?>

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara, ilk defa ulusa sesleniş konuşması yaptı

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ilk defa ulusa sesleniş konuşmasında, "Geçiş sürecinde yasama yetkisini üstlenecek bir geçici meclis oluşturmak için hazırlık komitesi kuracağımı duyuruyorum" dedi

Dünya - 4 ay önce

Şam

Şara, geçiş döneminin Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk defa ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Suriye halkını selamlayarak konuşmasına başlayan Şara, "Suriye'nin, on yıllar boyunca üzerimize çökmüş olan zalim bir rejimin prangalarından kurtuluşunun üzerinden 54 gün geçti. Dünyanın en baskıcı yönetim biçimlerinden biri sona erdi. Suriye, önce Allah'ın lütfuyla, sonra içeride ve dışarıda mücadele eden herkesin sayesinde özgürleşti" dedi.

Suriyelilerle birlikte ülke tarihinde yeni bir sayfa açtıklarını kaydeden Şara, "Dün, siyasi sürecin ilerlemesini sağlamak için hukuk uzmanlarıyla yapılan kapsamlı istişarelerin ardından ülkenin sorumluluğunu devraldım. Bugün size bir hükümdar olarak değil, yaralı vatanımıza hizmet eden biri olarak sesleniyorum. Tüm gücüm ve irademle Suriye’nin birliğini ve kalkınmasını sağlamak için çalışacağım." diye konuştu.

Şara, Suriye'nin çeşitliliğini yansıtan kapsamlı bir geçiş hükümeti oluşturmak için çalışacaklarını bildirerek, "Bu bir geçiş dönemi; ülke içinde ve dışındaki tüm Suriyelilerin geleceklerini özgürce, onurlu şekilde, dışlama veya ötekileştirme olmadan inşa edecekleri siyasi sürecin bir parçasıdır. Kadını, erkeği ve gençleriyle Suriye'nin çeşitliliğini yansıtan kapsamlı bir geçiş hükümeti oluşturmak için çalışacağız. Bu hükümet özgür ve adil seçimler aşamasına ulaşana kadar, yeni Suriye'nin kurumlarını inşa etme görevini üstlenecek." ifadelerini kullandı.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara, dün meclisin feshedilmesi kararı sonrası atılacak adımlara ilişkin şunları kaydetti:

"Geçiş sürecinde yasama yetkisini üstlenecek bir geçici meclis oluşturmak için hazırlık komitesi kuracağımı duyuruyorum. Önümüzdeki günlerde Ulusal Diyalog Konferansı'nın hazırlık komitesi açıklanacak. Bu konferans, gelecek siyasi programımız üzerine doğrudan tartışmalar ve istişareler için bir platform olacaktır. Bu adımlar tamamlandıktan sonra, geçiş döneminin hukuki temelini oluşturacak anayasal bildiriyi ilan edeceğiz."

Suriye'nin önceliklerini sıralayan Şara, toplumsal barışın sağlanması, Suriye halkına karşı suç işleyenlerin adalete teslim edilmesi, toprak bütünlüğünün korunması, şeffaf ve adil devlet kurumlarının inşa edilmesi, güçlü bir ekonomi oluşturulması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi hedeflerin ön planda olacağını vurguladı.

Şara, yurt içinde veya dışında Suriye halkına yönelik suç işleyenlerin yargılanacağını söyledi.

Suriye'nin güçlü bir bölgesel ve uluslararası aktör haline gelmesi için çalışacaklarını dile getiren Şara, sağlam bir ekonomi inşa edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

Sivasspor'dan 5 gollü galibiyet

2025-01-25 16:08 - Spor

Samsun'da mübadiller denize karanfil bırakarak atalarını andı

2025-01-26 17:57 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, golcüleriyle üst tura çıktı

2025-01-31 01:27 - Spor

ECB Başkanı Lagarde: Avro Bölgesi ekonomisi zayıf kalmaya devam edecek

2025-01-30 18:53 - Ekonomi

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Virtus Segafredo Bologna’yı konuk edecek

2025-01-30 10:25 - Spor

Beyaz Saray'dan, ABD'de tüm federal hibe ve kredi dağıtımlarını durdurma kararı

2025-01-28 13:53 - Ekonomi

Toprak Razgatlıoğlu, şampiyonluklarının yanı sıra karakteriyle de rol model olmak istiyor

2025-01-27 11:42 - Spor

Antalya yarıyıl tatilinde okulların eğitim kamplarına ev sahipliği yapıyor

2025-01-25 19:07 - Eğitim

Yeni KOP Eylem Planı açıklandı

2025-01-24 20:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Suriye'de PKK/YPG işgalindeki Hol Kampı'ndan ilk Suriyeli aileler çıkmaya başladı

12:23 - Dünya

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında en az 5 Filistinli hayatını kaybetti

12:07 - Dünya

AB bankasından Fransa-İspanya elektrik bağlantısına kaynak

11:58 - Dünya

SIPRI: Nükleer güçler cephaneliklerini artırmasıyla yeni nükleer silah tehdit dönemi başladı

11:52 - Dünya

Çin'in İran sınavı ve jeopolitik denge arayışı

11:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Kasımpaşa, Kubilay Kanatsızkuş'u kadrosuna kattı

12:27 - Spor

Suriye'de PKK/YPG işgalindeki Hol Kampı'ndan ilk Suriyeli aileler çıkmaya başladı

12:23 - Dünya

HSK'de görev dağılımı belli oldu

12:17 - Gündem

Çin ekonomisi, mayısta tarife belirsizliğinin etkisini hissetti

12:13 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında en az 5 Filistinli hayatını kaybetti

12:07 - Dünya