?>

Talasemi hastası 7 yaşındaki Zeynep, kardeşinin kordon kanıyla sağlığına kavuştu

Adana'da 7 yaşındaki talasemi majör hastası Zeynep Bilge Uslu, kendisine umut olması için dünyaya gelen ve doğumundan 2 yıl sonra yaşamını yitiren kardeşinin kan bankasında saklanan kordon kanıyla hayata tutundu.

Sağlık - 3 ay önce

Mersin'de yaşayan Sabiha ve Yusuf Uslu çiftinin ilk çocukları Zeynep Bilge'ye henüz 7 aylıkken "Akdeniz anemisi" olarak da bilinen talasemi majör (kan hastalığı) teşhisi konuldu.

Doktorları, uzun yıllardır hastalığıyla ilgili sıkıntı yaşayan Zeynep Bilge'nin sağlığına kavuşabilmesinin yolunun nakil olduğunu belirtti.

Bunun üzerine aile, hem Zeynep Bilge'ye umut olması hem de birlikte büyümeleri için tüp bebek yöntemiyle bir çocuk daha dünyaya getirmeye karar verdi.

Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan Sabiha Uslu, Haziran 2022'de oğlu Mehmet Selim'i dünyaya getirdi ancak anne karnındayken kalp yetmezliği teşhisi konulan bebek, rahatsızlığı nedeniyle 2 yaşında hayatını kaybetti.

Mehmet Selim'in doğumu sırasında alınan kordon kanı ise yaklaşık 3 yıl kan bankasında saklandı.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nde yapılan operasyonla Zeynep Bilge'ye vefat eden kardeşinden alınan ve kan bankasında saklanan kordon kanı nakledildi.

Mehmet Selim'in fotoğrafını başucundan ayırmayan Zeynep Bilge, nakille sağlığına kavuştu.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Defne Ay Tuncel, AA muhabirine, hastanede 62. nakillerini başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zeynep Bilge'nin naklinin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini belirten Tuncel, "Hastamıza kardeşinden saf kordon kanı nakli yaptık ve tuttu. Müjdesini ailemizle paylaştık, mutluyuz. Hastalarımıza, miniklerimize şifa olmak bizim için çok kıymetli." dedi.

Tuncel, talasemi hastalığının teşhisinin 4-6 aylıkken konulmasının önemli olduğunu ve hastaların her ay düzenli kan alması gerektiğini dile getirdi.

Zeynep Bilge'nin ağır bir kan hastalığı yaşadığını anlatan Tuncel, şöyle devam etti:

"Akraba içi nakiller bizim için önemli ama hastamız tek çocuktu. Ailemizle görüşerek sağlıklı bir gen içeren bebek oluşturmak için bu yönteme karar verdik. Annemiz tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Sağlıklı gen içeren bebeğimiz, hastamıza şifa olması için doğdu ancak ne yazık ki ağır bir kalp rahatsızlığıyla dünyaya geldi. Hastamızın uygun olduğu dönemde, kemik iliği ve sonrasında kordon kanının naklini gerçekleştirdik. Kardeşini yaşatmak için gerçekten çok uğraşıldı ama maalesef çok ağır bir kalp yetmezliğiydi ve vefatla sonuçlandı. Beraber gezsin, yaşasınlar istediler ama olmadı. Kardeşine umut oldu, onun sevinci içerisindeyiz."

Küçük yaşlarda gerçekleşen naklin başarı oranını artırdığını ifade eden Tuncel, Zeynep Bilge'nin durumunu izleyerek süreci planlı şekilde yönettiklerini anlattı.

Tuncel, herkesi kan ve kök hücre bağışına davet etti.

Kardeşinden alınan kordon kanıyla yaşama tutunan Zeynep Bilge de kendini iyi hissettiğini ifade ederek, "Kardeşim artık benim vücudumda, ikimiz birlikte yaşıyoruz. Herkes, bağış yapsın bizim gibi çocuklara umut olsun." dedi.

Anne Sabiha Uslu, ablasına umut olmak için dünyaya getirdiği evladını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.

Zeynep Bilge'nin kardeşi sayesinde hayata tutunduğunu anlatan Uslu, "Kardeşi Zeynep Bilge'ye umut oldu. Çok mutluyuz. Şu an kardeşi, Zeynep Bilge'de yaşıyor. Artık Zeynep Bilge, Selim Bilge oldu. Kendisi de söylüyor 'Bir tarafım Selim, bir tarafım ben. Böyle yaşayacağız biz' diyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanıyor

2025-04-23 09:27 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Depremin ardından mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık

2025-04-24 18:58 - Ekonomi

Bakan Bak, Rusya'da voleybol finalini izledi, şampiyon takıma kupasını verdi

2025-04-19 21:12 - Spor

İzmir'de zirai dondan etkilenen tarım alanlarında hasar tespit çalışmaları sürüyor

2025-04-22 16:13 - Gündem

Toyota yeni hafif ticari araç modellerini satışa sundu

2025-04-23 16:48 - Ekonomi

Meclis, açılışının 105. yılını kutlayacak

2025-04-21 12:03 - Gündem

Filistin Devlet Başkanı Abbas "Nekbe benzeri bir tehlike içinde olduklarını" söyledi

2025-04-23 17:28 - Dünya

Bilecik'te çocuklar unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla eğlendi

2025-04-22 14:18 - Çevre-Hayat

Özgül ebe 42 yıldır anne adaylarının sevincine ortak oluyor

2025-04-20 12:13 - Çevre-Hayat

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

2025-04-19 12:08 - Spor

İlgili Haberler

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Sağlık

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan küçük Miran, Diyarbakır'daki tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Aydın'da 800 gram doğan bebek, 4 aylık kuvöz sürecinin ardından taburcu edildi

13:57 - Sağlık

Kadavradan nakille 10 yıldır gördüğü diyaliz tedavisinden kurtuldu

13:42 - Sağlık

İç organları dışarıda doğan bebek, ailesi ve doktorların kararlılığıyla yaşama tutundu

12:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

10:48 - Gündem

AYM'den "hasta mahremiyeti" kararı

10:42 - Gündem

Kırklareli'nde Kayalıköy Barajı'nın doluluk oranı yüzde 8'e düştü

10:38 - Gündem

Bakan Uraloğlu'ndan Türkiye'nin küresel ticaretin adil olması için katkılarını sürdüreceği

10:33 - Ekonomi

ABD'nin Los Angeles kentindeki silahlı saldırıda 2 kişi öldü

10:27 - Dünya