?>

Tarım ve Orman Bakanlığı binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması için kılavuz hazırladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, "su verimliliği seferberliği" kapsamında binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması hedefiyle hazırlanan "Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzu"nu yayımladı.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Her alanda olumsuz etkileri ortaya çıkan iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çok sayıda tedbir alınıyor. Bakanlıkça bu kapsamda özellikle toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturmaya yönelik önemli adımlar atılıyor.

Ocak ayında tanıtım toplantısı gerçekleştirilen "su verimliliği seferberliği" kapsamında, binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması hedefiyle "Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzu" hazırlandı ve belirlenen tedbirlerin yaygınlaştırılması için belediyelerle paylaşıldı.

Bireysel su kullanımlarında tasarrufu ve su kaynaklarının korunmasını amaçlayan kılavuzda yer alan "azalt-yeniden kullan-değiştir" stratejileri ile su verimliliği kültürünün toplumun bütün kesimlerince benimsenmesi hedefleniyor.

"Azalt stratejileri" içerisinde, "Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı. Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu bir şekilde çalıştırılmalı. Su sızıntıları önlenmeli. Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlemeli, mümkünse sadece silinmeli. Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı." önerileri sıralanıyor.

"Yeniden kullan" stratejileri de "Yağmur suyu hasadı yapılarak, kazanılan suyun özellikle bahçe sulamada yeniden kullanılmasını, sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılan suyun, uygun yerlerde yeniden değerlendirilmesini, arıtma çıkış suyunun toplanarak temizlikte yeniden kullanılmasını, ısınması beklenen akan suyun uygun yerlerde yeniden kullanılmak üzere toplanmasını" kapsıyor.

Sensörlü, düşük basınçlı musluk ve bataryaların kullanılması, akıtılan suyun israfına neden olan tesisatın yenisiyle değiştirilmesi, su ve enerji tasarrufu özelliğine sahip bulaşık ve çamaşır makinelerinin tercih edilmesi "değiştir stratejileri" içerisinde bulunuyor.

Söz konusu stratejilerin hayata geçirilebilmesi adına "Binalarda Su Verimliliği Sistem Kurulumu Talimatı" da hazırlandı.

Bu çerçevede binalarda su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması için "su verimliliği biriminin kurulması", "mevcut durum tespiti", "planlama", "ihtiyaçların belirlenmesi ve temin edilmesi", "eğitim ve farkındalık oluşturma", "uygulama" ve "raporlama" adımları öne çıkıyor.

Söz konusu kılavuza ve sistem kurulumu talimatlarına "www.suverimliligi.gov.tr" internet adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST paydaşlarından depremden etkilenen öğrencilere 65 bin tablet desteği

2023-03-20 15:28 - Teknoloji

Hatay'ın Hassa ilçesinde 191 binanın enkazı kaldırıldı

2023-03-22 10:18 - Gündem

Dişiyle tuttuğu fırçayı kullanarak yaptığı resimlerin satış gelirini depremzedelere bağışlayacak

2023-03-22 11:45 - Çevre-Hayat

İstanbullu esnaf depremzede 7 aileye konteyner ev aldı

2023-03-21 12:58 - Çevre-Hayat

NBA'de Rockets, Alperen'in "double double" yaptığı Pelicans maçını kazandı

2023-03-18 16:03 - Spor

Futbol: Süper Lig'de Beşiktaş, İstanbulspor'u 3-1'le geçti

2023-03-18 21:15 - Spor

Hatay'da bankalar konteyner şubelerde hizmet veriyor

2023-03-20 17:17 - Gündem

Fransa'da muhalefet, hükümete karşı iki gensoru önergesi verdi

2023-03-17 18:15 - Dünya

Serie A'nın başkent derbisinde gülen taraf Lazio oldu

2023-03-19 22:37 - Spor

Çocukların depremzede çocuklara yazdığı notlar yürek ısıtıyor

2023-03-21 12:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gaziantep ve çevre illerde sıcak hava etkisini sürdürüyor

15:58 - Gündem

Orman yangını şehitlerinden Muharrem Can'ın cenazesi Konya'da defnedildi

15:47 - Gündem

Orman yangınında şehit olanların araçlarının bulunduğu alanın helikopter görüntüsüne ulaşıldı

15:32 - Gündem

Yurt genelinde sıcak hava etkisini daha da artıracak

15:17 - Gündem

Başkentte son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 844 kişi yakalandı

14:43 - Gündem

Günün Manşetleri

OECD Genel Sekreteri Cormann'ın görev süresi 2031'e kadar uzatıldı

16:07 - Dünya

Gaziantep ve çevre illerde sıcak hava etkisini sürdürüyor

15:58 - Gündem

Orman yangını şehitlerinden Muharrem Can'ın cenazesi Konya'da defnedildi

15:47 - Gündem

Orman yangınında şehit olanların araçlarının bulunduğu alanın helikopter görüntüsüne ulaşıldı

15:32 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat: IDEF artık bir dünya markası haline geldi

15:23 - Siyaset