?>

TBMM Başkanı Kurtulmuş KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Kıbrıs'ta çözüm çok nettir. İki egemen toplumun var olduğu bir Kıbrıs adasını kabul etmek dünya siyaset çevrelerinin en akılcı kabul edişlerinden biri olacaktır." dedi.

Siyaset - 2 yıl önce

TBMM

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ilk yurt dışı programı kapsamında bulunduğu KKTC'de Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

Kurtulmuş, görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin devlet geleneği haline gelen bir usulünün olduğunu, seçilen cumhurbaşkanı ve meclis başkanının ilk ziyaretini KKTC'ye yaptığını anımsattı. Kurtulmuş, "Biz de bugün böyle bir milli ödevi gerçekleştiriyor olmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz. Bu ziyaretimizle gördük ki Kıbrıs her seferinde daha ileriye gidiyor." ifadesini kullandı.

KKTC Cumhuriyet Meclisinin, Türkiye'nin destekleriyle bu yıl içerisinde yeni binasına kavuşacağı ümidini dile getiren Kurtulmuş, KKTC'nin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik her projeye destek olduklarını kaydetti.

"Hep Türk tarafı mağdur edildi"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kıbrıs'ta verilen mücadelenin Osmanlı'nın adadan ayrılışıyla başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki hep Kıbrıs Türk tarafı burada mağdur edilen, zulme uğrayan hatta soykırıma tabi tutulan bir halk olarak tarihe geçmiş oldu. Maalesef Kıbrıs Türk halkına 'Siz uzlaşın, masada olun' diye telkinde bulunanlar hep Kıbrıs halkına karşı yapılan bu soykırımlara karşı da sessiz kaldılar. Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin buradaki garantörlük hakkı olmasaydı, 1973'teki Barış Harekatı gerçekleştirilmiş olmasaydı bugün zaten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diye bir devletten bahsetmemiz mümkün olmayacaktı. Bu ayan beyan ortadadır.

Kıbrıs'ta çözüm de çok nettir. İki egemen toplumun var olduğu bir Kıbrıs adasını kabul etmek dünya siyaset çevrelerinin en akılcı kabul edişlerinden biri olacaktır. Türkiye bu tezi hep söylüyor. Bazı çevreler tanımamak için gayret sarf etse de Kıbrıs adasının gerçeği budur. Burada Kıbrıs halkı da Allah'ın izniyle kıyamete kadar egemen varlığını korumaya kararlıdır. Bu temelde; iki eşit toplumun insani bir şekilde diyalog içinde olmasının, ortak projeler geliştirmesinin, ortak bir zeminde yaşamanın ve ortak bir adayı paylaşmanın verdiği sorumlulukla birlikte hareket etmesinin her iki tarafın yararına olacağını düşünüyoruz. Bu asla bir tarafın diğerini yok ederek ayakta kalması şeklide algılanmamalıdır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arnavutluk’ta tıp öğrencilerinden protesto

2023-07-06 17:09 - Dünya

Denizli'de komandolar ormanlarda yangın devriyesinde

2023-07-07 16:17 - Asayiş

Küresel piyasalarda gözler, ABD'de açıklanacak enflasyon verisine odaklandı

2023-07-08 11:18 - Ekonomi

Hatayspor, Giorgi Aburjania'yı transfer etti

2023-07-05 10:03 - Spor

Edirneli pehlivanlar Kırkpınar hazırlıklarını tamamladı

2023-07-05 10:47 - Spor

Depremde iş yerleri yıkılan 3 fırıncı ekmek teknelerini tek çatı altında topladı

2023-07-05 12:08 - Çevre-Hayat

Rusya’da patlayıcı üreten fabrikadaki patlamada 6 kişi öldü

2023-07-07 13:46 - Dünya

5G'ye geçiş için yol haritası oluşturuluyor

2023-07-08 12:08 - Teknoloji

Milli yüzücü Merve Tuncel, Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2023-07-06 00:07 - Spor

İşitme Engelli Badminton Milli Takımı dünya şampiyonluğunu hedefliyor

2023-07-08 13:17 - Spor

İlgili Haberler

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten İsrail'in Gazze'ye saldırısına tepki

22:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Altay ile tank teknolojisinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açtık

15:58 - Siyaset

Bakan Tekin: Eğitimin dili de barışın dili olmak zorundadır

15:38 - Siyaset

Milli Savunma Bakanı Güler, Katarlı mevkidaşı Al Sani'yi ağırladı

15:33 - Siyaset

Bakan Kurum: 24 Ekim itibarıyla tapusu olanlar Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuramayacak

23:38 - Siyaset

Günün Manşetleri

Brezilya'da güvenlik güçlerinin uyuşturucu operasyonunda 4'ü polis en az 60 kişi öldü

00:58 - Dünya

İsrail'in ateşkesi ihlal ederek Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 18'e yükseldi

00:52 - Dünya

Ankara'nın bazı ilçelerinde sağanak ve şiddetli rüzgar etkili oldu, bir kişi öldü

00:47 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Kadın Futbol Takımı'nı tebrik etti

00:43 - Spor

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance: Gazze'de ateşkes sürüyor

00:13 - Dünya