?>

Tarihi yorganları onaran usta zanaatını yaşatmak istiyor

İstanbul'da yaklaşık 50 yıldır yorgancılık mesleğiyle uğraşan Nazmi İnce, evlerde aile büyüklerinden kalan tarihi yorganları yenileyerek yeniden kullanılabilir hale getiriyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

İstanbul

Ömrünü geleneksel Türk yorgancılığını yaşatmaya adayan ve tarihi yorganları onaran Nazmi İnce, zanaatını dünyaya tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

Geleneksel mesleklerden yorgancılık, halen az sayıda usta tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Rengarenk kumaşlar ve tasarımlarla ustaların elinde hayat bulan yorganlar, artık sayılı atölyelerde siparişle yapılıyor.

Nazmi İnce de yedi kuşak yorgancı bir aileden gelen ustalar arasında. 64 yaşındaki İnce, Kadıköy Feneryolu'ndaki atölyesinde yaklaşık 50 yıldır yorgan dikiyor.

Aynı zamanda İstanbul Çeyizciler ve Yorgancılar Odası Başkanı da olan Nazmi İnce, AA muhabirine yorgancılık mesleğinin inceliklerini anlattı.

Çocukluğunun geçtiği Maçka'da yorgancılığın çok yaygın olduğunu dile getiren İnce, küçük yaşlarda yorgancılığı öğrendikten sonra 1970'li yıllarda Acıbadem'deki atölyesinde mesleğinin temellerini attığını söyledi.

İnce, o yıllarda yorgancılığın kuyumculuktan daha kıymetli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"1970'li yıllarda dükkanda 4 usta ve 2 çırağımız vardı. Geleneksel el sanatlarında günümüzde çırak bulmak zorlaşıyor. Tüm sanat dalları şu an sıkıntı çekiyor. Devletimiz geleneksel sanatları yaşatmak için koruma altına aldı ama yeterli değil. Bu sanatların yaşaması için altyapı olarak kesinlikle çıraklık okullarının açılması gerekiyor."

Tarihi yorganları da onararak yeniden kullanıma hazır hale getiren İnce, aile yadigarı yorganları onararak insanları mutlu etmeye çalıştığını belirtti.

Gelen vatandaşların bu yorganların aile büyüklerinin kokusunu taşıdığını anlattığını aktaran İnce, "Eski elbisemizi onardığımız gibi tarihi yorganın da yüzünü yeniliyoruz. Pamuğu 100 sene kullanın sıkıntı yaratmaz. Sağlıklı olduğu için yorganın sadece yüzü değişir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump: ABD'nin Irak'tan şimdi çıkması, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey

2020-01-08 03:02 - Dünya

Kaval ustası Yaşar Güç baba mesleğini geleceğe taşıyor

2020-01-07 14:37 - Çevre-Hayat

Yabancılara taşınmaz satışı son 10 yılın zirvesinde

2020-01-09 14:13 - Genel

Milli halterciler 2019 yılında 225 madalya kazandı

2020-01-08 15:37 - Spor

'Evladımın kokusuna hasret kaldım'

2020-01-04 17:16 - Genel

Pamukkale 2019'da rekora koştu

2020-01-06 15:01 - Ekonomi

2019 yılı enflasyon oranı belli oldu

2020-01-03 13:17 - Gündem

Mobilya sektöründe 2020'de 60 milyar liralık satış beklentisi

2020-01-03 14:42 - Ekonomi

İki yıldızlı gezegen keşfedildi

2020-01-07 18:32 - Teknoloji

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Hamzaoğlu kadrosundan memnun

2020-01-08 16:32 - Spor

İlgili Haberler

Yalova'da kritik seviyeye düşen Gökçe Barajı için eylem planı devreye alındı

22:03 - Çevre-Hayat

Emekliye ayrılan öğretmen 36 yıl sonra eski okulunda tahta karşısına geçti

16:19 - Çevre-Hayat

Protezle ayağa kalkan depremzede Sena öğretmen 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü öğrencileriyle kutl

16:07 - Çevre-Hayat

Hatay'ın içme suyu kaynaklarından Karaçay Barajı'nda doluluk oranı yüzde 6,1'e düştü

15:23 - Çevre-Hayat

Başkanı olduğu belediyenin yaptırdığı lisede misafir öğretmenlik yapıyor

15:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistin'in BM Temsilcisi: Ateşkesten bu yana İsrail Gazze'de her gün 2 çocuğu öldürüyor

02:57 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

02:23 - Siyaset

ABD, Venezuela merkezli Cartel de los Soles'i terör örgütü ilan etti

02:02 - Dünya

Venezuela'dan ABD'ye "Cartel de los Soles" tepkisi

01:13 - Dünya

"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele V. Ulusal Eylem Planı" konulu genelge Resmi Gazete'de

00:57 - Gündem