?>

Taşan krater gölleri Mars'ın yüzeyinde kanyonlar oluşturmuş

Bilim insanları, bir zamanlar Mars yüzeyinde meydana gelen su taşkınlarının, günümüzde hala gözlenebilen kanyonları birkaç hafta içinde oluşturduğunu ortaya koydu.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA

Science Daily'de yer alan habere göre, Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Mars'ın yüzeyindeki göllerin bazen dolup taşacak ve havzalarının kenarlarından akacak kadar su alabildiğine ve bunun çok hızlı şekilde kanyonlar oluşturacak seller meydana getirdiğine dair kanıtlar buldu.

Çalışmada, Mars'taki suyun çoğu günümüzde donmuş buz tabakalarının altında bulunsa da milyonlarca yıl önce, yüzey boyunca serbestçe akarak kraterlere boşalan, gölleri ve denizleri meydana getiren nehirler oluşturduğu belirtildi.

NASA'nın "Mars Reconnaissance Orbiter" uydusu tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü fotoğrafları kullanan araştırmacılar, kanyonların etrafındaki kaya oluşumlarını değerlendirerek, Mars yüzeyindeki yüzlerce kraterin bir zamanlar suyla dolu ve bazı aşamalarda büyük göllerin gezegen üzerinde su taşkınlarına neden olduğu sonucuna vardı.

Çalışmada, büyük bir taşkının haftalar içinde Mars'taki bazı kanyonları derinden aşındıracak kadar güçlü olduğu aktarıldı.

Çalışmanın lideri Tim Goudge, bulguların, jeolojik süreçlerin, levha tektoniği olmadan Mars'ın görünüşünün şekillenmesinde önemli rol oynayabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Bu keşif yapılana kadar, kanyonların milyonlarca yıl içinde kademeli olarak mı yoksa tek bir olayla hızla mı oluştuğu bilinmiyordu.

Yeryüzündeki tektonik plakaların yavaş ve sürekli hareketinin, gezegenin yüzeyini milyonlarca yıl boyunca önemli ölçüde değiştirdiğine işaret edilen çalışmada, buna karşılık, tektonik levha eksikliğinin olduğu Mars'ta, su taşkınları ve asteroit etkileri gibi olayların, arazide daha hızlı ve kalıcı değişimler meydana getirdiği kaydedildi.

Çalışmanın sonuçları "Geology" dergisinde yayımlandı.

Muhabir: Zehra Ulucak

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beyoğlu’nda bıçaklı 'yol verme' kavgası

2018-11-14 00:02 - Asayiş

Fransız 'seyyah'tan öğrencilere hadisli çevre mesajı

2018-11-16 18:17 - Çevre-Hayat

4 ilde FETÖ/PDY operasyonu: 19 gözaltı

2018-11-13 16:02 - Gündem

AB ile İngiltere arasında 'Brexit' anlaşması

2018-11-15 05:02 - Dünya

En parlak galaksi komşularını yiyor

2018-11-16 19:42 - Teknoloji

Çalımbay dönemi sona erdi

2018-11-12 20:22 - Spor

SMA hastalarının ilaç temini için süreç başlatıldı

2018-11-13 00:32 - Sağlık

Depremin izleri fotoğraf karelerinde

2018-11-13 02:37 - Gündem

8. kattan düşen 12 yaşındaki çocuk öldü

2018-11-13 04:02 - Asayiş

Gazze saldırısında şehit olanların sayısı 4'e yükseldi

2018-11-13 12:52 - Dünya

İlgili Haberler

Milli yapay zeka platformu MAIN yeni yeteneklere kavuştu

13:58 - Teknoloji

Şanlıurfa'da öğretmenler kırsaldaki öğrencilere bilim ve teknoloji taşıyor

13:38 - Teknoloji

Öğretmen çift, yaptıkları uygulamayla öğrencilere çevre bilinci aşılıyor

12:22 - Teknoloji

Ummanlı yetkili: Türkiye ile savunma sanayi dahil birçok alanda işbirliği yapıyoruz

11:57 - Teknoloji

Türkiye'nin göz bebeği yerli ve milli silah sistemleri Malatya'da görücüye çıktı

21:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Ukrayna'yı ABD'nin çabaları için minnet duymamakla eleştirdi

19:08 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan G20 Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

19:02 - Gündem

Bakan Tunç: 2013'ten itibaren 8 milyon uyuşmazlığın 4,5 milyonu arabuluculukla çözüldü

18:58 - Gündem

Almanya Başbakanı Merz kendisinin de Ukrayna'daki barış planına öneri sunduğunu bildirdi

18:42 - Dünya

Rusya: G20 Zirvesi’nde "dost olmayan" ülkeler, bize işbirliği teklifinde bulundu

18:28 - Dünya