?>

Sürülerin Ağrı Dağı'na göç yolculuğu başladı

Iğdır'da hayvancılık yapan çiftçiler, etkili olan sıcak havanın ardından sürüleriyle Ağrı Dağı'na göç ediyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Iğdır

Hayvancılığın merkezi olan Doğu Anadolu'daki sürülerin, çobanların gözetiminde Ağrı Dağı'ndaki yaylalara uzun göç yolculuğu başladı.

Yurdun en doğusunda bulunan Iğdır, sahip olduğu coğrafi koşullarıyla tarımın yanı sıra hayvancılığa da geniş olanaklar sunuyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin küçükbaş ve 150 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu kentte, besiciler, etkili olan sıcaklarla birlikte sürüleriyle birlikte yaylalara göç ediyor.

Besiciler, 5 bin 137 metre yüksekliğiyle "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'ndaki yaylalara giderek yaz mevsimini geçiriyor.

Yaylalara araç ulaşımının olmaması nedeniyle yürüyerek gitmek zorunda kalan çiftçiler, çobanların gözetimindeki sürüleriyle Ağrı Dağı'nın eteklerinden geçip yaylalara çıkıyor.

Günlerce süren zorlu yolculuğun ardından dağdaki yaylalara ulaşan çiftçiler, burada yaklaşık 5-6 ay kaldıktan sonra yeniden köylerine dönüyor.

Yaylacı çiftçilerden Ali Altay, hayvancılığın daha da gelişmesinin bölge için önemli olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla kentlerden yüksek kesimdeki bölgelere göçün başladığını belirten Altay, "Ağrı Dağı'nın eteklerinden yukarı doğru çıkıyoruz. Atalarımız yıllarca bu işi yapmış, biz de sürdürüyoruz. Bu şekilde gelir elde ediyoruz, tek işimiz bu. Günlerce yürüdükten sonra sürülerimizi aylarca kalacağımız yaylalarımıza ulaştırıyoruz." dedi.

Göç etmenin çeşitli zorlukları da beraberinde getirdiğini aktaran Altay, "Atamızdan kalan bu mesleğe devam ediyoruz ama çok zorlanıyoruz. Hayvanlarımız ile birlikte dağın zirvelerine doğru çıkıyoruz. Geceleri bazı noktalarda dinlenerek ilerliyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen hayvancılık yapmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Çiftçilerden Hasan Kaya da kışın köyde yazın ise yaylalarda hayatlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Yıllardır devam eden geleneğimizi sürdürüyoruz. Hayvancılığın daha da ilerlemesi için gençlerimizin de bunu öğrenmesi lazım. Biz bu işi babamızdan öğrendik, çocuklarımıza da öğretiyoruz. Hayvancılık bizim tek gelir kaynağımızdır. Sürülerimiz ile birlikte köyden yürümeye başlayıp dağın 3 bin metresindeki yaylalara çıkıyoruz. Bu bizi yorsa da ekmek kapımız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Seramiksan'dan "Rusty Serisi"

2019-05-26 16:58 - Ekonomi

Bodrum'da gece yarısı deprem

2019-05-31 05:02 - Asayiş

Axessleyenler alışverişlerinde kazançlı çıkıyor

2019-05-24 19:18 - Genel

'Bütçe yapımızı değiştirmeye çalışıyoruz'

2019-05-27 15:37 - Ekonomi

Dicle Nehri son 30 yılın en berrak görünümünde

2019-05-25 18:02 - Genel

Seyis hipodromda ölü bulundu

2019-05-30 14:07 - Asayiş

Şehit korucu son yolculuğuna uğurlandı

2019-05-24 20:26 - Genel

Bayram tatilinde yola çıkmak için en uygun günleri ve saatleri açıklandı

2019-05-29 15:47 - Gündem

Üvey babadan kan donduran itiraf

2019-05-27 19:27 - Asayiş

Türkiye 569. maçına çıkıyor

2019-05-29 16:24 - Spor

İlgili Haberler

LGS'de tam puan alan öğrenci, vefat eden amcasının hayalini gerçekleştirmek istiyor

16:17 - Çevre-Hayat

Tarihten doğaya uzanan mirasıyla Ordu, Karadeniz'in eşsiz güzelliklerini yaşatıyor

14:18 - Çevre-Hayat

15 Temmuz şehidinin çocukları hüznü ve gururu bir arada yaşıyor

12:48 - Çevre-Hayat

Japon gelin ile Türk damat Düzce'de Türk usulüne uygun düğün yaptı

12:42 - Çevre-Hayat

LGS'den tam puan alan Ispartalı öğrenci, başarısını düzenli çalışmaya borçlu

12:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü

21:33 - Dünya

Aliyev'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a terör örgütü PKK'nın silah bırakması sebebiyle tebrik

20:52 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları İsveç ve Almanya'da protesto edildi

20:48 - Dünya

Milli yıldız Orkun Kökçü, Beşiktaş için İstanbul'da

20:42 - Spor

Trabzonspor, Brezilyalı futbolcu Filipe Augusto ile 4+1 yıllık sözleşme imzaladı

20:32 - Spor