Tarımda ilkbahar dönemi öncesinde gübre denetimi başlatıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gübre bayileri ve üretim tesislerine yönelik üç hafta sürecek yoğun denetim süreci başlatıldığını belirterek, "Eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız gübre denetimlerine başlamış olacak." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara
Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü ziyaretinde yaptığı açıklamada, enstitüde yıllık 200 bin analiz yapıldığını söyledi.
Türkiye'de her yıl bitkilerin beslenme ihtiyacını karşılamak için 7 milyon ton gübre kullanıldığına işaret eden Yumaklı, gübrenin tarımın en önemli girdilerinden birisi olduğunu bildirdi.
Bakan Yumaklı, ülkede kullanılan gübrenin yüzde 60'ının Türkiye'de üretildiğine dikkati çekerek, sektörde yaklaşık 1 milyon tona yakın ihracat yapıldığını aktardı.
Ülkede yaklaşık 750 gübre üretim tesisi olduğunu belirten Yumaklı, "Bu yıl iki büyük gübre üretim tesisi daha hizmete açılmış olacak. Özellikle organik gübreyle alakalı son dönemde Bakanlığımızın vermiş olduğu destek ve teşviklerle bu alanda da kullanımların arttığını görüyoruz. Ancak gübrede önemli olan zamanında bulunabilirliği sağlamak. Bizim de en önemli gündem maddemiz bu." ifadelerini kullandı.

Yumaklı, gübrede her yıl yaklaşık 2 bin içerik analizi yapıldığını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl 56 bin denetim yapıldı. Bunlardan sadece 113'ünde uygunsuzluk tespit edildi ve yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandı. Gübre kullanımının en yoğun olduğu ilkbahar dönemi için bugünden itibaren hem gübre bayilerine hem de üretim tesislerine yönelik üç hafta sürecek yoğun denetim süreci başlatıldı. Eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız gübre denetimlerine başlamış olacak, denetimde alınacak numuneler laboratuvarlarda analiz edilecek."
Gübrenin, toprağın ihtiyaçlarına göre yapılmaması halinde fayda yerine zarar getirdiğine işaret eden Yumaklı, bu kapsamda bakanlığın eğitim ve yayınlarının devam ettiğini, üreticilere içerik olarak uygunsuz gübre satışı yapanların karşısında olacaklarını söyledi.
Yumaklı, bu yıl yapılacak 4. Tarım Orman Şurası için geçen hafta hazırlık çalıştayı düzenlendiğini anımsatarak, şuranın önemli başlıklarından birisisinin de gübre olacağını kaydetti.
Bakan Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Konya Bilim Merkezi açılışından bu yana 3,5 milyon ziyaretçiyi ağırladı

2025-02-03 13:07 - Teknoloji

Enerji şirketleri YEKA-GES yarışmalarına yoğun ilgi gösteriyor

2025-01-27 19:13 - Ekonomi

Bursa'da sahipsiz köpeklerin kediye saldırdığı anlar güvenlik kamerasında

2025-01-30 15:23 - Çevre-Hayat

Galatasaray, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde Litvanya'nın Rytas Vilnius takımına konuk olacak

2025-01-28 10:28 - Spor

Bakan Şimşek, Merkez Bankasının Sektörel Enflasyon Beklentileri'ni değerlendirdi

2025-01-28 12:47 - Ekonomi

Sis bulutlarıyla kaplanan Obruk Barajı Gölü havadan görüntülendi

2025-02-01 20:02 - Çevre-Hayat

Trump, düzensiz göçmenlerle mücadelenin rekor seviyelere ulaştığını belirtti

2025-02-01 20:13 - Dünya

Türkiye'nin turizm geliri 2024'te tüm zamanların rekorunu kırdı

2025-01-31 11:07 - Ekonomi

Adana'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2025-02-02 09:22 - Gündem

Beyaz Saray: Federal yardımları durduran yönerge iptal edildi

2025-01-29 23:23 - Dünya

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset