?>

'Tanı koyabilmek için benlere biyopsi gerekiyor'

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Onsun, alk arasında benlere bıçak değmesi halinde daha kötü olacağına dair yanlış inanış olduğunu belirterek "Benlerin kötü huylu olup olamadığını tespit edebilmek için kesinlikle biyopsi yapmak gerekiyor" dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 9 yıl önce

ANTALYA

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Nahide Onsun, Kemer'de düzenlenen 26. Uusal Dermatoloji Kongresi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, deri kanserlerinde en büyük etkenin güneş olduğunu belirterek bunun yanında genetik yatkınlığın da önemli olduğunu vurguladı. 

Özellikle ailesinde deri kanseri olanların mutlaka güneşten korunması gerektiğine işaret eden Onsun, şöyle konuştu:

"Bu korunmayı sadece güneş kremleri ile değil, şapka, güneş gözlüğü ve giysilerle de uygulamak mümkün. Özellikle yaz yaylarında güneşe çıkarken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çocukluk çağlarında geçirilen ciddi güneş yanıkları, ileri yaşlarda deri kanseri olması için önemli bir neden. Dolayısıyla çocukları güneşten çok iyi korumamız gerekiyor. Vücudunda beni ve çili olanların mutlaka güneşten korunması gerekiyor."

Onsun, halk arasında benlere bıçak değerse daha kötü olacağına dair yanlış bir inanış olduğuna dikkati çekerek "Benlerin ve lezyonların kötü huylu olup olamadığını tespit ve deri kanserlerinde tanı koyabilmek için kesinlikle biyopsi yapmak gerekiyor. Kesin tanı için dermoskopi denilen cihazlardan yararlanıyoruz. Ön tanıyı bu cihazla koyabiliyoruz." dedi.

Ön tanı sonrası onay için patolojide mikroskop altında tanı yapılması gerektiğini dile getiren Onsun, hekim zararlı benin çıkarılması gerektiğini söylediği zaman hastanın kendi sağlığı ve geleceği açısından buna uyması gerektiğini anlattı.

Dermoskopi cihazının 1990'lı yıllardan beri kullanıldığını ancak sürekli geliştirildiğini ifade eden Onsun, şunları kaydetti:

"Benlerdeki çıplak gözle görülemeyen özellikleri dermoskopi cihazıyla yüzeysel mikroskopi yapıyoruz. Bu cihaz sayesinde lezyonları daha net görme imkanımız ve tanı koyma şansımız var. Bu tanıyı koyduktan sonra mutlaka patolojik olarak bunun onayını almamız gerekiyor. Bu cihazla yüzde 90 oranında kesin tanı koymak mümkün. Eğer benini aldırmak isteyen bir hasta beni erken aşamadaysa, bunu aldırmak için gireceği ameliyat basit. Bu ameliyat lokal olarak yapılıyor. Hasta bayıltılmadan lokal anestezi olarak yapılıyor. Uyuşturulan bölgedeki lezyon çıkarılıyor. Bugün melanom ameliyatlarında bile büyük ameliyatlara gerek yok. Lezyon 2 santimetre sağlam deri bırakılmasıyla çıkarılıyor. Dolayısıyla korkacak bir şey yok ama insanlar yine de tedirgin oluyor. Hastanın lezyonunun eğer çıkarılması gerekiyorsa, mutlaka yaptırması lazım. Zaten dermoskopi cihazı lezyonların gereksiz yere çıkarılmasını da engelliyor. Dışarıdan bakıldığında kötü gibi gözüken ama dermoskopi cihazıyla bakıldığında herhangi bir sorun olmayan lezyonları da takip ediyoruz."

Daha sonra dermoskopi cihazıyla vücudunda ben olan bir hasta üzerinde uygulama yapan Onsun, hastanın vücudundaki benlerden birinin kesinlikle alınması gerektiğini kaydetti.

Muhabir:Yunus İçen

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nauru’da unutulan çocuklar

2016-10-17 19:08 - Dünya

Başkentte iş adamlarına FETÖ operasyonu

2016-10-19 17:17 - Gündem

Bilmediğiniz vergi borcunuz olabilir

2016-10-20 19:02 - Ekonomi

Karpuz çekirdeği bir çocuğu hayatından etti

2016-10-21 12:22 - Gündem

Fırtına balık fiyatlarını artırdı

2016-10-20 20:37 - Gündem

Bakkala giden kadın, maganda kurşununun hedefi oldu

2016-10-16 01:57 - Asayiş

'Musul'un bir kan gölü haline gelmesine rıza göstermeyiz'

2016-10-20 23:08 - Siyaset

Damar sertliğine 'ilaç gibi' yağ

2016-10-16 16:32 - Sağlık

Filistin'den 'yeni yerleşim birimi planı'na kınama

2016-10-18 17:22 - Dünya

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus satışta! İşte fiyatları

2016-10-14 20:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

Riskli gruplar için grip aşısı önerisi

12:53 - Sağlık

Türk bilim insanına kulak cerrahisi alanındaki başarıları İtalya'dan şövalyelik ünvanı getirdi

11:23 - Sağlık

Akciğer yıkaması yöntemiyle hastalar yeniden rahat nefes alıyor

12:58 - Sağlık

Lösemiyi yenen 8 çocuk babası, organ bağışıyla karaciğer yetmezliğini de aştı

11:47 - Sağlık

Mobil taramada kanser olduğunu öğrenen kadınların erken teşhisle tedavi umudu arttı

12:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

FKÖ: Filistin hükümeti, Gazze'deki saldırıların izlerini silmek için hazırlıklarını tamamladı

18:33 - Dünya

UEFA'dan Halil Umut Meler'e görev

18:23 - Spor

Ilgaz Dağı'na mevsimin ilk karı düştü

18:13 - Çevre-Hayat

ABD'de hükümetin kapalı kalması bütçe raporunun yayımlanmasını aksatacak

18:03 - Ekonomi

Gazze halkı bölgenin yeniden imar edilmesini ve evlerine dönmeyi istiyor

17:57 - Dünya