?>

Tarihi Gelibolu Yarımadası iki yıl sonra geniş katılımlı törenlere hazırlanıyor

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda iki yıldır sınırlı sayıda katılımcı ile yapılan Çanakkale Kara Savaşları'nın yıl dönümü törenleri, Kovid-19 salgınının etkisinin iyice azalmasının ardından yurt içi ve yurt dışından geniş katılımla gerçekleştirilecek.

Gündem - 3 yıl önce

Çanakkale

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107'nci yılı törenlerine 24-25 Nisan'da ev sahipliği yapacak yarımadada görevliler hummalı şekilde hazırlıklarını sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ekipleri, şehitliklerin, yabancı ülkelere ait anıtların bakımını yaparak kırmızı ve beyaz renkte binlerce çiçekle donattı.

Törenler için platform kurulmasına da devam edilen bölgedeki hazırlıklar sürüyor.

"O büyük zaferi, kahramanlığı ve fedakarlığı hatırlayacağız"

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine, dünyada ve Türkiye'de salgın sürecinin sona ermeye başladığını söyledi.

Bölgede törenlerin iki yıl aradan sonra geniş katılımla gerçekleşeceğini belirten Kaşdemir, "Milletimizle o büyük zaferi, kahramanlığı ve fedakarlığı hatırlayacağız. Tabii yabancı ziyaretçilerimiz de uzun bir aradan sonra gelip Çanakkale'deki ziyaretlerini, törenlerini yapacak. Hem Avustralyalılar hem yeni Zelandalılar hem de İngilizler ve Fransızlar kendi alanlarında törenlerini icra edecek." dedi.

Kaşdemir, Çanakkale'nin, Kara Savaşları'nın 107. yıl dönümünde uzun bir aradan sonra tekrar kalabalık ve heyecanlı günlerine kavuşacağını vurguladı.

Bu sayede kentin bir kez daha hem Türkiye'de hem de dünyada bir buluşma noktası haline geleceğine dikkati çeken Kaşdemir, şöyle devam etti:

"Biz de Alan Başkanlığı olarak 107 yıl önce bu topraklarda yazılan o büyük destanı, kahramanlığı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı gelecek kuşaklara aktaracağımızı ifade ediyor ve bunu yapmış olduğumuz faaliyetlerle ortaya koyuyoruz. Çünkü milletin ortak değeridir Çanakkale. Bu milletin küllerinden yeniden doğduğu yerdir. Çanakkale, Cumhuriyet'e giden yolun başlangıcıdır. Çanakkale, Cumhuriyet'imizin, Kurtuluş Savaşı'mızın ön sözüdür. Çanakkale tabi milletin kendine geldiği, kendini bulduğu yerdir. Bu millet Çanakkale'de ayağa kalkıp Kurtuluş Savaşı'nı yapıp, Cumhuriyet'imizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurmuştur. Onların torunları olarak bu fedakarlığı hiç unutmadığımızı tekrar tekrar ifade ediyoruz."

"Herkesi Çanakkale'ye davet ediyoruz"

İsmail Kaşdemir, Türk şehitlikleri ile törenlerin gerçekleştirileceği yabancıların anıtlarında hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirtti.

Bölgede yaptıkları çalışmalardaki asıl amaçlarının Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu anlatan Kaşdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Vatan ve millet söz konusu olduğu zaman ölümün hiçe sayıldığı, canın ortaya konduğu o yüksek ruhu, Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz, gayet ediyoruz. Her geçen gün Çanakkale’de artan bir ziyaretçi yoğunluğu var. Türk milletinin evlatları atasını, ecdadını anmak, bu fedakarlığı daha yakından görmek, tabiri caizse Çanakkale ruhunu ciğerlerine teneffüs etmek için ilk fırsatta Çanakkale'ye koşup geliyor. Pandeminin hemen akabinde bugünlerde çok yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşıyoruz. Bu, Çanakkale'yi anlamlı hale getiriyor. Biz de zaten Tarih Alan Başkanlığı olarak yapmış olduğumuz bütün çalışmaları orada çok insanın görmesini, daha çok Türk milletinin evlatlarının ziyaret etmesini arzu ederek yapıyoruz. İnşallah Çanakkale’yi görmeyen Türk milletinin hiçbir evladı kalmaz. Herkesi Çanakkale’ye davet ediyoruz."

Bu arada, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi ekibi SOLOTÜRK, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 107. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında yapacakları gösterinin provasını gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Kurum'dan Hazineye ait taşınmazlarının hak sahiplerine satışına ilişkin açıklama

2022-04-15 15:42 - Gündem

Mavi Vatan Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri başladı

2022-04-21 16:12 - Gündem

SAHA MBA'de hedef dünyanın en prestijli ilk 10 programından birisi olmak

2022-04-18 13:16 - Ekonomi

Trakya'da çiçek açan kanola bitkisi tarlaları sarıya boyadı

2022-04-16 15:44 - Günün Fotoğrafı

Nevşehir ve Kırşehir'de fırtına, hayatı olumsuz etkiliyor

2022-04-18 13:45 - Asayiş

BM: Ukrayna'da 12 milyondan fazla kişi yerinden edildi

2022-04-20 01:41 - Dünya

Japonya, Rusya'dan 38 ürünün ithalatına yasak getirdi

2022-04-20 07:41 - Dünya

İtalya, Ukrayna'daki büyükelçiliğini yeniden Kiev'e taşıdı

2022-04-16 21:41 - Dünya

Şanghaylılar karantina açmazında öfke ve çaresizliğin sınırlarını zorluyor

2022-04-15 14:29 - Dünya

Pentagon: Rusya Doğu Ukrayna’daki taktik tabur sayısını 76’ya çıkardı

2022-04-19 08:28 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, "yolsuzluk" soruşturmalarındaki tahliyelere itiraz etti

23:02 - Gündem

TİKA ile Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı heyetleri Ankara'da görüştü

19:02 - Gündem

Denize kentsel atık su deşarj eden Yalova Belediyesine 1,3 milyon lira ceza

16:22 - Gündem

Otokar, IDEF 2025'e 10 aracıyla katıldı

16:18 - Gündem

HAVELSAN, IDEF 2025'te yapay zeka destekli sistemlerini tanıtacak

15:12 - Gündem

Günün Manşetleri

UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turu heyecanı yarın başlayacak

09:12 - Spor

Küresel piyasalar ticaret anlaşmalarından kaynaklanan iyimserlikle ilerliyor

09:07 - Ekonomi

'Huzur İstanbul' denetimlerinde 835 kişi gözaltına alındı

08:18 - Asayiş

Bursa'da trafik kazasında aynı aileden 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

08:08 - Asayiş

Eskişehir'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor

07:47 - Asayiş