?>

Suudi Arabistan-Kuveyt arasında yeni dönem: Tarafsız bölge anlaşması

Kuveyt ile Suudi Arabistan'ın, ortak petrol sahalarının bulunduğu "tarafsız bölgede" yeniden petrol çıkartmak için imzaladığı tarihi anlaşma, petrol piyasaları açısından önem arz ediyor.

Dünya - 6 yıl önce

İstanbul

Uzmanlar, Kuveyt ile Suudi Arabistan'ın ortak petrol sahalarının bulunduğu "tarafsız bölgede" yeniden petrol çıkartmak için imzaladığı tarihi anlaşmanın petrol piyasaları açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kuveyt ile Suudi Arabistan, 24 Aralık Salı günü tarafsız bölge ve bu bölgeye sınır Mağmura bölgesinin taksimi için hazırlanan ek protokole imza attı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, tarafsız bölgeden çıkarılacak petroldeki hissesinin, uluslararası pazarlara petrol tedarik seviyesini etkilemeyeceğini, bu miktarın günlük 9.777 varil düzeyinde kalacağını söyledi.

Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki tarafsız bölgede bulunan El-Hafci ve El-Vefra petrol sahalarının günlük 500-600 bin varil üretim kapasitesi bulunuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülke, 2014'te çevresel nedenlerle Hafci'yi, 2015'te de işletmede yaşanan engeller nedeniyle de Vefra'yı kapatmıştı.

Zamanlama açısından önemli

AA muhabirine konuşan analist Muhammed eş-Şatti, "Özellikle OPEC'in gelecek yılın ilk çeyreğinde arz kesintisine gitmeyi hedeflediği bir ortamda, tarafsız bölgede yeniden üretime dönülmesi, petrol piyasaları açısından önemli." dedi.

Tarafsız bölgede yeniden üretime başlanmasının petrol gelirlerine doğrudan yansıyacağını ve her iki ülkenin ekonomisine fayda sağlayacağını söyleyen Şatti, üretimin her iki taraf arasında eşit şekilde bölüşüleceğini, üretimin çoğunu ağır ham petrolün oluşturacağını kaydetti.

Şatti, bölgede tam üretim kapasitesine kademeli olarak geçilmesini beklediğini ancak bunun piyasadaki petrol dengesi aleyhine olmayacağını belirtti.

Petro sahalarını rahatlatacak

Küresel petrol piyasası analisti Ahmed Hasan Kerm ise "Tarafsız bölgede yeniden petrol üretimine başlanması, petrol arzının artırılması anlamına gelmiyor ama bu, iki ülkenin petrol sahalarının rahatlatılması için iyi bir fırsat olabilir." diye konuştu.

Kerm, anlaşmanın, Kuveyt'in 2040 petrol stratejisinin gerçekleştirilmesine ve halihazırda 2.8 milyon varil olan üretiminin 4 milyon varile çıkarılmasına yardımcı olacağına ve küresel talebin artması durumunda başvurulabilecek fazladan bir enerji kaynağı olacağına işaret etti.

İsteklerle hedefler aynı düzeyde olmalı

Kuveyt Petrol Bakanı Halid el-Fadıl yaptığı yazılı açıklamada, Saudi Arabistan Chevron şirketi ile Kuveyt Körfez Petrol şirketinin istek düzeyinin, iki ülkenin, Hafci ve Vefra petrol sahalarında üretimi yeniden başlatma yönündeki hedefleriyle uyuşması gerektiğini dile getirmişti.

Fadıl, tarafsız bölgede petrol üretiminin yeniden başlamasının iki ülke ekonomisine fayda sağlayacağını aktarmıştı.

Kuveyt Körfez Petrol Şirketi CEO'su Abdullah es-Sumayti ise ortak operasyon ekibinin, söz konusu bölgede petrol üretimine yeniden başlamak için hazır olduğunu dile getirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şişman Rus güzel: İsteseydim Türkiye'de günde 10 kere evlenirdim

2019-12-28 06:27 - Magazin

'Oğlumu almadan buradan gitmeyeceğim'

2019-12-28 20:52 - Gündem

MİT’in yeni karargâhı “Kale bina" 6 Ocak'ta açılıyor

2019-12-30 10:57 - Özel Haber

Türk Kızılay kara kışta ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor

2019-12-25 16:42 - Çevre-Hayat

Trump, Sisi ile Libya'yı görüştü

2019-12-27 12:39 - Genel

FETÖ'nün TÜBİTAK yapılanması soruşturmasında 19 gözaltı kararı

2019-12-25 13:07 - Gündem

OHAL Komisyonu 98 bin 300 başvuruyu karara bağladı

2019-12-26 12:44 - Asayiş

Fenerbahçe 5 eksik ile Çaykur Rizespor deplasmanında

2019-12-28 12:43 - Spor

Afganistan'da bomba yüklü araçla saldırı: 6 ölü

2019-12-26 13:42 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Türkiye'nin Otomobili ile hakları bize ait bir otomobile kavuşacağız

2019-12-26 14:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 63 artarak 66 bin 288'e çık

15:02 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyine hava saldırıları orman yangınlarına yol açtı

14:02 - Dünya

İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nde 28 Filistinliyi öldürdü

13:22 - Dünya

Türk dünyasının ortak gücü Türk Devletleri Teşkilatı 16 yaşında

12:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Athletic Bilbao Kulübü Filistin'e destek için duruşunu açıkladı: "Soykırımı durdurun"

17:47 - Spor

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (03 Ekim 2025)

17:07 - Ekonomi

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem