?>

Suriye'de kanser ilaçları kritik biçimde yetersiz

Suriye Sağlık Bakanlığı Planlama ve Uluslararası İşbirliği Müdürü Karrat, yetersiz olan kanser ilaçlarının temini için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Sağlık - 10 ay önce

İdlib

Suriye Sağlık Bakanlığı Planlama ve Uluslararası İşbirliği Müdürü Doktor Züheyr Karrat, ülkede kanser ve tümör ilaçlarının kritik biçimde yetersiz olduğunu belirterek, uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu.

Ülkede, kanser ilaçlarının eksikliği, binlerce hasta ve aileleri üzerindeki yıkıcı etkisi insani felakete dönüşmüş durumda.

Karrat, düzenlediği basın toplantısında, krizin çözümü için uluslararası kuruluşlar, insani yardım fonları ve ilgili tüm taraflarla işbirliğine hazır olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF, Avrupa Birliği (AB) insani yardım fonları, dost ve kardeş ülkeler ile uluslararası sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak, kanser hastalarının tedavilerinin sürdürülebilmesi için gerekli ilaç desteğinin sağlanmasını talep ediyoruz." dedi.

Karrat, söz konusu ilaçların eksikliğinin binlerce hasta için hayati risk oluşturduğunu ve bu durumun sağlık krizine yol açtığını vurguladı.

Özel sektörle işbirliği süreci gözden geçiriliyor

Karrat, ilaç krizine yönelik alınan önlemler kapsamında özel sektörle yapılan sözleşmelerin yasal incelemeye tabi tutulduğunu belirtti.

Özel sektörün sağlık sistemine katkı sağlamaya devam edeceğini dile getiren Karrat, yerel ilaç üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini duyurdu.

Bu kapsamda, biyoeşdeğerlik testleri ve klinik araştırmalar için yeni laboratuvarların kurulacağını aktaran Karrat, bu süreçte Kanadalı ve Amerikalı şirketlerle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

- Yerli ilaç üretimi ve yaptırımların hafifletilmesi

İlaç tedarikinin önündeki engellerin kaldırılması için uluslararası yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini vurgulayan Karrat, "Geçici çözüm olarak bazı hastalar Türkiye’ye sevk edildiği ancak uzun vadede yerli ilaç üretim kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle Deyrizor, Rakka ve Haseke gibi doğu bölgelerinde sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını belirten Karrat, yeni sağlık tesisleri kurmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Krizin büyümemesi adına uluslararası toplumun hızlı şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Karrat, "Kanser hastalarının hayati ilaçlara erişiminin sağlanması acil insani sorumluluktur." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Sofralık yumurta ihracatında fon kesintisi artırıldı

2025-03-25 02:43 - Ekonomi

'Cumhurbaşkanına hakaret'ten gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

2025-03-25 20:52 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

Yakın hava savunma sistemi LEVENT'in atış testleri başarıyla sürüyor

2025-03-24 16:02 - Teknoloji

DSİ'den İzmir'e 22 yılda 65 milyar 632 milyon liralık yatırım

2025-03-24 11:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu: Hatay Şehir Hastanesi inşaatına 2026 sonu itibarıyla başlayacağız

22:09 - Sağlık

Kanserle mücadelesi "Dünya Kanser Günü"nde zaferle sonuçlandı

15:09 - Sağlık

İstanbul'da 2025'te 75 sağlık tesisi hizmete açıldı

14:38 - Sağlık

Hematolojik kanser türlerinde yeni tedavi yöntemleri hastalar için umut oluyor

17:08 - Sağlık

Türk hekimler Burkina Faso'da ikinci böbrek nakli ameliyatına imza attı

15:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkiye ile AB arasında ekonomik bütünleşmenin önemi teyit edildi

22:45 - Siyaset

Yemen’de Şai Muhsin ez-Zindani liderliğinde yeni hükümet kuruldu

22:39 - Dünya

Bakan Fidan, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos ile görüştü

22:38 - Siyaset

Fenerbahçe, Beşiktaş ve Kocaelispor, PFDK'ye sevk edildi

22:30 - Spor

Vincenzo Montella, Semih Kılıçsoy'un oynadığı Cagliari'yi ziyaret etti

22:08 - Spor