?>

Sürprizli kutular ve nadir oyuncaklar çocuklarda bağımlılık davranışlarını tetikliyor

Uzmanlar, "kör kutu" olarak da adlandırılan sürprizli oyuncakların ve nadir kart koleksiyonlarının çocuklarda bağımlılık davranışlarını tetikleyebileceğini belirterek, bu ürünlerin yasaklanması ya da sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

İstanbul

İçinden ne çıkacağının bilinmediği ve farklı karakter ya da figürlerin rastgele yer aldığı bu kutular, çocukların ödül arayışını bir bağımlılığa dönüştürebilirken, sürekli dopamin ve serotonin salgılanmasını tetikliyor.

Uzmanlara göre bu durum çocuklarda kısa vadede dikkat dağınıklığı ve sabırsızlık gibi davranış sorunlarına yol açarken, uzun vadede ise dijital bağımlılık, kumar, mutlu olamama, takıntı gibi ciddi psikolojik sorunlara zemin hazırlıyor.

????

Şirketlerin ve reklam ajanslarının "nadir oyuncak" ve "sürprizi yakalama" stratejisiyle bilinçli bir şekilde çocuklarda merak ve heyecan uyandırarak bağımlılık riskini artırdığına dikkati çeken uzmanlar, aileleri bu durumun farkında olup, dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Uzman Klinik Psikolog Hacer Şahin, kör kutu oyuncakların çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini ve bu risklere karşı alınabilecek korunma yöntemlerini anlattı.

Fotoğraf: Mehmet Kara/AA

"Kör kutu oyuncakları legal kumar gibi düşünebilirsiniz"

Psikolog Şahin, kör kutu ya da kara kutu olarak adlandırılan oyuncakların kumarla benzerliklerine dikkati çekerek, "Kör kutu oyuncakları ve koleksiyon kartlarını legal kumar gibi düşünebilirsiniz. Bir kişi kumar oynadığında parasını oraya yatırıyor ama ne zaman kazanacağını bilmiyor. Ona haz veren, dopamin salgılatan kısmı bekleme kısmı. Kör kutu oyuncaklarda da aynı. Kutuyu alıp, açma süreci tamamen beyinde kumarla eşdeğer bir mekanizmaya sahip. Aynı mekanizma uyarılıyor beyinde." diye konuştu.

Bu tarz oyuncakların genel olarak bağımlılık yaratma süreçlerinin önünü açtığını anlatan Şahin, gelişim çağındaki çocuklar için bu durumun önemli riskler taşıdığını söyledi.

Şahin, sürekli devam eden ödüle kavuşma hazzının çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerine de değinerek, "Oyuncakta ne olduğunu bekleme süreci ile kumarda aynı beyin kimyasalları üretiliyor ve böylece belki 5 yaşında, belki 10 yaşından itibaren beynin o bağımlılık yapan bölümü çalışmaya başlıyor. O kapalı kutuyu açmak, içinden çıkacak karta ya da peluş oyuncağa ulaşmak dopamin seviyesini artırdığı için beyinde ödül ve haz sistemini uyarıyor. Böylece daha çok şans oyunlarında gördüğümüz beyin mekanizmasının bu ödüle ne zaman kavuşacağını bilemediği olay ortaya çıkıyor. Böylece çocuk bir takıntı ve obsesif bir döngüye girmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

Bu açıdan kapalı kutu oyuncak deneyimini legal kumara benzettiğini ifade eden Şahin, kumarın reklamının yasak olmasına rağmen bu oyuncakların reklamının her yerde çocukların karşısına çıktığına dikkati çekti.

Daha fazla kamu spotu ya da yasaklar olabilir

Bu heyecanla biriktirilen oyuncakların birkaç yıl içinde çöpe atıldığını ve kimsenin hatırlamadığını söyleyen Şahin, fakat etkilerinin yıllarca sürdüğünü belirtti.

Psikolog Şahin, nadir oyuncak ve kart biriktirme trendine karşı ailelerin ve resmi kurumların daha hassas olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Gerçekten daha fazla kamu spotları yapılabilir. Bunlar çocukların geleceğini ciddi anlamda etkileyen durumlar olduğu için biz toplumsal olarak burada daha duyarlı olmalıyız ve toplumsal olarak çalışmalıyız diye düşünüyorum. Bakın, çocuklar kendini koruyamazlar. Onların beyinleri gelişmeye devam ediyor. Onları koruması gereken, uzun vadede onların yararını düşünmesi gereken biziz. Onu korumakla mükellef benim. Belli yaştan önce almamak ya da daha fazla kamu spotlarıyla insanları bilgilendirmek ama baş edemediğimiz noktada eğer hani yasak gerekiyorsa çocuğu korumak evet yasaklanmalı."

Ailelere de tavsiyelerde bulunan Şahin şöyle devam etti:

"PR çalışanlar, reklamcılar bu durumu bildikleri için nadir nesne, nadir oyuncak, nadir kart üretip daha fazla çocukları o kısma yönelttiğini önce aileler bilmeli. Aslında onun nadir olmadığını, nadir olmasına onu üretenin karar verdiğini bilmeleri gerekir. Bunun gerçekten de bir pazarlama stratejisi ve uzun vadede de çocuklara beyinlerinde bazı kimyasalları değiştirdiğini fark edip ona göre hareket edilmeli, popüler olarak adlandırılan şeylerin peşinden önce kendileri gitmemeliler. Çocuklara rol model olmaları gerekiyor. Bazı sınırlandırmalar da yapılabilir. Ama bunu anlatmaları gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cenevre'de

2025-07-29 14:42 - Siyaset

SPK'den "suç ve ceza" bilançosu

2025-07-28 11:43 - Ekonomi

Dijital Bankalar ve Fintech Girişimleri Geleneksel Finansı Nasıl Değiştiriyor?

2025-07-24 16:56 - İnsan&Hayat

CANLI: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar AA Editör Masası'nın konuğu

2025-07-30 11:13 - Ekonomi

Emekli öğretmen, baba yadigarı marangozluğu asırlık binada sürdürüyor

2025-07-31 12:42 - Kültür Sanat

Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınında yaşananlara ilişkin yeni görüntülere ulaşıldı

2025-07-26 13:08 - Gündem

F-35'ler 2018'den bu yana 10'u aşkın kaza yaptı

2025-07-31 13:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit itfaiye eri Haydar Öz'ün ailesine başsağlığı mesajı

2025-07-30 17:28 - Siyaset

Rusya’da Uluslararası ‘Diyalog’ Forumu’nda güvenlik ve ekolojik tehditler masaya yatırıldı

2025-07-30 07:34 - Özel Haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'na konuk olacak

2025-07-29 15:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Doğal güzellikleriyle ünlü Giresun'un Dereli ilçesinde güz renkleri hakim oldu

16:13 - Çevre-Hayat

Edirne'nin meşhur sokak lezzeti "tencere köftesi" coğrafi işaret yolunda

16:03 - Çevre-Hayat

Türk baklavası rüzgarı KKTC'de esecek

15:47 - Çevre-Hayat

Tatlı ustası, kırsal mahallelerde çocuklara tatlı ikram etti

15:23 - Çevre-Hayat

Kayseri'de bit pazarı kurulan alanın altında antik hipodrom olduğu belirlendi

13:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten TBMM Başkanı Kurtulmuş'a yönelik sözlere tepki

19:27 - Siyaset

Rusya, bazı Avrupa temsilcilerine ülkeye giriş yasağı getirdi

19:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye artık izleyen değil, izlenen bir ülke haline gelmiştir

19:03 - Gündem

Togg, Almanya’da ilk teslimatlarını gerçekleştirdi

18:18 - Ekonomi

İsraillilerin, Filistinli çiftçiye ait kuzu ve koyunlara saldırısının görüntüsü ortaya çıktı

17:57 - Dünya