?>

Tekstil endüstrisi yılda 79 milyar metreküp su kullanıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Becenen, tekstil endüstrisinin yılda 79 milyar metreküp su kullandığını söyledi.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Edirne

Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından "Uluslararası Sıfır Atık Günü" kapsamında program düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı, programın açılışında yaptığı konuşmada, sıfır atık bilincini geliştirmek amacıyla 81 ilde etkinlikler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Edirne'de "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" temasıyla öğrencilere yönelik bir program düzenlediklerini belirten Sarı, "Etkinlik masalarımızda çevre bilinci ve sıfır atık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler hem bilgilendirilecek hem de çeşitli aktivitelerle onları eğlendireceğiz." dedi.

Tüketiciler ihtiyaçtan fazla kıyafet alıyor

Programda "Tekstil ve Modada Sıfır Atık" başlıklı bir sunum yapan TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nilgün Becenen ise tekstil ve giyim sektöründe kullanılan fazla tüketimlerin doğaya ve çevreye zarar verdiğini dile getirdi.

Dünya genelinde tekstil sektörünün ihtiyaçtan fazla büyüdüğünü anlatan Becenen, "Moda, tüketicilerin giyinme ihtiyaçlarından daha çok psikolojilerine etki ederek insanların alışveriş isteğini büyütmekte. 2014 yılında, 2000 yılına kıyasla yüzde 60 daha fazla giysi satıldı. Bu giysilerin ancak yarısı giyildi. Geri kalanlar çöpe atıldı." dedi.

Becenen, tekstil sektöründe yapılan üretimde aşırı miktarda su kullanımı gerçekleştirildiğini dikkati çekti.

Tekstilde su kullanımının hızlı moda akımlarıyla giderek artığını vurgulayan Becenen, şunları kaydetti:

"Tekstil endüstrisi yılda 79 milyar metreküp su kullanıyor. Küresel atık suyun yüzde 20'si tekstil sektöründen kaynaklanıyor. Aynı şekilde tekstil sektörü karbon emisyonunun yüzde 10'unu üretiyor. Bir pamuklu tişört üretirken 2 bin 700 litre su tüketiliyor. Bu miktar bir kişinin 2,5 yıllık içme suyuna karşılık geliyor. Aynı tişört 2 kilogramdan fazla karbondioksit salınmasına yol açıyor. Bir kot pantolon üretiminde ise 7 bin 500 litre su tüketiliyor."

Becenen, sürdürülebilir üretimin sağlanması için geri dönüşüme önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sıfır atık konusunda farkındalığın artırılması için bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılması tavsiyesinde bulunan Becenen, eski kıyafetlerin geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini ifade etti.

"Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" temasıyla gerçekleştirilen programda öğrenciler, atık malzemeleri kullanarak çeşitli hediyelik eşyalar ve resimler yaptı.

Sıfır atık farkındalığını artırmaya yönelik düzenlenen bilgi yarışmasında soruları doğru cevaplayan öğrencilere hediyeler verildi.

Programa, protokol üyeleriyle siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli Hüseyin Köksal'ın ifadesine ulaşıldı

2025-03-25 23:28 - Gündem

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. hafta heyecanı başladı

2025-03-25 10:02 - Spor

1111 taneli tarihi tesbih, Ramazan ayında sabırla çekiliyor

2025-03-22 12:43 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

'Bazı topraklarda' yeşermeyen futbol yıldızları

2025-03-27 13:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kendi çabasıyla öğrendiği kemençe ve sazı 85 yaşında çalmaya devam ediyor

2025-03-25 13:23 - Kültür Sanat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Edirne'deki Lalapaşa ve Büyüköğünlü göletlerinin su seviyesi kuraklık nedeniyle azaldı

09:57 - Çevre-Hayat

Dede ve torunu engellilerin hayatına dokunmak için mavi kapak topluyor

15:42 - Çevre-Hayat

Artvin'li balık ustası 30 yıldır aynı yerde balık artıklarıyla martıları besliyor

15:32 - Çevre-Hayat

Kalp nakli yapılan hemşireden organ bağışı çağrısı

15:27 - Çevre-Hayat

Altının rekor fiyatlara ulaşması IKBY'de evlilikleri de etkiliyor

15:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hindistan'da 260 kişinin öldüğü uçak kazası için aileler Boeing ve Honeywell'e dava açtı

10:27 - Dünya

Süper Lig'de 6. haftanın perdesi yarın açılacak

09:58 - Spor

Konya'da nöbet sırasında rahatsızlanan Piyade Uzman Çavuş Günay şehit oldu

09:47 - Gündem

Merkez Bankası kredi kartları işlemlerinde uygulanan faiz oranlarında değişikliğe gitti

09:43 - Ekonomi

ABD’de komedyen Jimmy Kimmel’ın TV şovu Charlie Kirk paylaşımları sonrası süresiz askıya alındı

09:32 - Dünya