?>

Taşköprü sarımsağında ekim dönemi erken başladı

Kastamonu'da Taşköprü sarımsağının ekimine bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken başlandı.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Kastamonu

Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli Taşköprü sarımsağı, ilçede 25 bin dönüm araziye dikiliyor ve yaklaşık 4 bin aile geçimini sarımsak üretimi yaparak karşılıyor.

Önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde her yıl şubat ayının sonunda yapılan sarımsak ekimi, bu yıl yaklaşık 20 gün önce başladı.

Boyundurcak köyünde çiftçilik yapan Musa Özkan, AA muhabirine, çocukluğundan beri sarımsak ekimi yaptığını söyledi.

Ekimi geleneksel yöntemlerle yaptıklarını anlatan Özkan, "İlk başta tohumlarımızı ayırırız. Sarımsağın sapları kesilir, dişlenir. Kimi, makine ile kimi, el dikimi ile toprakla buluşturuyor. Mart ayına kadar bu işlemi bitirmek istiyoruz. Tüm çiftçilerimiz başlandı. Bizim normalde 20 gün sonra başlamamız gerekirdi. Kış şartlarının hafif geçmesi ve ramazan ayı nedeniyle ekime erken başladık. Tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl olmasını diliyorum. Allah herkesin emeğini boşa çıkarmasın." dedi.

Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran birçok farklı özelliği olduğunu ifade eden Özkan, "Taşköprü sarımsağı toprakta az duruyor, raf ömrü uzun oluyor. Diğer sarımsaklar eylül ayında toprakla buluşuyor, nisan ayında hasat ediliyor. Raf ömrü 3-4 ay oluyor. Taşköprü sarımsağı ise mart ayında toprakla buluşup temmuz ayında çıkıyor. Raf ömrü yaklaşık 10 ay. Diğer sarımsaklar buzhanede muhafaza ediliyor. Bizim sarımsağımız doğal yollardan saklanabiliyor." diye konuştu.

Adil Aydın ise makine ile dikim yaptıklarını kaydetti.

Bu yıl sarımsağın toprakla erken buluştuğuna dikkati çeken Aydın, "Bu sene hava şartlarından dolayı erken dikim yapıyoruz. Dikimlerde bir sorun yok. İyi verim alabilmemiz için gereken gayretlerimizi gösteriyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Göktaş: 43 bin 921 gencimiz Aile ve Gençlik Fonu'na başvurdu

2025-02-01 15:08 - Siyaset

Trump, Washington'daki uçak kazasından dolayı Biden ve Obama yönetimlerini suçladı

2025-01-31 11:03 - Dünya

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Deprem bölgesindeki konut ve iş yerleri yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilecek

2025-02-03 14:28 - Gündem

Meta'nın, Trump'ın davasında varılan anlaşmada 25 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi

2025-01-30 03:12 - Medya

'Çiftlik Bank' davasında karar açıklandı

2025-02-03 15:52 - Gündem

Diyarbakır'da "yerinde dönüşüm" ile 230 depremzede aile yeni evlerine yerleşti

2025-02-02 14:48 - Gündem

Aksaray'daki köy okulu ara tatilde el birliğiyle eğitime hazırlanıyor

2025-01-29 12:48 - Çevre-Hayat

Kasımpaşa'da teknik direktörlük görevine Burak Yılmaz getirildi

2025-01-28 14:47 - Spor

Mehmetçik'in Aden Körfezi'ndeki görev süresi uzatılıyor

2025-01-30 20:18 - Gündem

İlgili Haberler

Kars'ta veterinerlik fakültesi öğrencileri yaban hayatını saha eğitimiyle öğrendi

11:33 - Çevre-Hayat

Yeşilayın desteğiyle madde bağımlılığını yenen genç, hayatında temiz sayfa açtı

11:17 - Çevre-Hayat

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk kritik seviyelerde

19:33 - Çevre-Hayat

Günün ilk yarısında sıcaklıklar 6 kentte 40 dereceyi aştı

14:52 - Çevre-Hayat

Tunceli yaylalarında zorluklara göğüs gerip doğal yöntemle peynir üretiyorlar

13:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ligin "en hızlı" golcüleri

11:43 - Spor

Bu yılki afetlerin ardından 129 binden fazla kişiye psikososyal destek sağlandı

11:32 - Gündem

Yardım atılan uçaktan çekilen görüntü Gazze'deki yıkımı gözler önüne seriyor

11:27 - Dünya

Türk lirasıyla dış ticaret 7 ayda 831 milyar liraya yaklaştı

11:22 - Ekonomi

Fenerbahçe Avrupa'da 287. maçını oynayacak

11:18 - Spor