Tarih ve doğayla iç içe Horhor Cami, restorasyonun ardından cemaatiyle buluştu

Tarihi kaynaklarda 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Ermeniler tarafından yıkıldığı belirtilen Van Kalesi'nin eteklerindeki Horhor Cami, tarihi ihtişamına uygun yeniden ayağa kaldırıldı

İslam-Hayat - Safer 1448 - 8 ay önce

Van
Tarih ve doğayla bütünleşen Horhor Cami, restorasyonun ardından cemaatiyle buluştu
Van Kalesi'nin eteklerinde doğal su kaynakları ve asırlık ağaçların bulunduğu bölgede yer alan tarihi Horhor Cami, restorasyon çalışmalarının ardından cemaatini ağırlamaya başladı.
Kitabesi ve vakfiyesi bulunmadığından hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen ancak mimari özellikleri dolayısıyla 18. yüzyıla tarihlendirilen Van Kalesi'nin eteklerindeki Horhor Cami, tarihiyle dikkati çekiyor.

Bediüzzaman Said Nursi tarafından 1897-1907 ve 1912-1914 yıllarında ibadethane ve talebe yetiştirmek için kullanılan caminin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Ermeniler tarafından yıkıldığı tarihi kaynaklarda yer alıyor.

Van Kalesi'nin eteklerinde doğal su kaynakları ve asırlık ağaçların bulunduğu bölgede bulunan caminin restorasyonu için 2012'de Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Büyükşehir Belediyesince çalışma başlatıldı.
Tarihi ihtişamına uygun olarak yeniden ayağa kaldırılan, yürüyüş yolları, peyzaj düzenlemesi ve aydınlatma sistemiyle modernize edilen cami, 2024'te kısmen ibadete açıldı.
İsmini bölgedeki su kaynağından alan tarihi cami, diğer eksiklerin tamamlanmasıyla bir asrı aşkın aradan sonra bu yıl, beş vakit namazda yeniden cemaatini ağırlamaya başladı.

Cami imamı İsmail Tukdan, asırlık caminin Van için önemli inanç merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Bir zamanlar medrese olarak da kullanılan camide talebe yetiştirildiği belirten Tukdan, "Caminin 200 metre ilerisinde kalenin altından çıkan suyun çıkardığı sesten dolayı 'horhor' ismi kullanılmış. Bediüzzaman Said Nursi burada, Kur'an ile iştigal ederek, Kur'an'ın sönmez ve söndürülmez bir hakikat olduğunu ispat etmeye çalışmıştır. Eski Van Şehri ve Horhor Cami dahil 1914'de çıkan 1. Dünya Savaşı'ndan sonra harabe haline geliyor. Ermeniler giderken buradaki Müslüman hanelerini yıkıyorlar." dedi.

Caminin beş vakit namazda cemaatini ağırladığını dile getiren Tukdan, şunları kaydetti:
"Buranın drenajı yapıldı, caminin tavanı restore edildi ve caminin çevresi düzenlendi. Bunun yanında sulama sistemleri, aydınlatma, yürüyüş yolları, kamelyalar, tuvaletler, abdestlikler ve çeşme yapıldı. Bediüzzaman Said Nursi'yi tanıyanlar camiye gelerek onun ders verdiği mekanları görmek istiyorlar. Vanlıların yanı sıra Türkiye'den ve dünyanın her tarafından misafirlerimiz geliyor. Tarihi yerler, kültürümüzle olan bağlantı noktamızdır. Tarihi yapıları ayakta tutarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Bunlar silinmeyen ve insana dersini tazeleyen eserlerdir. Söz uçar ama eser kalır."

"Böyle bir yerde namaz kılmak bize de nasip oldu"

Fırsat buldukça camiye gelip ibadet ettiğini anlatan Cafer Oğuzyer ise "Ziyaretçilere yardımcı oluyoruz. Daha önce vatandaşlar buralara gelemiyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda vatandaşlar rahatlıkla buraya pikniğe de gelebiliyor. Bahçeyi güzelleştirdik ve valimizin desteğiyle güzelleştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Ömer Karabulut da "Kentin tarihi yerlerini gezdiriyorum. Böyle bir yerde namaz kılmak bize de nasip oldu. Heyecan verici, çok memnun olduk. Gelip görmeye değer yerler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Filistin: İsrail 2 yılda 33 bin kadın ve kız çocuğunu öldürdü

2025-11-25 19:47 - Dünya

Nadir görülen gen hastası Esma, Kabe hayaline kavuştu

2025-11-28 11:27 - İslam-Hayat - Safer 1448

Şiddet mağduru kadınlara esnek ve uzaktan çalışma imkanı

2025-11-28 11:37 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 15 stajyer muhasebat kontrolörü alacak

2025-11-28 10:52 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Demir yolu ağını 2028'de 17 bin 500 kilometreye çıkaracağ

2025-11-22 15:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Erkek Basketbol Takımı'nı tebrik etti

2025-11-28 01:21 - Spor

Bakan Bayraktar: Güney Kore ile nükleer enerji alanında ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz

2025-11-24 21:27 - Ekonomi

Arda Güler'in futboldaki yeteneği ilkokul sıralarından belliydi

2025-11-23 12:13 - Çevre-Hayat

Öğretmen çift, yaptıkları uygulamayla öğrencilere çevre bilinci aşılıyor

2025-11-23 12:22 - Teknoloji

Hakkari'de sismik izolatörlerin kullanıldığı 100'er yataklı iki hastane inşa ediliyor

2025-11-21 12:12 - Gündem

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya