunan milli sporcu İrem Yaman'ın düzenlendiği basın toplantısının ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Milli tekvandocu İrem Yaman: Kazandığım olimpiyat kotası için sonuna kadar mücadele edeceğim

Açıklamada, Dünya Tekvando Federasyonunun "Olimpiyat Oyunları Tekvando Müsabakaları Katılım Prosedürleri Madde 9.5.1'e göre" 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılım için olimpik sıralamanın 2019 aralık ayı itibarıyla sona erdiği belirtilerek, "Olimpik sıralamada ilk 5 içinde sporcusu bulunan ülkeler, olimpiyat oyunlarına katılım için ülke adına kota kazanmıştır. Ülke adına kazanılan kotayı kullanacak sporcuyu yukarıda belirtilen mevzuat hükmüne göre ülke federasyonu belirler. Federasyon, ülke kotası kazanıldıktan sonra olimpiyatlara katılacak sporcuyu milli olimpiyat komitesi aracılığıyla bildirir." ifadelerine yer verildi.
"Tüm olimpik federasyonlarda olduğu gibi Türkiye Tekvando Federasyonu da her zaman ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek amacıyla performansı daha iyi sporcuyla organizasyonlarda temsil edilmeyi amaçlamaktadır." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle teknik ekip değerlendirmelerini yaparak iyi performans ortaya koyan sporcuları tercih etmektedir. 2020 Tokyo Olimpiyatları sporcu seçiminde de bu yol kullanılmıştır.
Aynı kiloda mücadele eden iki milli sporcumuzun olimpik puanları birbirlerine çok yakın olmakla İrem Yaman'ın kazandığı puanların çoğu olimpik sıklet olmayan 62 kiloda, Hatice Kübra İlgün'ün almış olduğu puanların tamamı ise 57 kilo olimpik sıklet müsabakaları sonucu toplanmıştır.
Bu bilgiler ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda; federasyonumuzca 23 Ekim 2019 tarihinde bir açıklama yapılarak, 'Olimpik sıralamada ilk 5'te birden fazla sporcumuz bulunan sıkletlerde, aralık ayında Rusya'da yapılacak olan Grand Prix Final Müsabakası'nda daha başarılı olan sporcu puan durumuna bakılmaksızın ülkemizi olimpiyatlarda temsil edecektir' ifadeleri kullanılmış ve bu husus yarışma tarihinden 1,5 ay önce ilan edilerek her iki sporcumuza da bildirilmiştir. Bu konuda sporcularımız tarafından bu karara herhangi bir itirazda bulunulmamıştır."

"Olimpiyatlarda ülkemizi Hatice Kübra İlgün temsil edecek"

Olimpiyatlardaki mücadeleye en eşdeğer organizasyonun Grand Prix müsabakalarının olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Grand Prix Finali'nin olimpiyatlardan daha zorlu olduğu bilinmektedir.
Grand Prix Finali'nde olimpik sıralamadaki en iyi 16 sporcu yer alırken, olimpiyatlardaki 16 sporcu dağılımında kota kontenjanlarından dolayı daha zayıf sporcular da yer alabilmektedir.
Dolayısıyla Grand Prix Finali en güçlü olimpiyat provasıdır ve bu ölçekte bir organizasyon olimpiyat oyunlarına kadar yapılmayacaktır. Bu nedenle birbirine denk gördüğümüz değerli iki sporcumuz arasındaki seçimin bu organizasyonda yapılması adaletli olarak değerlendirilmiştir.
Yaygın olan bu tercihe benzer bir örnek; Güney Kore'nin iki sporcusu arasındaki son 3 maçlık sonuca göre olimpiyatlarda ülkesini temsil edecek sporcuyu belirlemesidir." 
İki milli sporcunun 2019 yılı Grand Prix müsabakaları performanslarının ele alındığı açıklama, şöyle devam etti:
"Hatice Kübra İlgün'ün 4'ü Grand Prix olmak üzere katıldığı tüm organizasyonlarda madalya kazandığı görülmektedir. İrem Yaman son 4 Grand Prix'nin 2'sine sakatlığı nedeniyle katılmamış, katıldığı 2 Grand Prix'de ise madalya kazanamamıştır.
Hatice Kübra İlgün, bu süreçte 4 Grand Prix'de de madalya kazanmıştır. Federasyonumuzca seçme yapılacağı belirtilen 2019 Rusya Grand Prix Finali'nde yapılan müsabakada Hatice Kübra İlgün, İrem Yaman'ı mağlup etmiş ve turnuva sonunda da gümüş madalya kazanmıştır.
İki milli sporcumuzun birbirleriyle yaptıkları müsabakaları incelediğimizde, Hatice Kübra İlgün'ün İrem Yaman'a karşı 2-1 üstünlüğü bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler incelendiğinde 2020 Tokyo Olimpiyatları 57 kilo kategorisinde ülkemizi temsil etmek üzere Hatice Kübra İlgün belirlenmiştir."
Açıklamada, "Her iki sporcumuz da ülkemizin milli değeri olup, daha büyük başarılara imza atacaklarına olan inancımız tamdır. Sporcumuz İrem Yaman'ın 'Olimpiyatlarda başarı kazanma odaklı' basın açıklamasını anlayışla karşılamakla birlikte bu sürecin her iki sporcumuzun bilgileri dahilinde yürütüldüğü ve Tokyo 2020'de ülkemizi kimin temsil edeceği hususunun bu doğrultuda belirlendiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz." şeklinde görüş belirtildi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yargıtay 16. Ceza Dairesinden FETÖ üyeliği kriterleri

2020-03-08 14:22 - Gündem

Yargıtay 16. Ceza Dairesinden FETÖ üyeliği kriterleri

2020-03-08 15:48 - Genel

Milli takım kaptanından büyük kulüplere çağrı: Lütfen kadın futbol takımı kurun

2020-03-07 16:37 - Spor

İran'da Ulusal Kriz Yönetim Kurumu Başkanı da koronavirüse yakalandı

2020-03-09 15:17 - Dünya

Şubatta en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı

2020-03-03 17:39 - Ekonomi

Chelsea, Everton'ı farklı mağlup etti

2020-03-08 22:12 - Spor

Gelinliğinden mezar taşına Bosna'nın 'kırmızılı kadını'

2020-03-08 16:07 - Magazin

İki sanatçının etkileşimi 'Gece Sirenleri'ni çaldırdı

2020-03-08 16:17 - Kültür Sanat

Los Angeles'ta İdlib'deki Türk askerlerine destek gösterisi

2020-03-09 10:37 - Dünya

Aksaraylı üretici maskeli ördek talebine yetişemiyor

2020-03-09 14:22 - Gündem

İlgili Haberler

Başantrenör Tuğçe Canbaz'ın "koçluk" mücadelesi

15:13 - Spor

Lösemiyi yenen genç boksör Elif'in hedefi yeni şampiyonluklar

14:47 - Spor

Engelli yüzücü Eylül, milli takım hedefiyle kulaç atıyor

14:38 - Spor

Şampiyon halterci Şaziye, milli sporcular yetiştiriyor

14:28 - Spor

Türkiye Güreş Federasyonu 2026 Çalıştayı, Kızılcahamam'da sürüyor

14:17 - Spor

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile İstanbul'da görüştü

16:07 - Siyaset

İletişim Başkanlığından CNN International'ın haberlerde gösterdiği "sözde harita"ya t

15:58 - Gündem

Doğu Anadolu'da kar ile soğuk hava etkili oluyor

15:42 - Gündem

Hürmüz krizi küresel enerji piyasalarını sarstı

15:27 - Ekonomi

İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'a yönelik "büyük çaplı saldırılarını şiddetle"

15:22 - Dünya