?>

Tatil dönüşü 'uyku düzeni' uyarısı

Tatil dönüşü, bireysel ve toplumsal olarak adeta bir 'kırmızı alarm' dikkatiyle uyku düzeni için gerekli önlemleri alınması gerektiği bildirildi.

Sağlık - 6 yıl önce

Antalya

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Yetkin, uyku bozukluklarının dikkat eksikliğine ve iş kazalarına neden olabildiğini belirterek, "Tatil dönüşü, herkesin sadece bireysel değil, toplumsal olarak da adeta bir 'kırmızı alarm' dikkatiyle uyku düzeni için gerekli önlemleri alması gerekiyor." dedi.

Aynı zamanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykunun insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Sağlıksız uykunun iş ve trafik kazalarına, birçok rahatsızlığa neden olabildiğini aktaran Yetkin, bilimsel verilere göre, trafik kazalarında 6 saatin altındaki yetersiz uykunun kaza riskini yüzde 30, uykuda solunum bozukluklarını ise yüzde 120 artırdığının görüldüğünü ifade etti.

Trafik kazalarında kalp krizi vakalarına sık rastlandığını vurgulayan Yetkin, uyku bozukluklarının aşırı kilo ve şeker hastalığı gelişme riskini yüzde 30-40 artırdığını bildirdi.

Uyku bozukluğunun bağışık sistemini olumsuz etkilediğini, ruhsal bozuklukları dört kat artırdığını anlatan Yetkin, tatilde bozulan uyku düzeninin ardından zorlu bir süreç yaşandığını dile getirdi.

Tatile çıkan ve dönenlerin yola çıkmadan önce yeterli uyku depolaması gerektiğine değinen Yetkin, "Tatil dönüşü işbaşı yapacak vatandaşlarımızın tatilde bozulan uyku düzeni nedeniyle işe adaptasyon ve dikkat sorunları yaşayabilir." dedi.

Dikkat edilecek püf noktalar

Tatilin rahat günlerinden sonra yeniden çalışma temposuna hazırlanmak ve uykuyu yeniden düzenlemek gerektiğini vurgulayan Yetkin, şöyle konuştu:

"Yapılan araştırmalar kötü uykunun, hijyen ve uyku bozuklukları gibi önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koymakta. Veriler uykunun, hayatta kalmamız ve sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu göstermekte. Tatil dönüşü, herkesin sadece bireysel değil, toplumsal olarak da adeta bir 'kırmızı alarm' dikkatiyle uyku düzeni için gerekli önlemleri alması gerekiyor. Uyku boşa geçen bir zaman değildir. Her dakikası önemlidir. Sabah erken düzenli bir kalkış saati belirleyin. İhtiyaç duyduğunuz uyku süresinin akşam karanlıkta alınmasını sağlayın. Akşam yatma saatlerinden en az iki saat önce yorucu işlerden kaçının. Gün içinde düzenli egzersiz yapın. Akşam saatlerinde kafeinli, kolalı içeceklerden uzak durun. Yatma saatlerine yakın ağır yemek yemeyin."

Sinan Yetkin, Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin 2-6 Ekim'de İstanbul'da "20. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi" düzenleyerek, uyku sağlığına ilişkin verileri paylaşacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kadınların yeni buluşma yeri kıraathane

2019-08-12 17:47 - Çevre-Hayat

İŞ-KUR desteğiyle 1 milyon liralık ihracat yaptılar

2019-08-11 14:52 - Ekonomi

Medipol Başakşehir'de 'yeni vizyon, aynı hedef'

2019-08-17 14:12 - Spor

'Bozkırın kadınları' açık denizde madalyaya doymuyor

2019-08-17 14:52 - Çevre-Hayat

ABD'nin İran tankeri için Cebelitarık'a başvurduğu iddia edildi

2019-08-15 16:42 - Dünya

Cansuyu'nun Afrika'daki kurban çalışması

2019-08-11 15:42 - Dünya

'Kurban konusunda hacılarımızın kalpleri mutmain olsun'

2019-08-12 18:47 - Çevre-Hayat

Pakistan'daki şiddetli yağışlarda ölü sayısı 27'ye yükseldi

2019-08-15 16:12 - Dünya

Hacıbektaş'a ziyaretçi akını

2019-08-17 15:22 - Gündem

Türk Kızılay 51 ülkede kurban kesiyor

2019-08-11 20:32 - Gündem

İlgili Haberler

Çocuklardaki dil ve konuşma bozuklukları terapiyle düzeliyor

12:02 - Sağlık

Sivil havacılık personelinin sağlık muayeneleri dijital ortama taşındı

10:52 - Sağlık

Akademisyenler duttan göz çevresi şampuanı hazırladı

13:22 - Sağlık

Dokuzlu HPV aşısı, kanserlerin yüzde 90'ına karşı tam koruma sağlıyor

12:27 - Sağlık

İnsanlardaki genetik mutasyondan her tür virüse karşı koruma geliştirilebilir

12:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de sahipsiz köpeklerden kaçarken otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

12:42 - Gündem

Hindistan'da şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde 21 kişi öldü

12:37 - Dünya

Ankara'daki barajlarda doluluk oranı düştü

12:33 - Gündem

AB tescilli Bingöl balı ABD ve Orta Doğu'ya açılacak

12:27 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırdı

12:22 - Ekonomi