Suriye hükümeti ile Süveyda'da yasa dışı gruplar arasında esir takası yapıldı

Suriye hükümeti ile Hikmet el-Hecri’ye bağlı yasa dışı gruplar arasında, ülkenin güneyindeki Süveyda ilinde esir takası gerçekleştirildi.

Dünya - 4 gün önce

Süveyda
Suriye Kızılayı ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi eşliğinde gerçekleştirilen takasta, Suriye hükümeti 61 kişiyi serbest bıraktı. İsrail destekli Dürzi lider Hikmet el-Hecri’ye bağlı yasa dışı gruplar ise daha önce alıkoydukları 25 kişiyi salıverdi.
Serbest bırakılan kişilerin sağlık kontrolleri için sivil savunma ekipleri, Süveyda’nın kuzeyindeki Almutanah kontrol noktasında hazır bulundu.
Güvenlik güçlerinin aldığı yoğun önlemleri altında gerçekleştirilen esir takası, alıkonulan kişilerin karşılıklı serbest bırakılmasıyla tamamlandı.
????

Süveyda'daki çatışmalar ve İsrail saldırıları

Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 2025 yılında 13 Temmuz'da bedevi Arap aşiretleri ile Dürzi silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda birçok kişi hayatını kaybetmiş, birçok kişi de alıkonulmuştu.
Daha sonra bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine de Dürzi gruplar saldırmış ve onlarca asker ölmüştü.

Güvenlik güçleri ile yerel silahlı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı.
Ateşkes kısa sürede bozulurken İsrail ordusu da Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi.
İsrail hava kuvvetleri, 16 Temmuz'da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığını vurdu.

Süveyda'da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında ateşkes yeniden sağlanırken, İsrail savaş uçakları Şam ve Dera'ya saldırılara devam etti.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, 16 Eylül'de başkent Şam'daki Tişrin Sarayı'nda bir araya gelmiş, Süveyda'daki olaylar için ortak yol haritasında anlaşıldığı duyurulmuştu.
Yol haritasında, sivillere ve mallarına zarar verenlerin uluslararası sistemle tam koordinasyon içinde soruşturulup hesap vermesinin sağlanacağı, Süveyda'ya insani ve tıbbi yardımların kesintisiz ulaştırılacağı, zarar görenlere tazminat ödeneceği, köy ve kasabaların onarılacağı ve göç edenlerin dönüşünün kolaylaştırılacağı ifade edilmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atış poligonuna bitkin halde gelen tilki 'Barut' polislerle dost oldu

2026-02-20 14:47 - Magazin

Bakan Bayraktar ile Rusya Başbakan Yardımcısı Novak Rusya ve Türkiye enerji işbirliğini görüştü

2026-02-20 20:56 - Özel Haber

Ankara ve Moskova, Güney Kafkasya’yı görüştü

2026-02-20 17:08 - Özel Haber

İngiltere hükümeti, eski Prens Andrew'u kraliyet tahtı varisliği sırasından çıkarmayı değerlendiriyor

2026-02-21 09:21 - Magazin

Rüya tabiri isteyen de takma dişi kaybolan da 112'yi aradı

2026-02-21 11:28 - Magazin

'Cemre Vakfı Tanıtım Programı' AKM'de yapıldı

2026-02-20 19:13 - Kültür Sanat

Belediyenin yapay zeka asistanı ile vatandaşlar arasında gülümseten diyaloglar yaşanıyor

2026-02-21 12:47 - Magazin

NYT: ABD ordusu, Katar'daki El-Udeyd üssünden yüzlerce askeri tahliye etti

2026-02-21 00:27 - Medya

Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı 16. Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı yapıldı

2026-02-20 23:32 - Kültür Sanat

Keledoş: Van'da asırlardır sofraları süsleyen lezzet

2026-02-21 13:27 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, BM'nin "giderek daha fazla güç kaybettiğini" belirt

23:03 - Dünya

Lufthansa uçağı kabin ekibi yetersizliği nedeniyle Abu Dabi'den boş döndü

22:37 - Dünya

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Trump bölgesel gelişmeleri görüştü

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya