?>

Tayvan, Çin'e ait 39 savaş uçağı ve 13 geminin Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi

Çin ordusu, Tayvan çevresinde tatbikatlarla ilgili yayımladığı hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi pazar günü öğle saatlerinde dolmasına rağmen, tatbikatlarını dün de sürdürdü.

Dünya - 3 yıl önce

Pekin

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından başlattığı, daha önce açıklanan 4 günlük süresinin ötesinde sürdürdüğü askeri tatbikatların 5'inci günüde, 39 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca uçaklardan 21'inin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusunda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nin (ADIZ) güneybatı bölümünde uçtuğunun belirlendiği kaydedildi.

Bakanlık, Pelosi'nin Ada'yı ziyaret ettiği 3 Ağustos'ta 27, ziyaretin ardından Ada çevresinde tatbikatın başladığı 4 Ağustos'ta ise 22 Çin savaş uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, 4 Ağustos'ta Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan'ın "kara suları" olarak gördüğü bölgeye düştüğünü bildirmişti.

Ayrıca 5 Ağustos'ta 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin, 6 Ağustos'ta ise 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos'ta ise 66 uçak ve 14 geminin Ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.

Çin'in son 4-7 Ağustos tarihlerinde düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildirilmişti.

Çin ordusu, dün yapılan açıklamada, tatbikatlarla ilgili yayımlanan hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi pazar günü öğle saatlerinde dolmasına rağmen, tatbikatları sürdüreceğini bildirmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın ziyareti

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası gören Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç basketbolcular Dünya Şampiyonası vizesini aldı

2022-08-05 22:56 - Spor

"Bozuk konserveye dikkat" uyarısı

2022-08-05 13:24 - Sağlık

Azerbaycan'ın Londra Büyükelçiliği saldırıya uğradı

2022-08-04 23:24 - Dünya

Almanya eski Başbakanı Schröder’den Türkiye’ye övgü

2022-08-04 13:07 - Dünya

Azerbaycan: Ermenistan, üçlü mutabakatı ihlal ediyor

2022-08-03 13:56 - Dünya

Ukrayna'dan gelen "Polarnet" gemisi hareket etti

2022-08-07 17:35 - Gündem

Ukrayna'da yabancı askerlerin sözleşme süreleri uzatıldı

2022-08-02 13:10 - Dünya

Beşiktaş uzatmalarda yendi

2022-08-07 00:13 - Spor

BM, Ukrayna'da sivillerin durumunun kötüleştiğini duyurdu

2022-08-03 01:07 - Dünya

Fenerbahçe'nin unutulmaz isimlerinden Selçuk Yula

2022-08-06 10:21 - Spor

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Brezilya'da İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

23:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırıları düzenledi

23:18 - Dünya

Trump, ikinci başkanlık döneminde Netanyahu'yu üçüncü kez ağırlayacak

22:43 - Dünya

BRICS ülkeleri, Gazze'de koşulsuz ateşkes sağlanması çağrısında bulundu

22:18 - Dünya

Almanya'nın üç eyaletindeki orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Brezilya'da İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

23:42 - Dünya

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

23:38 - Gündem

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

23:28 - Asayiş

İsrail, Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırıları düzenledi

23:18 - Dünya

Trump, ikinci başkanlık döneminde Netanyahu'yu üçüncü kez ağırlayacak

22:43 - Dünya