?>

Tatar, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için KKTC'nin tanınması gerektiğini söyledi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta kalıcı ve sürdürülebilir barış için KKTC'nin tanınması gerektiğini belirtti.

Gündem - 5 yıl önce

LONDRA

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA), İngiltere Kıbrıslı Türkler Derneği (BTCA) ve düşünce kuruluşu Circle Foundation tarafından "Kıbrıs'ın Geleceği" konulu çevirim içi panel düzenlendi.

Eski İngiltere Sivil Toplum Bakanı Brooks Newmark'ın yönettiği panele Tatar, bir video mesajla katıldı.

Kıbrıslı Türklerin uzun süredir kendi devlet işlerini yönettiğini belirten Tatar, "Bu nedenle, uluslararası topluma kendi devletimizin tanınmasını hak ettiğimizi söylüyoruz. Şu anda Kıbrıslı Türklerin yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak, politikam, adada iki eşit egemen devletimiz olması gerektiğidir." dedi.

Kıbrıslı Türklerin tüm iyi niyetlerine rağmen Annan Planı dahil bütün çözüm çabalarının Rumların tavırları nedeniyle başarısızlığa uğradığını kaydeden Tatar, "Dolayısıyla yeni politikamız bu ve bu politikayı yüzde 100 Türk hükümetiyle uyum içinde yürütüyoruz. Yeni görüşmelerin eşit egemenliğe dayanması gerektiğini söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, kalıcı bir çözüm bulunması, bunun "Kıbrıs Cumhuriyeti" temelinde olmaması gerektiğini ifade etti.

Biri kuzeyde, diğeri güneyde olmak üzere iki yeni devlet olması ve ikisinin de birbirini tanıması gerektiğini belirten Tatar, ancak bu durumda kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabileceğini dile getirdi.

"Egemenliğimizi istiyoruz, eşitliğimizi istiyoruz." diyen Tatar, adadaki iki halktan biri olduklarını ve Kıbrıslı Rumlar kadar kabul görmeyi hak ettiklerini, uluslararası arenada her fırsatta bunu dile getirdiklerini söyledi.

Tatar, bu temelde adil bir çözüm bulunmasının, tüm Doğu Akdeniz'de barış ve güvenliği sağlayacağını vurguladı.

İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Wendy Morton ise İngiltere'nin, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun şekilde iki bölgeli, iki halklı bir federasyon temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı çözümünü desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Morton, BM'nin adada çözüm çabalarını desteklediğini de kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ankaragücü evinde galip geldi

2021-01-22 02:16 - Spor

Karadeniz'in 2020 yılı ihracatında Trabzon başı çekti

2021-01-23 14:11 - Ekonomi

'Türkiye'nin çatısı' kış göçmeni misafirlerini ağırlıyor

2021-01-25 15:51 - Gündem

Enuygun'dan sömestirde “ailecek gidilecek yerler“ önerisi

2021-01-22 14:01 - Genel

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Ford ülkesinin Suriye'deki stratejisinin başarısız olduğunu düşünüyor

2021-01-26 17:16 - Dünya

İsrail'de Netanyahu'nun akıbeti Trump gibi mi olacak?

2021-01-20 22:41 - Dünya

Trabzonsporlu futbolcu Abdülkadir Ömür ameliyat edildi

2021-01-22 02:12 - Spor

Asya Pasifik'e ihracatta 30 milyar dolara yakın büyüme hedefleniyor

2021-01-24 17:11 - Ekonomi

ECHO Summit'te “online ticaret“ masaya yatırıldı

2021-01-20 20:21 - Genel

Toyota'nın 2020 karnesi Türkiye ve Avrupa’da başarılı

2021-01-24 12:28 - Genel

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'ndaki Türk gazeteci Çelik, teknelerin Girit açıklarına ulaştığını söyledi

20:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki soykırımını AA'nın fotoğraflarıyla dünyay

20:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Filistin'in Sesi Erdoğan" paylaşımı

19:38 - Gündem

Emine Erdoğan: Bu buluşmanın barışa, kardeşliğe ve geleceğe umut taşımasını diliyorum

17:53 - Gündem

Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri 2. gün oturumlarıyla devam etti

17:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'ndaki Türk gazeteci Çelik, teknelerin Girit açıklarına ulaştığını söyledi

20:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki soykırımını AA'nın fotoğraflarıyla dünyay

20:33 - Gündem

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu

20:03 - Siyaset

Ukrayna Ordusu bir kez daha Zaporojye Nükleer Santrali'ni hedef aldı

19:41 - Özel Haber