?>

Tayvan, Patriot füzelerinin bakımı ve güncellenmesi için ABD ile anlaşma yaptı

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan, Patriot füze savunma sisteminin bakımı ve güncellenmesi için ABD ile 83,39 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Dünya - 3 yıl önce

Beijing

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, anlaşma, "PAC-3" (Patriot Advanced Capability) sınıfındaki MIM-104F füze savunma sisteminin 4 yıllık bakımı ve yenilenmesini içeriyor.

Tayvan, anlaşma uyarınca, 83,39 milyon dolar bedel karşılığında, 2026 sonuna kadar, Patriot uluslararası mühendislik hizmetleri programına ve saha izleme programına dahil edilecek.

Programlar, füze sisteminde güncellemeler yaparak performansının ve güvenilirliğinin sürdürülmesini amaçlıyor.

Tayvan, PAC-3 sistemini, 2007'den beri kullanıyor. Füze savunma sistemi, MIM-104F füzeleri ile güçlendirilmiş güdümlü füzeleri (GEM) kapsıyor. Sistem, Ada'nın hava savunması açısından kritik öneme sahip.

Ada'daki hükümet, daha önce, PAC-3 bünyesinde geliştirilen "güçlendirilmiş füze segmentinden" (MSE) iki parti satın almak için Mart 2021'de bir anlaşma imzalamıştı. MSE'ler, standart Patriot'lardan daha uzun menzildeki güdümlü füzeleri hedef alabiliyor. Füzelerin 2025 ve 2026'da teslim edilmesi planlanıyor.

Anlaşma, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin ardından Çin'in Ada çevresinde düzenlediği askeri tatbikatlar nedeniyle Pekin'in askeri tehditlerinin arttığı bir döneme denk geldi.

Çin, Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. Tatbikatların başladığı 4 Ağustos'ta Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan çevresindeki sulara düştüğünü bildirilmişti.

Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatları tamamladığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini açıklamıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç basketbolcular Dünya Şampiyonası vizesini aldı

2022-08-05 22:56 - Spor

İstanbul Valisi Yerlikaya'dan yağış uyarısı

2022-08-10 14:36 - Gündem

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

2022-08-11 11:12 - Ekonomi

Bulgaristan'a ihracatta tarihi zirve

2022-08-10 12:07 - Ekonomi

Kars'ta Kerbela şehitleri anılıyor

2022-08-08 13:08 - Çevre-Hayat

İstanbul'da AK Partili belediyelerdeki işçilere yüzde 80 zam

2022-08-10 13:21 - Gündem

Beşiktaş uzatmalarda yendi

2022-08-07 00:13 - Spor

İngiliz ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 0,1 daraldı

2022-08-12 12:22 - Dünya

A Milli Kadın Voleybol Takımı, İslami Dayanışma Oyunları’nda ilk maçına yarın çıkacak

2022-08-07 13:36 - Spor

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu'nun Konya heyecanı

2022-08-07 12:24 - Spor

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Bedevi Araplar ile Dürziler arasında yeniden başlayan çatışmalara İsrail müdahil oldu

23:48 - Dünya

Trump'ın talebi üzerine Netanyahu, Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama yaptı

23:02 - Dünya

Beyaz Saray: Rusya 50 gün içinde anlaşmaya varmazsa ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak

22:57 - Dünya

Türkiye ve 10 Arap ülkesi yayınladığı ortak bildiriyle İsrail'in Suriye'ye saldırılarını kınadı

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Avrupa Ligi'nde 2. eleme turuna yükselen takımlar belli oldu

01:33 - Spor

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor