Kuveyt
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuveyt Emir Vekili ve Veliaht Prens Şeyh Meş’al Al Cabir Al Sabah ile Beyan Sarayı'nda gerçekleşen görüşmedeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.
Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğine dikkati çeken Şentop, "Halklarımız arasında tarihten gelen köklü bağlar, müşterek kültürel değerler ve karşılıklı muhabbet, ülkelerimiz arasındaki dostluk zeminini daha da kuvvetlendiriyor." İfadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki iş birliğini her alanda daha da derinleştirmek için gayret sarf ettiklerini anlatan Şentop, bu bağlamda, Kovid-19 küresel salgını nedeniyle bir müddet inkıtaya uğrayan karşılıklı üst düzey ziyaretlere tekrar başlayabilmekten ve yüz yüze görüşebilmekten memnuniyet duyduğunu vurguladı.
Şentop, şöyle devam etti:
"Değerli kardeşim (Kuveyt Millet Meclisi Başkanı) Marzuk Ali Al-Ganim ile geçtiğimiz sene ocak ayında, Türkiye ziyareti esnasında son derece verimli istişarelerde bulunmuştuk. Bilahare, telefonla da olsa farklı vesilelerle görüşme imkanımız oldu ve aramızdaki güzel diyaloğu devam ettirdik.
Parlamentolarımız arasında samimi bir iş birliği atmosferi bulunmaktadır. Meclis Başkanları olarak tesis ettiğimiz bu ortamın ihtisas komisyonlarımız ve Kuveyt Millet Meclisinde kurulmasını müteakiben dostluk gruplarımız arasında da yeni temaslara fırsat sağlamasını temenni ediyorum.
İki ülkenin Meclisleri olarak üyesi bulunduğumuz uluslararası parlamenter teşkilatlarda da yakın bir duruş sergilemekten ve bölgemizi ilgilendiren meseleleri çözüme kavuşturmak için birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz."
Filistin davası
Mustafa Şentop, Filistin davasının, her iki ülkenin de beraberce kararlılıkla hareket ettiği en hassas mevzuların başında geldiğini belirterek, "Sayın Al-Ganim ile bu çerçevede zaman zaman verimli istişareler gerçekleştirdik. Bu bağlamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) bünyesindeki Filistin Komitesine eylül ayında, İstanbul’da, parlamento başkanları seviyesinde ev sahipliği yapmak istediğimizi zatıalilerinin dikkatine sunmak isterim. İnşallah bu toplantıda Filistinli kardeşlerimizin huzuru ve güvenliği için hayırlı istişareler gerçekleştirecek ve alacağımız önemli kararları İstanbul’dan dünyaya ilan edeceğiz." diye konuştu.
Nisan ayında, Ankara’da, Türkiye-Kuveyt İşbirliği İçin Ortak Komite İkinci Toplantısı'nda bir eylem planı kabul edildiğini anımsatan Şentop, söz konusu eylem planında mutabık kalınan hususlar hayata geçirildikçe ilişkilerin birçok sahada daha da gelişeceği ve zenginleşeceği kanaatinde olduklarını vurguladı.
Bu sahalar arasında savunma sanayi alanındaki iş birliğinin önemine dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti:
"Dost ve kardeş Kuveyt’in güvenlik ve istikrarını kendi güvenlik ve istikrarımız ile eş tutuyor olmamız; konuyla ilgili temel hedefimizin eğitim, bilgi paylaşımı ve teknoloji transferi yoluyla bu alandaki iş birliğimizi artırmak olmasını sağlamaktadır.
Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri arasında yaşanan krizin suhuletle çözümü için Kuveyt’in yürüttüğü arabuluculuk gayretlerini her zaman desteklediğimizi ve takdirle takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Ocak ayında Al-Ula’da yapılan Zirve'yi ve gayretlerinizin müspet şekilde neticelenmiş olmasını da memnuniyetle karşıladık ve tebriklerimizi sunuyoruz.
Bu düşüncelerle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyorum. Kendimizi evimizde hissettiğimiz bu güzel ziyarette gerçekleştirdiğimiz temasların ülkelerimize ve halklarımıza hayırlar getirmesini Cenabıhak'tan niyaz ediyorum."
"Kuveyt'te olmamız muhabbetimizin göstergesi"
Şentop, daha sonra Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah ile bir araya geldi.
Beyan Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, ziyaretin salgının başlamasından sonraki ilk resmi ziyareti olduğunu belirten Şentop, "Bu da Kuveyt'e olan muhabbetimizin göstergesi." dedi. Türkiye ile Kuveyt arasındaki tarihi ilişkilerin olduğunu vurgulayan Şentop, devlet adamları olarak vazifelerinin, halklar arasındaki bu muhabbeti ileriye taşımak olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel seviyede seyrettiğini anlatan Şentop, "Halklarımız arasında tarihten gelen köklü bağlar, müşterek kültürel ve beşeri değerler ülkelerimiz arasındaki dostluk zeminini daha da kuvvetlendiriyor." değerlendirmesini yaptı. Şentop, şöyle devam etti: "Bizler de, Türkiye ve Kuveyt arasındaki mevcut ilişkileri ve iş birliğimizi samimiyete ve karşılıklı muhabbete dayanan bu zemin üzerinde her alanda daha da geliştirmek için gayret sarf etmeliyiz. Değerli kardeşim (Kuveyt Millet Meclisi Başkanı) Marzuk Ali Al-Ganim ile geçtiğimiz sene ocak ayında, Türkiye ziyareti esnasında verimli istişarelerde bulunmuştuk. Bilahare, telefonla da olsa farklı vesilelerle görüşme imkanımız oldu. Parlamentolarımız arasında samimi bir iş birliği atmosferi bulunmaktadır. Meclis başkanları olarak tesis ettiğimiz bu ortamın, ihtisas komisyonlarımız ve Kuveyt Millet Meclisinde kurulmasını müteakiben dostluk gruplarımız arasında da yeni temaslara fırsat sağlamasını temenni ediyorum. Nisan ayında, Ankara'da, Türkiye-Kuveyt İşbirliği İçin Ortak Komite İkinci Toplantısı'nda bir Eylem Planı kabul edilmesinden memnuniyet duyduk." TBMM Başkanı Şentop, söz konusu Eylem Planı'nda mutabık kalınan hususlar hayata geçirildikçe ilişkilerin birçok sahada daha da gelişeceği ve zenginleşeceği kanaatinde olduklarını ifade ederek, "Türk müteahhitlik sektörünün Kuveyt'e iş hacmi takribi 8 milyar doları aşmıştır. Firmalarımıza gösterdiğiniz teveccühten memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.
"Sağlık ve savunma sanayi alanlarında da iş birliğimizi geliştirecek potansiyelimiz var"
Kuveyt'in 2035 hedefleri doğrultusunda yapacak çok işleri olduğunu belirten Şentop, "Bu alanda ortak çalışmaları artırabiliriz. Bu çerçevede, Kuveyt’in büyük projelerinden biri olacak olan Naaim Sanayii Şehri'nde iş birliği için mutabık kalındığını da öğrendik. İmzaya hazır olan bu anlaşma ile inşallah yeni bir projeyi daha hep birlikte hayata geçireceğiz. Kuveyt firmalarının ülkemize 2 milyar doları aşan yatırımlarının da artarak devamını ümit ediyoruz. Sağlık ve savunma sanayi alanlarında da iş birliğimizi geliştirecek potansiyelimiz var." ifadelerini kullandı. Yunus Emre Enstitüsü'nün hayata geçmesiyle kültürel iş birliğinin daha da ileriye taşınacağını kaydeden Şentop, Türkiye Büyükelçiliği bünyesinde ücretsiz eğitim veren okulun fiziki kapasitesinin artırılması konusundaki gelişmelerden memnuniyet duyacaklarını söyledi. Mustafa Şentop, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyorum. Güzel ülkenizde gerçekleştirdiğimiz temasların halklarımıza hayırlar getirmesini Cenabıhak'tan niyaz ediyorum. Allah’a emanet olun." ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com