Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Sulamada, yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz

Yumaklı, "Suyu merkeze alan ürün planlaması, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin yaygınlaştırılması, erken uyarı sistemleri ve uydu tabanlı izleme mekanizmaları, veri temelli sulama planları gibi yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz" dedi

Siyaset - 3 ay önce

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su verimliliğindeki asıl başarının tarımsal üretimdeki dönüşümle mümkün olduğunu belirterek, "Suyu merkeze alan ürün planlaması, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin yaygınlaştırılması, erken uyarı sistemleri ve uydu tabanlı izleme mekanizmaları, veri temelli sulama planları gibi yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz." dedi.
Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) tarafından düzenlenen 5. İstanbul Uluslararası Su Forumu (İUSF), Bakan Yumaklı, Dünya Su Konseyi (WWC) Başkanı Loic Fauchon, Birleşmiş Milletler (BM) Su İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Retno Marsudi ve çok sayıda ülkenin ilgili bakanlarının katılımıyla başladı.
Bu yıl teması "Su Dirençliliğini Güçlendirmek: İnovasyondan Eyleme" olan forum, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştiriliyor.
Bakan Yumaklı, forumun açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın, iklim koşulları, şehirleşme ve artan üretim baskısı nedeniyle, giderek derinleşen su kıtlığı gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Suya atfedilen değerin ve yönetim biçiminin gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Yumaklı, krizlere karşı dirençli, esnek ve proaktif yapılar kurulması gerektiğini bildirdi.
Yumaklı, teorik tartışmaların, iyi niyet beyanlarının ötesine geçme vaktinin geldiğini belirterek, "Yapay zekadan uzaktan algılamaya kadar, dijital teknolojilerden yeni finansman modellerine kadar elimizdeki tüm yenilikçi araçları, sahada uygulanabilir politikalara dönüştürmek zorundayız." diye konuştu.
Forumla su dirençliliği ve verimliliğine ulaşmak için deneyimlerin, iyi uygulamaların ve yenilikçi yaklaşımların paylaşılacağı yüksek düzeyli bir platform oluşturmayı hedeflediklerini bildiren Yumaklı, "İstanbul’dan çıkacak mesajlar, 2026 Birleşmiş Milletler Su Konferansı, kasım ayında Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP31), 2027 Dünya Su Forumu ve ülkemiz ev sahipliğindeki Dünya Su Kongresi gibi küresel etkinliklere önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, su stresi altındaki ülke olarak, suyun verimli, akılcı ve sürdürülebilir kullanımına önem verdiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Bu bilinçle, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği'ni başlattık. Suda sıfır kayıp ilkesiyle, kentsel, endüstriyel ve tarımsal su kullanımında yürütülen bu seferberlik, yalnızca bir kampanya değil, bir zihniyet dönüşümüdür. Bu dönüşüm, kamu kurumlarından özel sektöre, okullardan yerel yönetimlere kadar geniş bir kesimi kapsıyor. Amacımız her damlanın hesabını yapan bir toplum bilinci oluşturmaktır. Su verimliliğindeki asıl başarının, tarımsal üretimdeki dönüşümle mümkün olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda, suyu merkeze alan ürün planlaması, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin yaygınlaştırılması, erken uyarı sistemleri ve uydu tabanlı izleme mekanizmaları, veri temelli sulama planları gibi yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz."
Suyun etkin, şeffaf ve sürdürülebilir yönetimi için dijital dönüşümün zorunluluk olduğuna işaret eden Yumaklı, dijital teknolojilerle suyun tüm döngüsünü izleyebildiklerini söyledi.
Yumaklı, tarımda uydu verileri ve yapay zeka destekli karar sistemlerinin, sulama verimliliğini artırdığına dikkati çekerek, "Bu dönüşümün yaygınlaştırılması için sonuç odaklı finansman modelleri, güçlü kamu-özel sektör işbirlikleri, veri standartlarının oluşturulması ve teknik kapasitenin geliştirilmesi kritik önemdedir. Bu süreç yalnızca teknolojiyle değil, kurumsal kapasite, doğru finansman ve güçlü işbirliği ile başarıya ulaşabilir. Bu kapsamda, forumdaki oturumlarda, su yönetiminde dijital dönüşümün tüm boyutlarını birlikte ele alarak, uygulanabilir politika ve çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin yakın coğrafyasında istikrarın sağlanmasına, ekonomik kalkınmaya ve refahın artırılmasına önem verdiklerinin altını çizen Yumaklı, şöyle devam etti:
"Bu anlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Daha adil bir dünya mümkün' ilkesine uygun olarak politikalarımızı şekillendiriyoruz. Komşularımızla suyun hakça, makul ve etkin kullanılması esasıyla, diyaloğumuzu ve işbirliğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Sınır aşan havzalarımızda, su kaynaklarının korunması ve kullanılması için, karşılıklı fayda esasıyla, bilgi, deneyim ve teknoloji transferi gerçekleştiriyor ve ortak teknik projeler geliştiriyoruz. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılması için, Afrika'daki ve dünyanın farklı bölgelerindeki çok sayıda ülkeye, su sektöründe mali ve teknik destek sağlıyoruz."
WWC Başkanı Loic Fauchon, Türkiye'nin, artan su ihtiyacına cevap verebilen önemli ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Fauchon, Türkiye'de tarımsal su ihtiyacının büyük barajlarla karşılandığını belirterek, "Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su tedariki de önemli. 80 kilometrelik boru hattı üzerinde su tedariki sağlanıyor. Bu, dünya çapında etki yaratan bir proje. Burada bir havzayı diğerine bağlayan önemli bir çözümden bahsediyoruz." diye konuştu.
WWC'nin Türkiye’nin deneyimine ihtiyacı olduğunu dile getiren Fauchon, "Su bizim önceliğimiz. Ayrıca, su kaynaklarına saldırmak hiçbir şekilde kabul edilebilir bir şey değil." dedi.
BM Su İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Retno Marsudi de İstanbul'un yüzyıllar boyunca bir bağlantı noktası olduğuna dikkati çekti.
Bazı ülkelerin sudan kaynaklı hastalıklara maruz kaldığına işaret eden Marsudi, "Toplumlar ve ülkeler yeterli su direnci için bir araya gelmeliler. Bu kapsamda, yatırımlar ve suyun finansmanı önemli. Çalışmalara göre 140 milyar dolarlık bir finansmana ihtiyaç var. Bu da önümüzdeki dönemde BM Su Konseyi'nde altını çizeceğimiz konulardan birisi." ifadesini kullandı.
Marsudi, forumun küresel müzakerelere katkı sunacağını, yapılan yenilik ve kalkınma planlarında suyun merkeze alınması gerektiğini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Yumaklı ve protokol heyeti aile fotoğrafı çektirdi. Forum iki gün boyunca farklı konuların ele alınacağı panellerle devam edecek.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Küresel satrançta yeni hamle: Türkiye için bir ‘Bağlayıcı Güç’ vizyonu -Mehmet Yıldırım yazdı-

2026-04-29 09:23 - En Son Yazılar

Ayhan Tuncal, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanlığına yeniden seçildi

2026-04-29 13:37 - Gündem

MEVKA, KOBİ'lerin alüminyum, demir çelik ve otomotiv yatırımlarını yeşil destekle şahlandıracak

2026-05-05 11:59 - Ekonomi

Gazze'de İsrail saldırısıyla felç kalan 13 yaşındaki çocuğun tek hayali yeniden yürümek

2026-05-04 12:59 - Dünya

Hentbol Erkekler Süper Ligi'nde Beşiktaş bitime 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti

2026-05-02 19:42 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, AK Parti Doğu Marmara Bölge Strateji Toplantısı’na katıldı

2026-05-02 20:47 - Siyaset

Fanatik Yahudi'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te rahibeyi darbettiği görüntüler ortaya çıktı

2026-05-01 10:03 - Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez, Ankara'dan ayrıldı

2026-05-04 10:08 - Dünya

Muş lalesi, yabancı fotoğrafçıların ve belgeselcilerin kadrajında

2026-05-02 12:23 - Çevre-Hayat

Brezilya’da küçük uçağın binaya çarpması sonucu 2 kişi öldü

2026-05-04 20:58 - Dünya

İlgili Haberler

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakalamıştır

21:43 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Siyaset

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Siyaset

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan ittifakı Rusya için tehdit oluşturuyor mu? -Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı-

07:26 - En Son Yazılar

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya