?>

Süveyş Kanalında oluşan çekilme karaya saplanan yük gemisini kurtarma çalışmalarını aksattı

Süveyş Kanalında karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına neden olan dev yük gemisini saplandığı yerden kurtarma çalışmalarının kanalda oluşan çekilme nedeniyle aksadığı belirtildi.

Dünya - 4 yıl önce

İSTANBUL

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, düzenlediği basın toplantısında, karaya oturarak tüm dünyada deniz ticaretini etkileyen "The Ever Given" isimli gemiyi yeniden yüzdürmek için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Rabi, gemiyi saplandığı yerden kurtarmak için çalışan ekiplerin 26 Mart Cuma akşamı, geminin motorlarından birini çalıştırmayı başardığını ancak kanalda yaşanan çekilme nedeniyle geminin ön kısmından daha çok toprak çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kanalın tabanındaki sert kayalarla bağlantılı başka sorunlarla da karşılaştıklarını kaydeden Rabi, geminin karaya oturması nedeniyle mürettebattan yaralanan olmadığını, herhangi bir sızıntı da yaşanmadığını aktardı.

Geminin neden karaya oturduğuna ilişkin kesin bilgiye yürütülen soruşturma sonunda ulaşılacağını dile getiren Rabi, sorunun çözülerek geminin yeniden yüzdürülmesi için bir tarih vermenin zor olduğunu belirtti.

Rabi, geminin karaya oturması nedeniyle kanalın kuzey ve güneyinde 321 geminin geçiş için beklemek zorunda kaldığını, bunun Süveyş Kanalı İdaresine günlük maliyetinin 12-14 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Rabi ayrıca, kanal idaresinin uğradığı mali kayıp nedeniyle gemiyi işleten şirkete para cezası uygulanıp uygulanmayacağına dair soruyu, "Bunun için henüz erken. Bu konuda hukuki danışmanlığa ihtiyaç var. Şu an en önemli görevimiz kanal trafiğini açmak." diye yanıtladı.

Ne olmuştu?

Dünyanın en önemli su yollarından biri olan Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta dev bir konteyner gemisi ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

"The Ever Given" isimli geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanalı İdaresi, aynı gün deniz trafiğinin normale döndüğünü açıklamış ancak 25 Mart'ta geminin yeniden hareket edene kadar Süveyş Kanalı'ndaki seyrüsefer trafiğinin askıya alındığını duyurmuştu.

Söz konusu geminin sahibi Japon firma da 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde "zorluklarla karşılaşıldığını" bildirmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'da Müslüman kuruluşların başkanları ırkçılıkla daha etkin mücadele edilmesini istiyor

2021-03-22 16:34 - Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: İktidarın işten çıkarma yasağı sadece kağıt üstünde kaldı

2021-03-22 15:41 - Siyaset

Çaycumalı anne kızın işlettiği çay ocağı mahalleliden takdir görüyor

2021-03-23 15:05 - Çevre-Hayat

Azerbaycan'ın Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Şeki Han Sarayı turist akınına uğruyor

2021-03-26 16:38 - Gündem

2020 Tokyo Olimpiyatları'nın Japonya'daki meşale turu Fukuşima'da başladı

2021-03-25 13:09 - Spor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yat tekne ve gemilere 'Pis Su Takip Sistemi' takılacak

2021-03-21 17:57 - Gündem

İsrail’de oy sayımı sürerken Netanyahu öncülüğündeki sağ blok, koalisyonu kurabilecek sayının altına düştü

2021-03-24 15:40 - Gündem

Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekiler, vefatlarının 12. yılında Sivas'ta anıldı

2021-03-24 17:06 - Gündem

Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter futboldan 6 yıl 8 ay men edildi

2021-03-24 17:51 - Spor

Çaykur Rizespor'un teknik direktörü Uygun: Her maçımızı final görerek özenle hazırlanıyoruz

2021-03-25 19:06 - Spor

İlgili Haberler

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Kolombiya'da 6,3 büyüklüğünde deprem

16:57 - Dünya

Türk Kızılay, Pakistan’da ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı

16:43 - Dünya

ABD'de Musk'ın devletle sözleşmelerini ihlali halinde uygulanacak güvenlik planları soruşturuluyor

16:18 - Dünya

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı penaltılarla 5-3 yenen Portekiz şampiyon oldu

01:02 - Spor

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

21:43 - Asayiş

İzmir'de ev ve iş yerlerine sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:33 - Asayiş