?>

Tedarik zinciri sorunları 2025’te küresel hava yolu şirketlerine 11 milyar dolara mal oluyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), tedarik zinciri sıkıntılarının bu yıl küresel hava yolu şirketlerine 11,3 milyar dolar maliyet oluşturacağını bildirdi.

Ekonomi - 17 saat önce

Berlin

IATA, yönetim danışmanlığı şirketi Oliver Wyman ile işbirliğine giderek havacılık sektöründeki tedarik zinciri zorluklarını ve hava yolu şirketleri üzerindeki etkilerini ele alan “Ticari Uçak Tedarik Zincirini Canlandırmak” başlıklı raporunu yayınladı.

Rapora göre, uçak üreticilerinin ve parça üreticilerinin tedarik sorunları, hava yolu şirketlerine pahalıya mal oluyor. Bu sorunların yalnızca bu yıl dünya çapında hava yolu şirketlerine 11 milyar dolardan fazla maliyete yol açacağı hesaplanıyor.

????

Maliyetlerin en büyük payı hava yolu şirketlerinin eski uçaklarını hizmette tutması nedeniyle 4,2 milyar dolar ile artan yakıt tüketimi alıyor. Ek bakım çalışmaları 3,1 milyar dolara, bakım kuyruklarda kalan motorların kiralanması ise 2,6 milyar dolara mal oluyor.

Gecikmeleri hafifletmek için daha fazla yedek parça bulundurmanın hava yolu şirketlerine 1,4 milyar dolara mal olacağı hesaplandı.

IATA'ya göre, onarım ve bakıma yapılan toplam harcamalar bu yılki 120 milyar dolarlık seviyesinden 2030’a kadar 150 milyar dolara yükselecek.

Yedek parça pazarında ek rekabet çağrısı

Raporda görüşlerine yer verilen IATA Genel Direktörü Willie Walsh, hava yolu şirketlerinin, filolarını verimli bir şekilde işletmek ve büyütmek için güvenilir tedarik zincirine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Şimdi ise uçak, motor ve yedek parça için eşi benzeri görülmemiş bekleme süreleri ve öngörülemeyen teslimat programları yaşıyoruz. Tüm bunlar, maliyetleri bu yıl en az 11 milyar dolar artırdı ve hava yolu şirketlerinin tüketici talebini karşılama kapasitesini kısıtladı." ifadelerini kullandı.

Bunun da sektörü gelecekteki talep şoklarına veya vergilere karşı savunmasız bırakabileceğini aktaran Walsh, “Küresel ekonomik faaliyetlerin yüzde 3,9'unu destekleyen ve 86,5 milyon kişiye istihdam sağlayan değer zincirinin çekirdeği olarak hava yolu şirketlerine güvenen politika yapıcılar, bu durumu net bir şekilde odak noktasında tutmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Walsh, tedarikçilerin fiyatlandırma politikalarını eleştirerek, yedek parça pazarında “ek rekabet" çağrısında bulundu.

Öte yandan, dünyanın önde gelen uçak üreticileri Airbus ve Boeing ile tedarikçileri, beş yıl önce Kovid-19 salgınından beri iş gücü, malzeme ve parça sıkıntısıyla karşı karşıya bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'da yeniden Başbakan atanan Lecornu hükümetini kurdu

2025-10-13 00:18 - Dünya

Yapay zeka destekli akıllı ayna kullanıcıların cildini analiz ediyor

2025-10-13 15:24 - Teknoloji

Savunmada üst lige çıkmanın yolu uzaydan geçiyor

2025-10-13 15:14 - Teknoloji

Erzurum şehir merkezi ekim ortasında karla kaplandı

2025-10-13 11:13 - Çevre-Hayat

Tiyatro hayalinin peşinden koşan girişimci, çocukları dijital dekorlu sahneyle tanıştırıyor

2025-10-13 13:49 - Kültür Sanat

Basketbol Avrupa Ligi'nde 3. hafta heyecanı başlayacak

2025-10-08 10:08 - Spor

Bankacılık sektörü en fazla krediyi imalat sanayisine sağladı

2025-10-13 11:23 - Ekonomi

Hamas Gazze'deki 20 İsrailli esiri Kızılhaç heyetine teslim etti

2025-10-13 11:02 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği son saldırılarında 3 Filistinli hayatını kaybetti

2025-10-07 11:43 - Dünya

2025 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Joel Mokyr, Philippe Aghion ve Peter Howitt kazandı

2025-10-13 13:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

09:15 - Ekonomi

İstanbul Kalkınma Ajansı 11 personel alacak

09:38 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı temaslarda bulunmak üzere yarın Çin'e gidecek

09:32 - Ekonomi

Deprem bölgesinin ayağa kalkması için oluşturulan Afet Yeniden İmar Fonu faaliyete geçti

09:28 - Ekonomi

İstanbul Orman İnovasyon Haftası dünya ormancılarını buluşturacak

16:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da hayali işlemlerle suç geliri elde edildiği iddiasıyla 60 şüpheliye gözaltı kararı

09:57 - Asayiş

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı temaslarda bulunmak üzere yarın Çin'e gidecek

09:32 - Ekonomi

Deprem bölgesinin ayağa kalkması için oluşturulan Afet Yeniden İmar Fonu faaliyete geçti

09:28 - Ekonomi

FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki mahrem yapılanması soruşturmasında 16 gözaltı kararı

09:08 - Asayiş

‘Kafirun’ beyazperde için gün sayıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

09:03 - Magazin