?>

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde 'anayasa komitesi' kararı

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen, muhaliflerin katılmadığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde anayasa komitesi kurulması kararlaştırıldı.

Dünya - 7 yıl önce

SOÇİ

Tarafların üzerinde uzlaştığı ve AA'nın elde ettiği bildiride, kongre katılımcılarının süregelen çatışmaları en kısa sürede sonlandırmak istediği ifade edildi.

Ülkenin yeniden bütünleştirilmesi için uluslararası topluma yardım çağrısı yapılan bildiride, bu amaçla anayasa komitesi kurulduğu kaydedildi.

Bildiride, rejim delegasyonunun yanı sıra "geniş temsilli muhalefet delegasyonundan oluşan komitenin anayasal reform taslağı hazırlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına katkıda bulunmasına karar verildiği" ifadeleri kullanıldı.

Anayasa komitesinde rejim, muhalefet, Suriye uzmanları, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağı belirtildi.

Bildiride, anayasa komitesinin yetkileri, prosedür kuralları, seçilme kriteri gibi hususlar üzerindeki nihai anlaşmanın BM gözetimindeki Cenevre sürecinde yapılacağı vurgulandı.

Bildirinin sonunda, Suriye Özel Temsilcisini anayasa komitesinin Cenevre'deki işlerine yardımcı olarak ataması için BM Genel Sekreterine çağrı yapıldı.

Gündüz saatlerinde Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ankara'dan gelen muhalefet heyetinin rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek ülkeye giriş yapmak istemediği bildirilmişti. Açıklamada, bu nedenle muhalefet heyetinin Kongre'ye katılmama kararı aldığı ve kendisini temsil etme yetkisini Türk heyetine verdiği, ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulması konusunun Türkiye tarafından takip edileceği kaydedilmişti.

Muhabir: Selen Temizer,Muhammed Shekh Yusuf

. dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Teröristlerin yağmaladığı tarihi eserler İstanbul’da ele geçirildi

2018-01-26 17:02 - Asayiş

Türkiye’yi duygulandıran askerin babası: 'Kalbindekini söylemiş'

2018-01-24 17:27 - Gündem

Osmanlı'dan günümüze kadar gelen meslek: Tellaklık

2018-01-27 21:32 - Çevre-Hayat

Süper Lig'de 19. hafta hakemleri belli oldu

2018-01-25 17:32 - Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda çeyrek final heyecanı

2018-01-29 17:26 - Spor

PYD/PKK, kuzey Suriye'de milyonları tehcir silahıyla vurdu

2018-01-24 19:25 - Genel

Robinho ilk antrenmanına çıktı

2018-01-24 19:31 - Spor

Rize'de FETÖ davasında hapis cezası

2018-01-24 19:55 - Genel

70 öğretmen hakkında FETÖ'den gözaltı kararı

2018-01-26 13:57 - Gündem

Osmanlı istihbaratının belgeleri gün ışığına çıktı

2018-01-27 17:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bulgaristan'daki yangının Türkiye tarafına geçmemesi için önlemler alındı

19:28 - Dünya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Papa 14. Leo: Gazze'deki çok ciddi insani durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum

14:22 - Dünya

Yüksek sıcaklıkların etkili olduğu Yunanistan'daki yangınlardan ikisi devam ediyor

12:58 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de son 24 saatte 2’si çocuk 6 kişi daha açlıktan öldü

12:53 - Dünya

Günün Manşetleri

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı "IDEF 2025" sona erdi

20:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Netanyahu yönetimine baskının artırılması" çağrı

19:47 - Siyaset

Orman yangınlarıyla ilgili 3 şüpheli tutuklandı

19:33 - Gündem

Bulgaristan'daki yangının Türkiye tarafına geçmemesi için önlemler alındı

19:28 - Dünya

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

17:58 - Gündem