?>

Suriye'deki kimyasal saldırılar soruşturuluyor

Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti için oluşturulan, BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün ortak soruşturma misyonunun Başkanı Mulet, işlerini yaparken çeşitli baskılara maruz kaldıklarını söyledi.

Genel - 8 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti için oluşturulan, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) ortak soruşturma misyonunun (JIM) Başkanı Edmond Mulet, BM Güvenlik Konseyi üyelerine kapalı oturumda son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Toplantı çıkışında gazetecilere açıklama yapan Mulet, bugün Konseye 6'ncı raporlarını sunduklarını belirtti.

BMGK tarafından görevlendirilen misyonun kimyasal silah kullananları tespit etme sorumluluğu olduğunu kaydeden Mulet, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı ve bu nedenle insanların öldüğünün bilimsel raporlarla ispatlandığını hatırlattı.

Han Şeyhun'u soruşturuyorlar

Mulet, nisan ayında Han Şeyhun'da gerçekleştirilen kimyasal saldırıyla geçen yıl eylül ayında Ummu Hoş'ta yaşanan saldırıları hala soruşturduklarını belirterek, ekim ortasına kadar kapsamlı rapor hazırlayacaklarını söyledi.

KSYÖ'nün geçen hafta açıkladığı raporda, Han Şeyhun'daki saldırıda sarin gazı kullanıldığının tespit edildiği bildirilmişti.

Batılı ülkeler ve muhalifler saldırı nedeniyle Esed rejimini suçlamış ABD, rejimin hava üssüne saldırı düzenlemişti.

"Mesajlar alıyoruz"

Edmond Mulet, işlerini yaparken karşılaştıkları zorlukları da anlatarak, "Çok politize bir ortamda ve çatışmaların devam ettiği bir bölgede görev yapıyoruz." dedi.

Bağımsızlıklarına saygı gösterilmesini isteyen Mulet, "İşimizi nasıl yapmamız gerektiğine ilişkin taraflardan doğrudan ya da dolaylı mesajlar alıyoruz. Bazıları, 'Şu şekilde çalışmazsanız raporunuzu kabul etmeyiz.' diyor. Bu konudaki rahatsızlığımızı Konseye ilettim." diye konuştu.

Gazetecilerin, bu mesajların kimlerden geldiğini sorması üzerine Mulet, "Çeşitli taraflardan geliyor." ifadesini kullandı ancak isim vermedi.

Muhabir: Mustafa Keleş

Haftanın Öne Çıkanları

İtalya futboluna 'Türk modeli' önerisi

2017-07-06 11:12 - Spor

Emniyetten 'Reina saldırısı' açıklaması

2017-06-30 22:51 - Genel

Acil serviste tedavi ücretine tazminat cezası

2017-06-30 20:18 - Genel

Suriyeli genç tüm birikimini kaybetti

2017-07-04 15:57 - Asayiş

MİT tırları iddianamesi tamam

2017-07-04 17:17 - Asayiş

İSPARK'tan 'usulsüzlük iddialarına' ilişkin açıklama

2017-07-03 21:52 - Gündem

Kuveyt Türk'ten kurumsal kira sertifikası ihracı

2017-07-05 15:33 - Genel

Müezzinoğlu’dan 'kıdem tazminatı' açıklaması

2017-07-05 16:47 - Gündem

Tablet yasağı kalkıyor

2017-07-04 13:17 - Ekonomi

Zabıtadan mangal operasyonu

2017-07-02 18:57 - Asayiş

İlgili Haberler

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki "açlık" protesto edildi

03:43 - Dünya

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya