?>

Tarım ve Orman Bakanlığından '500 bin ton buğday ithalatı' iddialarına yanıt

Tarım ve Orman Bakanlığı, "500 bin ton buğday ithalatı" iddialarına ilişkin, "Piyasa düzenleyici konumda olan TMO'nun ithalat kotasındaki 500 bin tonluk artış mevsimsel dalgalanmalara karşı kullanılmak üzere tahsis edilmiştir." açıklamasında bulundu.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı, "500 bin ton buğday ithalatı" iddialarına ilişkin, "Piyasa düzenleyici konumda olan TMO'nun ithalat kotasındaki 500 bin tonluk artış mevsimsel dalgalanmalara karşı kullanılmak üzere tahsis edilmiştir." açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "Sıfır gümrükle 500 bin ton daha buğday ithal edilebilecek" başlığıyla haberler yapıldığı anımsatıldı.

Habere konu olan Buğday Raporu'nda, gelecek sezon için bir öngörü yapılarak, buğday ekim alanlarında artış beklendiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu kapsamda buğday ekim alanlarının artması beklenirken, buğday ithalatı neden yapılıyor diye sormak gerçeklikten uzak bir yaklaşımdır. Piyasa düzenleyici konumda olan TMO'nun ithalat kotasındaki 500 bin tonluk artış mevsimsel dalgalanmalara karşı kullanılmak üzere tahsis edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, haberlerde çelişki olarak belirtilen üretim alanı artışı öngörüsüyle gerektiğinde kullanılacak olan ithalat yetkisinin aynı üretim sezonunu kapsamadığı kaydedilerek, ithalata kota verilmesinin kesin ithalat yapılacak anlamı da taşımadığı vurgulandı.

165 ülkeye ihracat yapıldı

Söz konusu ithalat kararının tedbir amacıyla alındığının altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nitekim ülkemizde buğday üretimi kendi ihtiyacımıza yetecek düzeydedir. TÜİK verilerine göre ortalama buğday üretimimiz 20,5 milyon ton olup, tüketimimiz ise 18,2 milyon tondur. Söz konusu ithalatlar, 'Mamul Madde İhracatına Yönelik' olarak yapılmaktadır. Ülkemiz, dünyada un ihracatında 1'inci sırada, makarna ihracatında ise 2'nci sıradadır. Son 18 yılda ülkemiz, 59 milyon ton buğday ithalatına karşılık, 73 milyon ton buğday karşılığı mamul maddeyi (un, makarna, bulgur, irmik, bisküvi) 165 ülkeye ihraç etmiştir.

Söz konusu rakamlardan da anlaşılacağı üzere Türkiye bu konuda ihracatçı ülke konumundadır. Toprak Mahsulleri Ofisine verilen ithalat yetkileri genel bir yetki olup, ihtiyaç halinde kullanılabilecektir."

İthalat yetkisinin hasat sezonunda kullanılmasının söz konusu dahi olmayacağı aktarılan açıklamada, "Asla üretici mağduriyetine sebebiyet verilmemektedir. Esas olan piyasa fiyat istikrarıdır. İstikrarlı bir piyasada üretici de tüketici de korunmuş olacaktır." değerlendirmesine yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TESK Başkanı Palandöken: Kalkınmanın ilk koşulu yerli ürünleri destekleme

2019-12-12 14:17 - Ekonomi

DSP Genel Başkanı Aksakal: Kişiliğimizi, kimliğimizi ve asaletimizi korumak zorundayız

2019-12-15 18:32 - Siyaset

Çocuklarıyla cezaevinde kalan kadının 'infazın ertelenmesi' talebinin reddi hak ihlali sayıldı

2019-12-13 16:16 - Genel

Türkiye ithal oyuncağa 5 yılda 1,8 milyar dolar harcadı

2019-12-14 14:17 - Ekonomi

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Hatemi: Yönetimsel ve yapısal reformlara ihtiyaç var

2019-12-12 23:12 - Dünya

Merkez Bankası rezervleri 105 milyar 869 milyon dolar oldu

2019-12-12 18:34 - Ekonomi

TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuruların yüzde 75'i erkeklerden

2019-12-12 19:57 - Gündem

Ahıska Türkleri 75 yıl önceki sürgünü anlattı

2019-12-11 16:32 - Gündem

'Oğlum gelmeden buradan kalkmayacağım'

2019-12-13 16:47 - Gündem

İran'dan Türkiye'ye giriş yapan PKK'lı terörist yakalandı

2019-12-11 20:42 - Gündem

İlgili Haberler

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

"Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında Kırıkkale'de yapılacak konutların kurası çekildi

14:09 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun koruması gözaltına alındı

14:05 - Gündem

Meteorolojiden Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz'in batısı için fırtına uyarısı

14:04 - Gündem

Yargıtay, İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı davasında bazı sanıkların cezasını bozdu

11:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Vodafone ve BSH, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini devreye aldı

09:39 - Ekonomi

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Medya

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya