?>

Suriyeli ilk astronot öğrencilerle buluştu

"Dünya Arapça Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda, öğrencilerle bir araya gelen Suriyeli ilk astronot Muhammed Faris, uzay yolculuğu boyunca yaşadıklarını anlattı.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

İSTANBUL

Suriyeli ilk astronot Muhammed Faris, "Dünya Arapça Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda öğrencilerle buluştu.

Arapça'nın önemini anlatmak amacıyla Azime Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu'nda düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Arapça'nın önemini anlatan slayt gösterisi sunulan etkinlikte, öğrenciler Arapça şiirler okudu.

Suriyeli astronot Faris, burada yaptığı konuşmada, uzay yolculuğu boyunca yaşadıklarını öğrencilere anlattı.

"Hava ve su kirliliği olan yerleri tespit ettim"

Asıl mesleğinin askeri pilotluk olduğunu belirten Faris, uzaya gitmeden ''Yıldızlar Kenti'' adlı bilim tesisinde 2 yıl boyunca eğitim aldığını ve 1987 yılında uzaya gittiğini söyledi.

Aldıkları eğitimin 3 ana noktaya odaklandığını aktaran Faris, ''Astronot adayları bu yolculuğa bilimsel, bedensel ve psikolojik olarak hazırlanır. Uzaya giden astronotlar sırf uzayı görmek ya da gezmek için gitmiyorlar. Oraya bilimsel amaçlı gönderiliyorlar ve yapmaları gereken bilimsel görevleri var. Ben uzaydayken 13 bilimsel deney gerçekleştirdim. Bilim adamları tarafından hazırlanan tıbbi, fiziki ve kimya deneylerini uzayda uyguladım. Dünyanın görüntülerini, Orta Doğu ve Suriye'nin görüntülerini çekmek de görevlerimdendi. Ayrıca hava ve su kirliliği olan yerleri tespit ettim.'' diye konuştu.

Faris, dünyanın uzay çağında olduğuna ve uzay teknolojisinin hayatın her alanına girdiğine işaret ederek, ''Uzay teknolojisi dünyaya hükmetmekte. Dolayısıyla güçlü olmak isteyen bir ülke uzay teknolojisine sahip olmalı ve uzayda söz sahibi olmalı.'' dedi.

"Yolculuğun en zor aşaması dönüştü"

Faris, uzayda bir yerden bir yere gitmek için duvardan destek alarak kendini ittiğini ve havada süzüldüklerini anlatarak, ''İnsanın kuş gibi uçması çok güzel bir duygu ama aynı zamanda çok zor bir durumdur. Uzayda 8 gün geçirdik. Uzayda bulunma görevimiz bitince dünyaya geri döndük. Yolculuğun en zor aşaması dönüştü. Suriye'ye döndüğümde bir bayram havası vardı. Ümit ediyorum ki bu güzel duyguları sizden birisi Türk halkına yaşatır.'' değerlendirmesinde bulundu.

Uzayın zorlu şartlarına en çabuk uyum sağlayabilen insanların askeri pilotlar olduğunu ve adayların pilotlardan seçildiğini belirten Faris, diğer meslek gruplarından insanların mide bulantısı, baş dönmesi gibi sebeplerle birkaç günlük alışma sürelerinin olduğunu söyledi.

"Uzaydan bakınca dünyanın, evrenin en güzel varlığı olduğunun farkına vardım"

Öğrencilerin ''Uzaydaki yaşam şartları nasıl?'' sorusu üzerine Faris, şunları kaydetti:

"Uzayda yaşam şartları çok zordur. Vücudumuzun bir bütün olarak her fonksiyonu etkileniyor. Kan dolaşımı, kalbin ritmi değişiyor. Normalinden fazla kan beyne çıkıyor ve bu da yüzün şişmesine, kızarıklığa ve sürekli baş ağrısına neden oluyor.

Uzaydaki yemekler dünyadakilerden çok farklıdır. Çoğu diş macunu tüpünde macun şeklinde zenginleştirilmiş besinler, çorba, meyve suyu gibi gıdalar oluyor. Kurutulmuş et var, ona biraz su katıp yumuşatıyoruz ve poşetin içinden çatalla çekip yiyoruz. Su içerken de poşetin bir ucunu kesip su deposundan su dolduruyoruz. Diğer taraftan kestiğimizde de bir pipet çıkıyor, onunla suyu emerek içiyoruz.''

Uzaydan bakınca dünyanın, evrenin en güzel varlığı olduğunun farkına vardığını dile getiren Faris, ''Dünyayı bir bütün olarak görüyorsunuz, yapay sınırlar yok oluyor. Dünyaya kendi vatanınız olarak bakıyorsunuz. Bunu başardığım için sevinçli, mutlu ve gururluydum.'' diye konuştu.

Muhabir: Zeynep Rakipoğlu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zidane'dan El Clasico yorumu

2017-12-24 04:32 - Spor

ABD'yi 2018 yılında zorlu süreçler bekliyor

2017-12-25 16:02 - Genel

Hamsi fındığı ikiye katladı

2017-12-20 17:02 - Gündem

Sözde sorumlularını sahaya süren PKK'ya ağır darbe

2017-12-19 16:15 - Genel

Borsa güne yükselişle başladı

2017-12-21 13:02 - Ekonomi

Marmara Bölgesi'ne yağış geliyor

2017-12-22 13:32 - Gündem

'Avustralya'nın en eski deniz gizemi çözüldü'

2017-12-21 12:47 - Dünya

Suriyeli ilk astronot öğrencilerle buluştu

2017-12-25 19:07 - Çevre-Hayat

21 Aralık 2017 vizyondakiler

2017-12-22 01:32 - Kültür Sanat

Medipol Başakşehir, Kasımpaşa'ya konuk oluyor

2017-12-23 14:09 - Spor

İlgili Haberler

Türk Yıldızları, Bandırma semalarında gösteri uçuşu yaptı

20:03 - Çevre-Hayat

22. Ankara Kitap Fuarı'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşandı

16:37 - Çevre-Hayat

Nesli tükenme tehlikesi altındaki mersin balığını korumak için 15 yıldır çalışıyorlar

14:22 - Çevre-Hayat

İstanbul'da bazı AVM'lerdeki mağazalar bir günlük kazançlarını Gazze'ye bağışlıyor

13:27 - Çevre-Hayat

Kar yağışıyla beyaza bürünen Uludağ kayak sezonunu bekliyor

12:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin detaylar Adli Tıp Kurumu raporunda

20:33 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğini ziyaret etti

20:28 - Siyaset

İsrailli hak örgütü, Özgürlük Filosu'ndan alıkonulanların tamamının serbest bırakıldığını duyur

20:17 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden Arslan ve Şimşek, Alanya'da kar

20:12 - Gündem

Filistin ile AB, Gazze Şeridi'nde ateşkes sonrası döneme ilişkin düzenlemeleri görüştü

19:47 - Dünya