?>

Suriye'nin en büyük oligarkı Mahluf tasfiye edildi

Suriye'de Esed rejiminin en zengin iş adamı Mahluf, kendisinin ve ailesinin mal varlıklarına el konulduğunu, rejimin kararıyla 5 yıl boyunca ihalelerden men edildiğini açıkladı.

Genel - 5 yıl önce

ANKARA (AA) - Sosyal medya hesabından son bir ayda yaptığı açıklamalarda haksızlığa uğradığını savunan Beşşar Esed rejiminin en zengin iş adamı Rami Mahluf, yeni bir paylaşımda bulundu.

Esed'in oligark kuzeni Mahluf, "Telekomünikasyon işlerini düzenleyen heyete işlemlerinin yasa dışı olduğunu belirtmemize rağmen başka bir hukuksuzlukla bize karşılık verdiler. Benim, eşimin ve çocuklarımın mal varlığına el koydular. Ayrıca beni (GSM) şirketin başından uzaklaştırıp başka birini getirmek için mahkemeye başvurdular. İstedikleri meblağı ödemediğimizi öne sürdüler ancak sizin de bildiğiniz üzere söyledikleri doğru değil. Gençlerin tek isteği şirketimi ele geçirmek, gözleri başka bir şeyi görmüyor." ifadelerini kullandı.

Mahluf, "Telekomünikasyon işlerini düzenleyen heyete işlemlerinin yasa dışı olduğunu belirtmemize rağmen başka bir hukuksuzlukla bize karşılık verdiler. Benim, eşimin ve çocuklarımın mal varlığına el koydular. Ayrıca beni (GSM) şirketin başından uzaklaştırıp başka birini getirmek için mahkemeye başvurdular. İstedikleri meblağı ödemediğimizi öne sürdüler ancak sizin de bildiğiniz üzere söyledikleri doğru değil. Gençlerin tek isteği şirketimi ele geçirmek, gözleri başka bir şeyi görmüyor." ifadelerini kullandı.

Mahluf, rejim hükümetinin aleyhinde aldığı bir kararın fotoğrafını da paylaşarak, 5 yıl boyunca ihalelerden menedildiğini kaydetti.

Mahluf'un güvenlik yapılanmasıyla çekişmesi

Aynı zamanda rejim lideri Beşşar Esed'in kuzeni olan Rami Mahluf, mayıs başında sosyal medyadan rejimin güvenlik bürokrasisiyle yaşadığı krize ilişkin videolu paylaşımlar yapmıştı.

Mahluf, ilk paylaşımında Suriye'de sahibi olduğu GSM şirketi Syriatel'e yönelik mali denetimlerde haksızlık yapıldığını savunarak eleştirilerde bulunmuştu.

Rejimin en zengin iş adamı Mahluf, kendisinden istenen vergilere karşı çıkıp Esed'den devreye girmesini istemişti.

Mahluf ikinci paylaşımında ise büyük vergilerle karşı karşıya kalan şirketleri üzerindeki baskıdan ötürü "güvenlik bürokrasisini" suçlayarak geri adım atmayacağını açıklamıştı.

Nerede bulunduğu bilinmeyen Mahluf'un, önceki açıklamasında özellikle güvenlik yapılanmasını hedef alması, bu yapının başındaki isim olan Ali Memluk'la arasında büyük bir çekişmenin başladığı şeklinde yorumlanmıştı.

Ali Memluk son dönemde İran'la yakınlaşmaya başlamıştı.

Rami Mahluf kimdir?

Rami Mahluf, 1990'lardan itibaren Hafız Esad rejiminin sağladığı imtiyazlarla güçlenmeye başlayıp 2000'li yıllarda ülke ekonomisinin yarıdan fazlasını kontrol eden en zengin iş adamı haline geldi.

Yasa dışı yollarla zenginleşme, yolsuzluk ve ekonomik adaletsizliğin sembolü olarak görülen Mahluf, ülkede 2011'de yönetimin reformu talebiyle başlayan halk hareketlerinde protestocuların hedefindeydi.

İç savaşta ekonominin kötüleşmesi ve devlet gelirlerinin azalması üzerine rejimin, Mahluf başta olmak üzere iş adamlarından vergi ve haraç benzeri talepleri arttı.

Rejim, iş adamlarından beklentilerini karşılayamayınca Ağustos 2019'da ülkenin en zengin 29 iş adamına karşı kara para aklama ve terörü finanse etme suçlarından soruşturma başlattı.

Bu süreçte Mahluf ve diğer bazı oligarkların mallarına kısmen el konuldu.

Mahluf'un servetinin önemli bir bölümünün Lübnan ve Avrupa ülkelerinde olduğu tahmin ediliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

28 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptal istemi karara bağlandı

2020-05-13 19:17 - Gündem

'Türkiye'de Meclis'in kapalı olması kabul edilebilir bir husus değildir'

2020-05-15 20:07 - Siyaset

İsrail'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 264'e yükseldi

2020-05-14 08:14 - Genel

Hindistan'da Kovid-19/ koronavirüs vaka sayısı 80 bini aştı

2020-05-15 00:02 - Dünya

65 yaş ve üstü vatandaşlar yeniden sokağa çıktı

2020-05-17 16:42 - Çevre-Hayat

Dünya Bankası 100 ülkeye Kovid-19 desteği sağladı

2020-05-19 21:12 - Dünya

'Kırım Tatarlarının haklarının güvence altına alınması için çabalarımızı kararlılıkla sürdürece

2020-05-18 18:02 - Gündem

Umut ve azimleriyle engelleri tek tek aştılar

2020-05-16 17:17 - Çevre-Hayat

İsrail'de Kovid-19/ koronavirüsten ölenlerin sayısı 264'e yükseldi

2020-05-14 06:27 - Dünya

ABD'de Kovid-19/ koronavirüs nedeniyle evsiz sayısı yüzde 45 artabilir

2020-05-15 21:52 - Dünya

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem