Suriyeli 'yangın kahramanı' Hasan'ın yürek burkan hikayesi

İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınının sönmesi için avuçlarıyla toprak taşıyan Suriyeli Hasan el-Hasan, ülkesinden Türkiye'ye uzanan zorlu yaşamını anlattı.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

İzmir
İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınında alevlere, avuçları ve tişörtüne doldurduğu toprakla müdahale eden Suriyeli Hasan el-Hasan'ın, ülkesinden Türkiye'ye uzanan zorlu yaşam hikayesi yürek burkuyor.
Suriyeli Hasan el-Hasan, İzmir'deki yangını söndürmek için avuçlarıyla toprak taşıdı
Çamönü mevkisinde ormanlık alanda dün başlayan yangını kontrol altına almak için uğraşan ekiplere, o sırada bahçede çalışan Hasan el-Hasan da destek verdi.
Suriye'nin Haseke bölgesinden Türkiye'ye gelen 32 yaşındaki Hasan, avuçlarına ve tişörtüne doldurduğu toprakları yangın bölgesine taşıdı.
El-Hasan, alevlere toprak atarak, yangını söndürmek için mücadele verdi.

Bu mücadelesiyle haberlere konu olan 2 çocuk babası Hasan, duygularını ve hikayesini AA muhabiriyle paylaştı.
Derme çatma bir evde yaşayan ve bölgedeki tarlalarda günlük işlerde çalışarak ailesine bakan savaş mağduru Hasan, hayatının yaklaşık 8 yıl önce Esed rejiminin Haseke bölgesine kimyasal silahlarla saldırmasının ardından kabusa döndüğünü anlattı.
"Bende akciğer rahatsızlığı var, kimyasal atılınca nefessiz kalmışım"
Saldırıda yaralandığını ve bunun üzerine Suriye sınırında bulunan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki hastaneye getirildiğini belirten Hasan, o günlerle ilgili şunları söyledi:
"Liseyi bitirmiştim ve inşaat mühendisliği okumak için hazırlanıyordum ama olmadı. Suriye'deki savaş herkes gibi bizi de mahvetti. Bende akciğer rahatsızlığı var, kimyasal atılınca nefessiz kalmışım. Sonra beni Şanlıurfa'daki hastaneye getirmişler. Yaklaşık 7 ay hastanede tedavi gördüm. Ailem ise beni öldü zannetmiş. İyileştikten sonra akrabalarım aracılığıyla çalışmak için İzmir'e geldim. Annem, babam, kardeşlerim ise Suriye'de, onları çok özlüyorum ama gidemiyoruz. Uzun süredir buradayım. Evlendim 2 çocuğum oldu, eşim hamile. Burası artık bizim asıl vatanımız oldu. Türkiye için ne yaparsak azdır."
Dün de çalıştığı sırada yangını gördüğünü ve bunun üzerine patronundan izin isteyerek alana gittiğini dile getiren Suriyeli genç, Türkiye'ye gönül borcunu ödemek adına yangına müdahale ettiğini anlattı.

"Haberlerin ardından çok olumlu tepkiler aldım ama olumsuz konuşanlar da var"
Hasan, Türkiye'yi çok sevdiğini ve bu ülke için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yangın söndüğü için çok mutluyum. Haberlerin ardından çok olumlu tepkiler aldım ama olumsuz konuşanlar da var. 'Madem çok cesurdun neden ülkende savaşmıyorsun?' diye. Ama bunları önemsemiyorum. Çünkü ben kaçmadım. Yaralandığım ve neredeyse ölecek duruma geldiğim için hastaneye geldim. Sonrasında da dönemedim çünkü orada yapabileceğimiz bir şey yok. Yangına gelince, Suriye'de Esed bize kimyasal atarken Türkiye hükümeti orman yangınlarını söndürmek için bile uçaklarla su atıyor. Bize kucak açan, her türlü olanağı sağlayan Türkiye'ye tabii ki biz de elimizden geldiğince destek olacağız."

Kimyasalın etkisiyle halen akciğeri için günlük oksijen cihazına bağlanan ve bu nedenle dumandan da etkilenen Suriyeli genç, dünkü yangında parçalanan ayakkabısı ve tişörtünü ise saklıyor.
Eşi Fatma, küçük çocukları Ali ve Firyel ile 3'üncü bebeklerini bekleyen Hasan, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesi ve ailesine kavuşmak için dua ediyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ordu'da fındık hasadı erken başladı

2020-07-31 00:37 - Gündem

CarrefourSA, Bodrum'daki ilk gurme marketini açtı

2020-07-27 18:16 - Genel

dikGAZETE’nin haberini verdiği Rus gezgin Kolotov, Moskova Yunus Emre Enstitüsü'nün konuğu olacak

2020-07-29 07:02 - Özel Haber

Rusya Maliye Bakanlığı, ipotek sübvansiyonunun bu pazarda bir balonu şişirebileceğine inanıyor

2020-07-29 07:28 - Özel Haber

Rusya'da bir Türk TIR'ın devrilme anı kamerada

2020-07-30 08:10 - Özel Haber

ABD'de 40 petrol şirketinin varlık değeri 48 milyar dolar azaldı

2020-07-28 17:12 - Dünya

Suriyeli 'yangın kahramanı' Hasan'ın yürek burkan hikayesi

2020-08-02 17:32 - Çevre-Hayat

Berlin-Brandenburg Havalimanı'nın açılışı için son hazırlıklar tamamlanmak üzere

2020-07-30 22:12 - Dünya

Kurban Bayramı öncesi mutfak ürünlerinin satışı katlandı

2020-07-27 14:23 - Genel

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

2020-07-29 12:20 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gümüşhaneli iş insanı özel uçağıyla köyünden Ankara'ya uçtu

09:38 - Çevre-Hayat

Giresun'da denizde hortum oluştu

21:37 - Çevre-Hayat

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Çevre-Hayat

Yalova'da Marmara Depremi'nin 27. yılında hayatını kaybedenler için anma programları düzenlenecek

16:18 - Çevre-Hayat

Turkuaz renkli Mavigöl'ü 5 yılda 700 bin kişi gezdi

15:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kolombiya'nın Cali Belediye Başkanı Eder, depremin ardından 88 kişiyi enkazdan sağ çıkardıkları

13:03 - Dünya

İsrail donanmasının Gazze açıklarında açtığı ateşte 3 Filistinli balıkçı yaralandı

12:58 - Dünya

İsrail basını: Tel Aviv, İran'ın savaş sonrası askeri toparlanma hızından şaşkına döndü

12:52 - Dünya

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya