?>

Tahran’da İran EXPO 2025 Fuarı Türkiye'den de iş insanlarının katılımıyla açıldı

Tahran’da düzenlenen "İran EXPO 2025 Fuarı" aralarında Türkiye’nin de olduğu bir çok ülkeden iş insanı ve yatırımcının katılımıyla başladı

Ekonomi - 2 ay önce

Tahran

Fuar açılışına İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran Tarım Bakanı Gulamrıza Nuri Kızılce ve İran Ticareti Geliştirme Örgütü Genel Müdürü Dehkan Dehnevi ile Türkiye'nin de aralarında olduğu yabancı ülkelerden iş insanları ve yatırımcılar katıldı.

Tahran Uluslararası Fuar Merkezi'nde bu yıl 7'ncisi düzenlenen fuarı Türkiye'den yaklaşık 200 yatırımcı ve iş insanı ziyaret etti.

Fuarda, maden, çelik, bakır, makine, iş araçları, gıda, ilaç, el sanatları, halı gibi onlarca alanda faaliyet yürüten İranlı şirketler stant açtı.

Bugün kapılarını açan ve 4 gün boyunca devam edecek olan fuarda yabancı yatırımcılara ülkenin farklı yerlerinde bulunan yatırım alanları tanıtılacak.

Fuara katılan Türk yatırımcılar da İranlı şirketlerle çeşitli görüşmelerde bulunarak bilgi paylaşımı, üretim ortaklığı, ithalat ve ihracat konularında girişimlerde bulunacak.

"Ticaretle ilgili sorunları çözmek için büyük gayret göstereceğiz"

Fuarı ziyaret eden Türkiye-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran Ticaret Bakanlığının daveti üzerine fuarı ziyaret ettiğini belirtti.

Türkiye'den yaklaşık 200 iş insanı ve yatırımcının fuara katıldığını ve İran ile çeşitli ticari işbirliği imkanlarını inceleme imkanı bulduklarını aktaran Türkmenoğlu, "Burada çok büyük bir fuar alanı var. Aşağı yukarı yer altı zenginlikleri olan bir ülke özellikle petrokimya üzerinde müthiş bir altyapısı var. Buna bağlı olarak gıda sektöründe de iyi noktadalar ancak teknoloji anlamında henüz daha yol almaları gerekiyor." dedi.

"Bu tür fuarlar iki ülke arasında hem komşuluk ilişkilerini geliştirmek hem de iki ülke liderlerinin hedef koyduğu 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için önemli bir faktördür." diyen Türkmenoğlu, "Biz de buradaki iş insanlarımızı desteklemek adına geldik ve bir kaç gün daha burada olacağız. Bu vesileyle ikili görüşmelerimiz olacak. Ticaretle ilgili sorunları çözmek için büyük gayret göstereceğiz." diye konuştu.

Türkmenoğlu, bu kapsamda Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Isiaka Abdulkadir Imam ile de Tahran'da ikili görüşme yaptığını belirterek, "Bu görüşmeler hem İslam ülkelerinin işbirliğini artırmak hem de Türkiye'nin gücüne güç katmaktır. Ülkemizin ekonomik sosyal ve kültürel anlamda katkı sunmak için gayret gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Depremin ardından mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık

2025-04-24 18:58 - Ekonomi

Online Sorumlu Oyun: Nasıl Güvende Kalırsınız?

2025-04-23 18:02 - İnsan&Hayat

İtalya Kupası'nda ilk finalist Milan oldu

2025-04-24 00:48 - Spor

Aynı hastanede 27 yıldır ailelerin bebek sevincine ortak oluyor

2025-04-28 12:37 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Luxon onuruna yemek verdi

2025-04-25 20:08 - Siyaset

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki depolama tankında patlama

2025-04-24 19:32 - Asayiş

TUSAŞ'tan 15 ülkeye ürün ve hizmet ihracatı

2025-04-26 14:22 - Teknoloji

Ziraat Bank Azerbaycan 11. şubesini açtı

2025-04-22 19:32 - Ekonomi

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu toplantısı yarın yapılacak

2025-04-25 10:22 - Spor

Siirt'te kırsaldaki çocuklar ilk kez buluştukları gezici kütüphaneden ayrılmak istemedi

2025-04-22 12:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Tayvan, Çinli çip üreticileri Huawei ve SMIC'e ihracat yasağı getirdi

17:07 - Ekonomi

D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü, kuruluşunun 28. yılını kutluyor

14:02 - Ekonomi

Emtia piyasalarında jeopolitik riskler öne çıktı

12:33 - Ekonomi

Vergi İletişim Merkezine yurt dışından gümüş madalya

12:22 - Ekonomi

Güneydoğu'dan 5 ayda 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirildi

12:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şırnak'ta polis ekipleri bir öğrenciyi LGS sınavına yetiştirdi

22:58 - Gündem

Bakan Fidan, yarın Arnavutluk'ta GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak

22:38 - Gündem

İzmir'de depoda çıkan yangın kontrol altına alındı

22:27 - Asayiş

Beşşar Esed'in, Suriye'de kaybolan ABD'li gazeteci Tice'in öldürülmesi talimatı verdiği iddia edildi

22:23 - Dünya

Trump'ın İsrail'in Hamaney'e suikast planını engellediği iddiası

22:18 - Dünya