?>

TCMB Başkanı Karahan: Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmekte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi." dedi.

Ekonomi - 3 hafta önce

Istanbul

Karahan, İstanbul'da SteelOrbis işbirliğinde düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü ve 10. Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Yassı Çelik Konferansı'nda "Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası" başlıklı sunum yaptı.

"Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi." ifadelerini kullanan Karahan, kapsamlı vergi paketinin büyüme ve enflasyon beklentilerini etkilediğini belirtti.

Karahan, küresel finansal piyasalarda oynaklığın yükseldiğini aktardı.

Resesyon beklentilerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı yönlü etkilediğini ifade eden Karahan, emtia fiyatlarının son dönemde belirgin düzeyde gerileme gösterdiğine dikkati çekti.

Yurt içindeki iktisadi faaliyete değinen Karahan, talep kompozisyonunun 2024 yılında daha dengeli seyrettiğini vurguladı.

Karahan, üretim göstergelerinin iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret ettiğini belirterek, "Yurt içi talep ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar dirençlidir." dedi.

Cari işlemler açığının tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunu dile getiren Karahan, zayıf dış talebe rağmen ihracatta pazar payının arttığını söyledi.

Karahan, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı seyrettiğine vurgu yaptı.

"Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmekte"

Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini aktaran Karahan, "Enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü bir yükseliş gözlenmiştir. Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Karahan, geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemlerin, hizmet enflasyonunu yukarı çektiğini söyledi.

Maliyet artışlarının yavaşladığına dikkati çeken Karahan, enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu vurguladı.

Karahan, son dönemde finansal piyasalarda oynaklık gözlendiğini dile getirdi.

Son dönem finansal piyasa gelişmelerine yönelik alınan önlemler hakkında konuşan Karahan, TCMB'nin Para Politikası Kurulu Ara Toplantı kararında gecelik borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükselttiklerini, politika faizini yüzde 42,5’te sabit tuttuklarını anımsattı.

TCMB'nin TL ve döviz likidite yönetimine de değinen Karahan, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiklerini belirtti.

Karahan, bununla birlikte depo ihalelerinin vadelerini uzattıklarınıifade ederek, aynı zamanda vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç etmeye ve TCMB nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladıklarını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

2025-04-01 12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Milli güreşçiler Elvira ve Tuba, Avrupa'ya altın için gidiyor

2025-04-06 12:53 - Spor

Dünya şampiyonasına hazırlanan 19 Yaş Altı Korfbol Milli Takımı'nda hedef ilk 8

2025-04-06 13:03 - Spor

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

2025-04-07 12:03 - Çevre-Hayat

Büyükelçi Bilgiç, Moskova fuarlarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

2025-04-05 19:23 - Özel Haber

AvtoVAZ Başkanı Sokolov, Rusya'daki bayilerde bulunan yabancı otomobil stokunu değerlendirdi

2025-04-03 01:21 - Özel Haber

Ruslar, ülkeden ayrılan giyim markalarına olan ilgilerini kaybediyor

2025-04-04 18:23 - Özel Haber

Rusya: Ukrayna, enerji altyapımıza saldırmaya devam ediyor

2025-04-02 16:22 - Dünya

Küresel piyasalarda Trump'ın tarife açıklamaları sonrası satış baskısı öne çıkıyor

2025-04-03 09:12 - Ekonomi

Türkiye Şampiyonası'nda yalın ayak koşan milli atletin hedefi Avrupa şampiyonluğu

2025-04-06 12:47 - Spor

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı nisan ayı veri bültenini yayımladı

13:38 - Ekonomi

ABD borsaları, gümrük vergilerinin açıklandığı 2 Nisan'daki seviyelerine geri döndü

13:17 - Ekonomi

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi

Türkiye'nin ham çelik üretimi yılın ilk çeyreğinde 9,3 milyon ton oldu

13:02 - Ekonomi

Küresel gıda fiyatları gümrük tarifelerindeki belirsizlikle son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı nisan ayı veri bültenini yayımladı

13:38 - Ekonomi

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan, 8 Mayıs'ın "Zafer Günü" olarak adlandırılması kararı

13:28 - Dünya

ABD borsaları, gümrük vergilerinin açıklandığı 2 Nisan'daki seviyelerine geri döndü

13:17 - Ekonomi

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi