?>

Sürü peşinde geçen hayatlar

Hayvanları için yılın farklı dönemlerinde yer değiştirmek durumunda kalan ve ömürleri adeta sürülerin peşinde geçen göçer aileler, pek çok imkandan mahrum bir hayat sürmek zorunda kalıyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ŞANLIURFA

Yaz mevsimini serin olduğu için Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Erzurum, Van, Elazığ ve Muş'un yaylalarında geçiren besiciler, havaların soğumasıyla diğer illere göre daha ılık olan Şanlıurfa'ya geliyor.

Hayvancılığa uygun kentin farklı bölgelerinde kurdukları çadırlarda kış ve ilkbahar mevsimini geçiren göçerler, bu nedenle eğitimden sağlığa, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkandan mahrum bir yaşam sürmek zorunda kalıyor.

Yüzlerce hayvanın her türlü bakımını yapma kabiliyetine sahip besiciler, doğayla iç içe geçen ömürlerini adeta sürülerine adıyor.

Çadırlar kurulmaya başlandı

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi'ne gelen çok sayıda göçer aile, belirledikleri noktalara hem kendileri hem de hayvanları için çadırlarını kurmaya başladı.

Çevreden el arabalarıyla taş toplayıp hayvanları için ağıl yapan ve aldıkları yemleri taşıyan besiciler, çetin kış şartları öncesi hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.

Soğuk kış günlerini çadırda geçiren ve binbir zorlukla mücadele eden bölgedeki göçerin yüzü, çocuklarının okula kazandırılmasıyla bu yıl gülmeye başladı. Bölgede yaşayan onlarca çocuk, devlet tarafından sağlanan servis sayesinde okulla tanışmış oldu.

"En büyük sıkıntımız meramızın olmaması"

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et ithalatının önüne geçmek için göçerlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sadece Şanlıurfa'da kayıtlı 338 aile göçebe olarak yaşıyor. Tabii başka illerdeki sayıyla birlikte bini buluyorlar. Karacadağ bölgesinde göçerlerin beslediği 200 bin civarında küçükbaş hayvan var. Ancak bizim en büyük sıkıntımız meramızın olmaması. Gittiğimiz her yerde mera parası veriyoruz, yem de pahalı."

"Çadırda doğum, büyüdüm"

Göçer kadınlardan 66 yaşındaki Hamşe Turan ise çadırda doğup büyüdüğünü ve hayatının taşınmakla geçtiğini dile getirerek, bu nedenle büyük zorluklar yaşadığını aktardı.

Çocuklarının da bu şekilde bir yaşam sürdüğünü anlatan Turan, "Anlatmakla olacak şey değil, gerçekten çok zor bir şekilde yaşıyoruz. Alışmasak, sevmesek bu işi yapamayız. Dokuz çocuğum doğdu, hiçbirini okula gönderemedim ama inşallah torunlarım okur." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Adem Kılıççı kimdir? | Survivor 2018 kadrosu

2017-11-24 20:32 - Magazin

Son teknolojiyle hayvanlara şifa dağıtıyorlar

2017-11-20 15:32 - Sağlık

Anadolu'dan fedakar öğretmen hikayeleri

2017-11-23 20:02 - Çevre-Hayat

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: NATO tatbikatında yapılanlar alçakça bir tutumdur

2017-11-19 16:56 - Genel

'Kanada bu saldırıyı şiddetle kınamaktadır'

2017-11-25 11:12 - Dünya

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Acemoğlu'na verildi

2017-11-23 14:08 - Genel

2016 Türkiye Fair Play Ödüllerdi sahiplerini buldu

2017-11-21 01:45 - Spor

THY 'ulaştırma sektörü'nü uçurdu

2017-11-26 14:32 - Ekonomi

"Türkiye'de tarıma 500 milyon dolar yatırım yaptık"

2017-11-23 18:03 - Ekonomi

Arakan için ABD yönetimine baskı çağrısı

2017-11-19 19:32 - Dünya

İlgili Haberler

Artvin'de babalarından öğrendikleri yöntemle 45 yıldır zeytinyağı üretiyorlar

17:32 - Çevre-Hayat

55 yaşında çalışma hayaline kavuştu, şimdi kendisi gibi engellilere rehberlik ediyor

17:28 - Çevre-Hayat

Datça'nın İsa ustası kütüphaneye çevirdiği tamirhanesinde kitap sevgisi aşılıyor

17:22 - Çevre-Hayat

Konya'da ambulans rallisi düzenlendi

17:07 - Çevre-Hayat

Tuz Gölü'nde gün batımı kızıl tonlarıyla görsel şölen oluşturdu

17:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Fidan: Kiminle konuşursam konuşayım GKRY'den şikayet ediyorlar

20:08 - Gündem

Ukrayna'nın, 2026'da ulusal savunmaya yaklaşık 66,3 milyar dolar ayıracağı bildirildi

19:38 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" mesajı

19:23 - Gündem

BMGK heyeti, 14 yıl sonra ilk kez Suriye'yi ziyaret ediyor

19:02 - Dünya

Beşiktaş Başkanı Adalı: PFDK sevki ne şahsımı ne de Beşiktaş'ı yıldırabilir

18:57 - Spor