?>

Tanı konulan yaklaşık her 4 kadın kanserinden biri meme kanseri

Sağlık Bakanlığınca, tanı konulan yaklaşık her dört kadın kanserinden birinin meme kanseri olduğu belirtildi.

Sağlık - 3 hafta önce

Ankara

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, kanser ölümlere sebep olan kalp ve damar hastalıklarından sonra önemli bir halk sağlığı problemi olarak ikinci sırada yer alıyor. Yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle de ülkelerin ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Dünya genelinde, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1'inin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1'inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Dünyada ve Türkiye'de ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik gösteriyor.

Türkiye'de başta akciğer kanseri olmak üzere, tütün ile ilişkili kanser görülme sıklıkları özellikle erkeklerde hala yüksek seyrediyor. Kadınlarda ise akciğer kanseri görülme sıklığı artıyor. Bir yıl içerisinde 30 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuldu.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olmaya devam ediyor. Tanı konulan yaklaşık her 4 kadın kanserinden biri meme kanseri. Çocukluk çağı kanserlerinde ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türü arasında yer alıyor. Çocukluk çağında lenfomalar ve merkezi sinir sistemi tümörleri lösemileri takip ediyor.

2024'te 9 milyon 500 bin kanser taraması yapıldı

Kanserlerin yüzde 90'ı çevresel, yüzde 10'u ise genetik faktörlere bağlı gelişmekte olup, çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma ve enfeksiyonlarla etkin mücadele yoluyla yüzde 30-yüzde 50 oranında önlenebiliyor.

Risk faktörleriyle mücadele edilmek suretiyle ortaya çıkması önlenebilen, erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilerek yaşam kalitesi artırılabilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın, kanser belirtilerini bilmenin ve tarama faaliyetlerinin önemi ortaya çıkıyor.

Toplum tabanlı kanser taramaları, Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile ücretsiz yapılıyor.

2025 ocak ayı itibarıyla 48'i mobil kanser tarama aracı olmak üzere tarama merkezi sayısı 423'e ulaştı. Ulusal Kanser Tarama programı kapsamında, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri taraması 2 yılda bir mamografiyle, 30-65 yaş arası kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması 5 yıl da bir HPV-DNA testiyle, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması, 2 yılda bir gaitada gizli kan testle yapılıyor.

Türkiye genelinde geçen yıl Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları (KETEM, TSM, SHM, ASM, Mobil Tarama araçları) ve 2 ve 3. basamak sağlık kuruluşları olmak üzere toplam 3 milyon 500 bin meme kanseri taraması, 3 milyon 500 bin serviks kanseri taraması, 2 milyon 500 bin kolon kanseri taraması yapılırken, Türkiye geneli yapılan tarama sayısı 9 milyon 500 bine ulaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Bilgiç, Moskova fuarlarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

2025-04-05 19:23 - Özel Haber

Rus mücevher saat markası Nika'dan Türkiye için Kur'an-ı Kerim ayetleri işlemeli klasik saatler

2025-04-09 07:18 - Özel Haber

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

2025-04-07 12:03 - Çevre-Hayat

Ağrı'daki Kösedağ baharda karla kaplandı

2025-04-03 15:12 - Çevre-Hayat

Haaretz: İsrail ordusu Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentini işgal etmeyi planlıyor

2025-04-09 16:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Edirne bayram tatilini dolu dolu geçirdi

2025-04-07 11:53 - Çevre-Hayat

Trump, ABD'nin tarifelerle "haftada milyarlarca dolar gelir" elde ettiğini savundu

2025-04-07 16:17 - Dünya

Bolu Dağı'nda kar ve sis etkili oluyor

2025-04-08 12:18 - Gündem

TBB'den bankacılık işlemleri hakkında çıkan haberlere ilişkin açıklama

2025-04-05 17:07 - Ekonomi

Orta ve Doğu Karadeniz'deki fındık üreticilerinin yeni sezon mesaisi başladı

2025-04-09 11:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Uzmanından annelere bebeklerini sık sık emzirmeleri önerisi

14:22 - Sağlık

Ani ölümlerin sebebi ihmal edilen kalp hastalıkları olabilir

13:17 - Sağlık

Yapay zekayla bazı kanser türleri ve Alzheimer'da erken teşhis mümkün

12:13 - Sağlık

Mevsim geçişleri romatolojik hastalıkları artırabiliyor

12:03 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu 2 bin 239 hekimin atanacağını duyurdu

19:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST gençliğiyle nice asırlar boyunca burada olmaya devam edeceğiz

18:48 - Siyaset

Filistin'de yaşanan gıda kıtlığı, İsveç'te protesto edildi

18:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda görüştü

18:37 - Siyaset

Çaykur Rizespor, Gaziantep FK'yi mağlup etti

18:17 - Spor

Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı: İki ülke arasında güçlü iş birliği fırsatları var

18:07 - Gündem