?>

Suriye'de kanser ilaçları kritik biçimde yetersiz

Suriye Sağlık Bakanlığı Planlama ve Uluslararası İşbirliği Müdürü Karrat, yetersiz olan kanser ilaçlarının temini için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Sağlık - 6 ay önce

İdlib

Suriye Sağlık Bakanlığı Planlama ve Uluslararası İşbirliği Müdürü Doktor Züheyr Karrat, ülkede kanser ve tümör ilaçlarının kritik biçimde yetersiz olduğunu belirterek, uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu.

Ülkede, kanser ilaçlarının eksikliği, binlerce hasta ve aileleri üzerindeki yıkıcı etkisi insani felakete dönüşmüş durumda.

Karrat, düzenlediği basın toplantısında, krizin çözümü için uluslararası kuruluşlar, insani yardım fonları ve ilgili tüm taraflarla işbirliğine hazır olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF, Avrupa Birliği (AB) insani yardım fonları, dost ve kardeş ülkeler ile uluslararası sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak, kanser hastalarının tedavilerinin sürdürülebilmesi için gerekli ilaç desteğinin sağlanmasını talep ediyoruz." dedi.

Karrat, söz konusu ilaçların eksikliğinin binlerce hasta için hayati risk oluşturduğunu ve bu durumun sağlık krizine yol açtığını vurguladı.

Özel sektörle işbirliği süreci gözden geçiriliyor

Karrat, ilaç krizine yönelik alınan önlemler kapsamında özel sektörle yapılan sözleşmelerin yasal incelemeye tabi tutulduğunu belirtti.

Özel sektörün sağlık sistemine katkı sağlamaya devam edeceğini dile getiren Karrat, yerel ilaç üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini duyurdu.

Bu kapsamda, biyoeşdeğerlik testleri ve klinik araştırmalar için yeni laboratuvarların kurulacağını aktaran Karrat, bu süreçte Kanadalı ve Amerikalı şirketlerle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

- Yerli ilaç üretimi ve yaptırımların hafifletilmesi

İlaç tedarikinin önündeki engellerin kaldırılması için uluslararası yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini vurgulayan Karrat, "Geçici çözüm olarak bazı hastalar Türkiye’ye sevk edildiği ancak uzun vadede yerli ilaç üretim kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle Deyrizor, Rakka ve Haseke gibi doğu bölgelerinde sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını belirten Karrat, yeni sağlık tesisleri kurmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Krizin büyümemesi adına uluslararası toplumun hızlı şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Karrat, "Kanser hastalarının hayati ilaçlara erişiminin sağlanması acil insani sorumluluktur." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli Hüseyin Köksal'ın ifadesine ulaşıldı

2025-03-25 23:28 - Gündem

Görme engelli iki arkadaş mukabele geleneğini Braille alfabeli Kur'an-ı Kerim'le sürdürüyor

2025-03-20 12:52 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Kendi çabasıyla öğrendiği kemençe ve sazı 85 yaşında çalmaya devam ediyor

2025-03-25 13:23 - Kültür Sanat

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle tam isabet

2025-03-25 23:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Kan kanserlerinde yenilikçi ve kombine tedaviler, hastalarda ortalama yaşam süresini uzatıyor

16:27 - Sağlık

Adana Şehir Hastanesi nakil bekleyen 75 çocuğa "umut" oldu

13:18 - Sağlık

Organ bağışında bağışçı yakınlarına nakilde öncelik verilecek

11:47 - Sağlık

"Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri"nde 4. gün oturumları gerçekleştirildi

19:47 - Sağlık

Prof. Dr. Alper Şener'den 65 yaş üstü vatandaşlara "grip aşısı olun" çağrısı

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trabzonspor, Fatih Karagümrük'ü mağlup etti

22:52 - Spor

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Kocaeli'de nefes borusuna hünnap kaçan kişi, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

21:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'le telefonda görüştü

21:07 - Siyaset

Çin: İran nükleer sorunundaki çözümsüzlük Orta Doğu'da yeni bir krizi tetikleyebilir

21:02 - Dünya