?>

Suudi Başkonsolosluğu önünde Cemal Kaşıkçı eylemi

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 2 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen ve üzerinden 100 gün geçmesine rağmen cesedi bulunamayan Cemal Kaşıkçı için konsolosluk binası önünde eylem yaptı.

Gündem - 7 yıl önce

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 2 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen ve üzerinden 100 gün geçmesine rağmen cesedi bulunamayan Cemal Kaşıkçı için konsolosluk binası önünde eylem yaptı.

2 Ekim tarihinde girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın 100 gündür bulunamayan cesedi için Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından konsolosluk binası önünde eylem yapıldı. Ellerinde dövizlerle konsolosluk önünde toplanan grup adına Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar Sorumlusu Göksu Özahıshalı basın açıklaması yaptı. Daha sonra ise grup üyeleri konsolosluk binasının bulunduğu Akasyalı sokağa, temsili olarak Cemal Kaşıkçı ismini verdi. Cemal Kaşıkçı isminin yazılı olduğu levha sokak girişindeki direğe asıldı. Grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

“VAHŞİCE KATLEDİLEN KAŞIKÇI’NIN BEDENİ HALEN BULUNAMADI”

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar Sorumlusu Göksu Özahıshalı, “Bugün İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Suudi devlet görevlileri tarafından öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için buradayız. Uluslararası Af Örgütü aktivistleri ve hak savunucuları olarak, Arap dünyasının ifade özgürlüğü için sesini yükselten Kaşıkçı için adalet talep ediyoruz. 2 Ekim 2018’de bu sokaktan geçerek Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu binasına giren Kaşıkçı, Suudi yetkililer tarafından zorla kaybedildi. Kaşıkçı’nın akıbetine dair bir soruşturma başlatan Türkiye yetkilileri, Kaşıkçı’nın Konsolosluk binasında boğularak öldürüldüğünü ve vücudunun parçalara ayrıldığı sonucuna vardı. Vahşice katledilen Kaşıkçı’nın bedeni halen bulunamadı” diye konuştu.

“SOKAĞIN İSMİNİ ‘CEMAL KAŞIKÇI’ OLARAK DEĞİŞTİRİYORUZ”

Özahıshalı, "Tam da bu nedenle, katledilmesinin yüzüncü gününde, Kaşıkçı’nın son görüldüğü sokağın adını “Cemal Kaşıkçı” olarak değiştirdik. Bu sembolik eylemle Kaşıkçı için adalet talebimizi yineliyoruz. Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesi, tüm dünyanın gözlerini Suudi Arabistan’a ve Prens Salman’a çevirdi. Cinayete dair göstermelik bir soruşturma başlatan Suudi yetkililerin adil ve güvenilir bir süreç yürüteceğine inanmıyoruz. Türkiye yetkililerinin Kaşıkçı cinayetinin cezai soruşturulmasına dair çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ama tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen Kaşıkçı cinayeti ayrıca uluslararası bir soruşturmaya da konu olmalıdır. Uluslararası Af Örgütü olarak Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayet çerçevesinde işlenen işkence ile diğer suç ve ihlaller hakkında bağımsız bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kasım ayında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’den soruşturma talep edeceğini söylemiş, her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Aralık ayında Birleşmiş Milletler’i de devreye sokabileceklerini belirtmişti. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi olarak, 3 aydan uzun bir süre önce katledilen Kaşıkçı için BM’den soruşturma talep edilmesine yönelik çağrımızı tekrarlıyoruz. Cemal Kaşıkçı için adalet istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: İHA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre hangi aydayız? Hicri takvim 2019

2019-01-10 11:02 - Kültür Sanat

MYP Lideri Yılmaz: 'Biyolojik ve kimyasal saldırılara karşı hazırlıklı olalım'

2019-01-08 19:32 - Siyaset

Orta Doğu haritasını İngiliz kadın ajan Gertrude Bell çizdi

2019-01-07 12:27 - Gündem

Bu ilçenin kökleri Osmanlı Sarayı’na dayanıyor

2019-01-10 14:32 - Kültür Sanat

Sarıkamış şehitleri için 40 bin kişi yürüdü

2019-01-06 16:11 - Çevre-Hayat

Fenerbahçeli futbolculara Cuma namazı çıkışı yoğun ilgi

2019-01-04 17:23 - Spor

Gaziantep’te 3.3 büyüklüğünde deprem

2019-01-10 11:21 - Genel

Serbest piyasada altın fiyatları

2019-01-07 20:26 - Ekonomi

Karısı evi terk edince, ortalığı birbirine kattı

2019-01-04 04:02 - Asayiş

Fransa’da savaş uçağı kayboldu

2019-01-09 23:36 - Dünya

İlgili Haberler

Yasa dışı gelirlerin aklanmasına yönelik operasyonda 37 şüpheli yakalandı

09:28 - Gündem

Büyük Aile Platformundan "Gökkuşağı Faşizmi" belgeseline ilişkin açıklama

00:37 - Gündem

Bazı illerde fırtına ve sağanak hayatı olumsuz etkiledi

16:53 - Gündem

RTÜK'ten bir televizyon kanalı ve 2 dijital platforma ceza

16:37 - Gündem

Yüzyılın Konut Projesi kapsamında Amasya'da yapılacak konutların kurası çekildi

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD, Dünya Sağlık Örgütünden resmen ayrıldı

09:37 - Dünya

Yasa dışı gelirlerin aklanmasına yönelik operasyonda 37 şüpheli yakalandı

09:28 - Gündem

Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrediyor

09:23 - Ekonomi

İstanbul ve Ankara'da PERDER üyesi marketlerden ramazan için fiyat sabitleme kararı

09:17 - Ekonomi

Maden sahalarında rehabilitasyon bedeline yeni çerçeve

09:02 - Ekonomi