?>

Tekstil atıkları gönüllü kadınların elinde çanta, bere ve kalem kutusuna dönüşüyor

Eskişehir'in merkez Tepebaşı Belediyesince hayata geçirilen "Kadınlar Üretiyor, Çocuklar Gülümsüyor Projesi" ile tekstil firmalarının atık ürünleri, gönüllü kadınlar tarafından çanta, kalem kutusu ve bere gibi işlevsel ürünlere dönüştürülüyor

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Eskişehir

Tepebaşı ilçesinde sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve kadınların sosyal güçlenmesini merkeze alan proje kapsamında 154 gönüllü kadın, hem mesleki becerilerini geliştiriyor hem de çevresel farkındalık kazanıyor.

Geri dönüştürülen malzemelerle hazırlanan ürünler, üzerlerine eklenen QR kodlarla dijital ürün pasaportu taşıyor. Bu kodlar aracılığıyla üretim süreci, kullanılan malzemeler, üretici bilgileri ve çevresel katkılar takip edilebiliyor. Dönüştürülen ürünlerin, projenin sonunda sergilenmesi ve kırsal mahallelerdeki ihtiyaç sahibi çocuklara hediye edilmesi hedefleniyor.

Tepebaşı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Biyolog Sinem Er, projenin çevreci vizyonla hayata geçirildiğini söyledi.

"İklim Sözcüleri Programı" ile 2022 yılından beri gönüllü katılımcılarla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Er, "Bu projede de tekstil firmalarından hijyenik koşullarda atık tekstil malzemeleri temin ettik. Hedefimiz, çocukları mutlu ederken aynı zamanda çevre bilinci kazandırmak." ifadelerini kullandı.

Döngüsel moda ile sosyal fayda birleşti...

Projenin fikir öncülerinden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü doktora öğrencisi ve Tepebaşı Belediyesi gönüllü iklim sözcüsü Ezgi Zengin de "döngüsel moda" üzerine çalışırken "dijital ürün pasaportu" kavramıyla tanıştığını söyledi.

Dijital ürün pasaportu fikrini sosyal projeye dönüştürüp hem akademik hem de yerel düzeyde fayda üretmek istediğini belirten Zengin, "Bu konu aklımın bir köşesinde hep vardı. Sinem Er ile proje fikrimi paylaştım ve çok beğenildi." diye konuştu.

Zengin, dört kişilik ekiple yola çıktıklarını, tekstil alanında Türkiye'de 2026-2030 yıllarında dijital ürün pasaportu kavramının zorunlu hale geleceğini ve projenin bu yönüyle de Türkiye'de öncü niteliği taşıdığını vurguladı.

Ürettikleri ürünlere gönüllü kadınlar tarafından dijital ürün pasaportunun dikildiğini kaydeden Zengin, "Dijital ürün pasaportu kapsamındaki ürünlerin QR kodları var. Bu kodla proje detayı, nerede ve kimler tarafından üretildiği, hangi sürdürülebilir amaçlara hitap ettiği ve üretici kadınlarımızın mesajları gibi bilgiler yer alıyor." dedi.

Projenin fikir öncülerinden Bengisu Almıla Hekim ise projeyle Eskişehir'de fark yaratmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Fark yaratma konusunda paydaşlarımıza ihtiyacımız vardı. Eskişehir'deki tekstil firmalarının yanı sıra Türkiye genelindeki fermuar ve aksesuar üreticilerinden de destek aldık." diye konuştu.

Hekim, projenin 5 ila 9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik olduğunu belirterek, üretimlerinin sosyal fayda sağlamanın yanı sıra ileride çeşitli yarışmalara da katılacak şekilde geliştirildiğini ifade etti.

Dikim atölyesi sahibi Selda Ertürk de proje ekibine eğitmen olarak destek verdiğini, biriken işleri ve tasarımları kendi atölyesinde yaptığını dile getirdi.

"Tişört için 2 bin 700 litre su harcanıyor"

Projeye katkı veren Nefise Kızılkale de bir tişört üretiminde ortalama 2 bin 700 litre su harcandığının altını çizerek, "Bu bilgiyi öğrendiğimde geri dönüşümün önemini bir kez daha fark ettim. Projemiz sayesinde atıkları değerlendirerek çocukları mutlu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Güreş Federasyonu'nda ilk Azerbaycanlı üye: Yusif Abbasov

2025-05-24 07:06 - Özel Haber

Sofralık yumurta ihracatında muafiyet düzenlemesi

2025-05-28 01:23 - Ekonomi

Çaykur Rizespor, Beşiktaş'ı deplasmanda yendi

2025-05-25 21:23 - Spor

Rusya’da dijital ruble gündeme getirildi

2025-05-26 07:34 - Özel Haber

THY, "Connect To Türkiye" yabancı tur operatörlerini İzmir'de buluşturdu

2025-05-30 11:48 - Ekonomi

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 16:22 - Siyaset

Eyüpspor, Süper Lig'de Antalyaspor'u ağırlayacak

2025-05-24 00:18 - Spor

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Küçük ölçekli balıkçı gemilerine son 7 yıldır destek veriyoruz

2025-05-25 10:27 - Ekonomi

Sigara, Türkiye'de her gün yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden oluyor

2025-05-30 11:38 - Sağlık

Antalya'da oluşan hortum evlerin çatıları ile seralara zarar verdi

2025-05-29 22:58 - Asayiş

İlgili Haberler

Karadeniz'in zirvesindeki yaylalar ziyaretçilerini ağırlıyor

16:47 - Çevre-Hayat

Antik dönemden bugüne uzanan Adala Kanyonu eski güzel görüntüsüne kavuştu

16:22 - Çevre-Hayat

"Çocuk vali" yaşadığı kente oyuncak müzesi kazandırdı

15:28 - Çevre-Hayat

Manisa'da suyla buluşan Adala Kanyonu, doğaseverlerin uğrak noktası oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Süphan Dağı'na çiçekler arasında başlayan tırmanış karlı zirvede tamamlanıyor

13:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye yönetimi Süveyda'daki askeri güçlerini çektiğini yineledi

10:03 - Dünya

Bakan Bayraktar, yeni sondaj gemilerinin 2026 başında göreve hazır olacağını bildirdi

09:58 - Ekonomi

FETÖ'nün güncel finans yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan 23 şüpheli adliyede

09:43 - Gündem

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda yakalanan 51 zanlı adliyede

09:38 - Gündem

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı açıldı

09:12 - Ekonomi