?>

TDD, cilt kanserine karşı 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneğince (TDD), cilt kanserinin erken dönem tespit edilebilmesi için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz "deri taraması" yapılacak.

Sağlık - 4 saat önce

Ankara

Derneğin genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, bugün başlayan taramaların 30 Mayıs'a kadar süreceği bildirildi.

????

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başak Yalçın, burada yaptığı açıklamada, deri kanserinin dünya genelinde artış gösterdiğini söyledi.

Yalçın, deri kanseri görülme sıklığındaki artışa ve alınabilecek önlemlere dikkati çekmek istediklerini vurgulayarak, "Özellikle çocuklarımız ciddi risk altında. Biliyoruz ki uygun şekilde korunmadığı takdirde insanlar güneş hasarının yaklaşık yüzde 80'ini çocukluk döneminde alıyor. O nedenle bu sene daha ziyade çocukları hedef alarak bir kampanya yapmayı düşünüyoruz." dedi.

"İlk 18 yaşta gerçekleşen güneş yanığı, deri kanseri riskini en az iki kat artırıyor"

Euromelanoma Türkiye Başkanı Prof. Dr. Bengü Nisa Akay da tarama uygulamalarının artık gelenekselleştiğini belirterek, Türkiye'nin, 2017'den bu yana 30 ülkenin dahil olduğu Euromelanoma kampanyalarına aktif olarak katıldığını aktardı.

Mayıs ayının kanser farkındalık ayı olduğunu anımsatan Akay, "Tüm kanserler içerisinde en agresif, en saldırgan, en ölümcül olabilen melanom dediğimiz deri kanseri açısından bütün ülkelerin, halkların bilinçlendirdiği, kampanyaların yürütüldüğü bir ay. Türkiye çapında yarından itibaren bu kampanyaya başlıyoruz." bilgisini verdi.

Taramaların 37 il ve 71 merkezde yapılacağını belirten Akay, başvuranları ücretsiz muayene olabileceğini, ayrıca taramalarda deri kanseri farkındalığı oluşturmak adına korunma yöntemlerinin anlatılacağını aktardı.

Akay, bu yıl "Çocuğumuzun bir kanser sorunu var" başlıklı bir sloganla ilerlediklerini belirterek, "Çünkü deri kanserinin temelleri, ilk 18 yaşta atılıyor. İlk 18 yaşta gerçekleşen güneş yanığı, deri kanseri riskini en az iki kat arttırıyor. Eğer bu katlanarak her sene oluyorsa bu da orantısal olarak artmakta. O yüzden ilk 18 yaşta yapılacak güneşten korunma yöntemlerinin çocuklara uygulanmasının, deri kanseri gelişmesini sonraki yıllarda azaltmakta." ifadelerini kullandı.

"Belli saatlerde güneşte bulunulmamalı"

Basın mensuplarının, "Güneş koruyucu alırken nelere dikkat edilmeli?" sorusu üzerine Akay, koruyuculuk etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış, testlerden geçmiş dermokozmetik ürünlerin tercih edilmesi ve bu ürünlerin eczanelerden alınması tavsiyesinde bulundu.

Akay, koruyucuların 2-3 saatte yenilenmesi, deniz veya havuz sonrası ya da yoğun terleme durumunda yeniden uygulanması gerektiğini vurguladı.

Dr. Başak Yalçın da güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın yollarına ilişkin "Belli saatlerde güneşte bulunulmamalı. Gündüz dışarı çıkılacağında uzun kollu ve güneşten koruyucu giysiler, şapka, gözlük gibi yöntemler tercih edilmeli. Hatta ultraviyole indeksi takip edilerek ona göre çocukların ya da erişkinlerin güneşe çıkması ya da çıkmaması sağlanmalı." önerilerini sıraladı.

Taramaların hangi illerde ve merkezlerde uygulanacağı bilgisine Türk Dermatoloji Derneği ile Euromelanoma'nın internet siteleri ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2025 Ballon d'Or ödül töreni 22 Eylül'de yapılacak

2025-05-19 17:08 - Spor

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye sürecinde siyasetin devreye girmesi için silahların bırakıldığının görülmesi gerekiyor

2025-05-19 22:13 - Siyaset

Juliette Binoche, Cannes Film Festivali'nde Gazze'de öldürülen Filistinli gazeteci Fatma Hasune'yi andı

2025-05-14 12:10 - Magazin

İşletmeler dijital araçlar olmadan rekabetçi olamıyor

2025-05-19 19:48 - Ekonomi

İran lideri Hamaney, ABD ile müzakerelerden sonuç çıkmasını düşünmediklerini söyledi

2025-05-20 12:48 - Dünya

Doğal gaz dağıtımına 2024'te 15 milyar lira yatırım yapıldı

2025-05-20 10:08 - Ekonomi

Engelliler bir günlük askerlik sevinci yaşadı

2025-05-15 18:18 - Magazin

ABD'de, gönüllü geri dönüş programının ilk aşamasında 68 göçmen gönderildi

2025-05-20 10:47 - Dünya

Eurovision'un ilk yarı finalinde salondaki seyirciler Gazze'ye destek verdi

2025-05-14 10:37 - Magazin

Konut Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda yüzde 1,5 arttı

2025-05-20 10:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sivas Valiliğinden KKKA uyarısı

13:07 - Sağlık

Hekim adayları simülasyon merkezindeki uygulamalı eğitimle mesleki donanım kazanıyor

12:17 - Sağlık

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

11:58 - Sağlık

Felçli hasta sedyeyle geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

11:53 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı "annelik" yolculuğunu dijital platforma taşıdı

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

AB tarımı kötü hava şartlarından yılda 28,3 milyar avro kaybediyor

19:52 - Ekonomi

AB, Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı

19:48 - Dünya

Batman'da şarampole devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

19:32 - Gündem

İngiltere Başbakanı Starmer, AB ile yapılan anlaşmanın sınırları güçlendireceğini söyledi

19:07 - Dünya

Zelenskiy, von der Leyen ile AB'nin Rusya'ya yönelik 18. yaptırım paketinin hazırlığını gö

19:03 - Dünya