?>

Suudi Arabistan petrol üretim kapasitesini artıracak

Suudi Arabistan, ham petrol üretim kapasitesini günlük 1 milyon varil artırmak için milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya talimat verdi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Suudi borsası Tadawul'dan yapılan yazılı açıklamada, "Saudi Aramco, maksimum sürdürülebilir kapasitesini günlük 12 milyon varilden 13 milyon varile çıkarmak için Suudi Enerji Bakanlığından talimat almıştır." ifadesi kullanıldı.

Tadawul'dan dün yapılan açıklamada ise Saudi Aramco'nun 1 Nisan'dan itibaren müşterilerine günlük 12,3 milyon varil ham petrol tedarik edeceği belirtilmişti.

Böylece, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın günlük ham petrol üretiminin 9,7 milyon varilden 13 milyon varile yükselmesi olasılığı gündeme gelirken, bunun gerçekleşmesi halinde küresel petrol piyasasında ek olarak günlük 3,3 milyon varil arz fazlası oluşma riski de ortaya çıktı.

Ayrıca, Suudi Arabistan geçen hafta sonu nisan ayından itibaren müşterilerine varil başına 8 dolar indirimle ham petrol satabileceğini açıklamıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, dün Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, ülkesinin kısa vadede günlük üretimini 250-300 bin varil, genel olarak ise 500 bin varil düzeyinde artırabileceğini belirtmiş ve petrol fiyatlarının toparlanmasının aylar alacağını vurgulamıştı.

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeleri kapsayan OPEC+ grubu, cuma günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da sona eren toplantısında, petrol üretimlerinde ek kesinti kararı alamamış, bunun ardından petrol fiyatlarında sert düşüş olmuştu.

Pazartesi günü Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31,27 dolara, ABD'nin Batı Teksas (WTI) ham petrolünün varil fiyatı da 27,34 dolara kadar gerileyerek 12 Şubat 2016'dan sonraki en düşük seviyeyi görmüştü. Her iki petrol türünün günlük yüzde 30'luk kaybı ise Ocak 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana en büyük yüzdelik düşüş olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Toyota ABD'de 1,2 milyon aracını geri çağırıyor

2020-03-04 23:42 - Dünya

Akkuyu NGS'nin inşası takvime uygun devam ediyor

2020-03-04 19:17 - Gündem

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti yurda döndü

2020-03-09 01:36 - Ekonomi

Fransa Kültür Bakanı Riester koronavirüse yakalandı

2020-03-10 01:22 - Dünya

Amiral gemisi Fed faiz silahını çekti, ekonomistler 'devamı gelir' dedi

2020-03-04 16:02 - Ekonomi

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turu heyecanı

2020-03-11 13:33 - Spor

Eski çeyiz sandıkları ahşap oymayla sanat eserine dönüştürüyorlar

2020-03-10 16:02 - Çevre-Hayat

Türkiye'de genç futbolcular formaya hasret

2020-03-05 16:12 - Spor

İHA ve SİHA'lar teröristlerin korkulu rüyası oluyor

2020-03-07 14:52 - Gündem

Küçük Ravzanur yaşından fazla hastalıkla mücadele ediyor

2020-03-08 17:34 - Genel

İlgili Haberler

Kısa dönem araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 176,8 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı

14:42 - Ekonomi

Geçen yıl 105 tarımsal amaçlı kuruluş "birinci derece örgüt belgesi" aldı

13:18 - Ekonomi

Tornacı olarak başladığı işte 4 fabrika kurup 350 kişilik istihdam sağladı

12:58 - Ekonomi

Küresel piyasalar ABD'de hükümetin yeniden açılma sürecine odaklandı

11:18 - Ekonomi

Kars'ın tescilli gravyer peyniri tezgahlarda yerini aldı

10:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırısı İsveç'te protesto edildi

18:32 - Dünya

Ankara'da su kesintisinden etkilenen vatandaşlar çeşmelerden su temin ediyor

17:48 - Gündem

Gençlerbirliği ile Alanyaspor berabere bitti

16:53 - Spor

Mısır'da 226 yıl önce keşfedilen firavun mezarı, 20 yıllık restorasyonun ardından bugün yeniden açılıyor

16:18 - Kültür Sanat

İsrail'in saldırarak alıkoyduğu Sumud Filosu’ndaki Türk ve yabancı aktivistler İstanbul’a geldi

15:53 - Gündem