?>

Suriye'de devrilen Baas rejiminin Sednaya'da işlediği suçların mağdurları adalet bekliyor

Suriye'de devrilen Beşşar Esed rejiminin Sednaya Hapishanesi'nde alıkoyduğu kişilerin yakınları, yeni Suriye yönetimden "adalet" talep ediyor.

Dünya - 4 ay önce

Şam

Baas rejimi, Suriye'de halk ayaklanmasının başladığı Mart 2011'den bu yana kayıtlara göre binlerce kişiyi işkence yaparak öldürdü.

Suriye'de on binlerce kişinin tutulduğu düşünülen Sednaya Hapishanesi, ülkedeki işkence merkezlerinin başında geliyor.

Şam'da yaşayan Gana el Kurdi ve Yasemin el-Fauri, Sednaya Hapishanesi'nde kalan yakınlarından haber alamayan mağdurlar arasında yer alıyor.

Kurdi, AA muhabirine, devrik Baas rejiminin adaletsizliğine uğrayanların büyük çoğunluğunun Sednaya Hapishanesi'nde tutulduğunu, tek kardeşinin 20 yaşındayken Şam'ın sokaklarında 5 Mayıs 2013'te tutuklandığını anlattı.

Kardeşinin tutuklandığında nereye götürüldüğünü bilmediklerini ve ondan o günden sonra haber alamadıklarını ifade eden Kurdi, "Sonunda onun Sednaya Hapishanesi'nde olduğunu öğrendik ancak elimizde sadece işe giriş kimliği var. Nüfus cüzdanı veya başka bir belge verilmedi. Ziyaret talep ettik ama kabul edilmedi. O zamandan beri birçok kez aldatıldık, hakarete uğradık ve acılar çektik. Bu yıllar bizim için çok zor geçti." dedi.

Kurdi, Esed rejiminin devrilmesinin ardından kendilerine Sednaya Hapishanesi'nden cesetlerin çıkarıldığı bilgisinin geldiğini ancak bu cesetlerin nereye götürüldüğünü, kimler tarafından taşındığını ve neler yapıldığını öğrenemediklerini söyledi.

Gana el Kurdi, serbest bırakılanların akıbetinin bilinmediğini kaydederek, "Biz bu kişilerin ölü mü diri mi olduğunu öğrenmek istiyoruz. Eğer yaşıyorlarsa, bir yerde tutulduklarını düşünüyoruz. Yetkililer bu konuyu açıklığa kavuşturmalı. Ölü oldukları söylense de bunun hiçbir kanıtı yok." diye konuştu.

Rejimin devrilmesiyle ilgili olarak da "Suriye'deki direnişçilere, özellikle İdlib merkezindeki direnişçilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bize yardım edenlere minnettarız." diyen Kurdi, Sednaya'dan sağ çıkabilenler için "Yeniden Doğanlar" adlı bir internet sitesi kurduklarını aktardı.

Kurdi, sitede devletin ve Sağlık Bakanlığının karşılayacağı ameliyatlar ve cerrahi işlemler hakkında bilgi verildiğini vurgulayarak, bazı hastalara daha fazla destek sağlanmasının gerektiğini söyledi. Kurdi, "Suriye halkının çektiği acılar çok büyük." şeklinde konuştu.

Şara'ya yardım çağrısı

Fauri ise eşi Ahmed eş-Şibli'nin 17 Ocak 2018'de tutuklandığını anlattı.

Eşiyle o tarihten sonra hiçbir şekilde iletişim kuramadıklarını ve son olarak Sednaya Hapishanesi'nde tutulduğunu öğrendiklerini aktaran Fauri, "Onun izini sürmek için her yolu denedik ama başarılı olamadık. Maddi imkansızlıklar ve korkular nedeniyle elimiz kolumuz bağlı kaldı." ifadelerini kullandı.

Fauri, Sednaya Hapishanesi'ndeki tutsakların serbest bırakılmasının ardından da eşinden haber alamadıklarına dikkati çekerek, "Suriye'nin özgürlüğü için mücadele eden herkesin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Yeni liderimiz Ahmed Şara'dan bu konuda bize destek olmasını rica ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Enflasyon, yıllık bazda yüzde 44,38'e geriledi

2025-01-03 11:08 - Ekonomi

Beşiktaş, Süper Lig'in 18. haftasında yarın Çaykur Rizespor'a konuk olacak

2025-01-02 11:09 - Spor

Kars ve Ardahan'da göletler dondu, Tunceli'de bitkiler kırağıyla kaplandı

2025-01-01 13:09 - Çevre-Hayat

Rize'de yağışın ardından heyelan oluştu

2024-12-31 18:27 - Gündem

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Suriyelilere sağlanan korumanın gözden geçirileceğini söyledi

2025-01-06 00:47 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Dış ticaret açığı Mayıs 2023'e göre 42,8 milyar dolar geriledi

2024-12-31 15:18 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Niğde'de şehit Ömer Halisdemir'in babasıyla görüştü

2025-01-05 13:53 - Siyaset

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bugüne kadar 736 güvenlik çalışanı öldü

2025-01-02 18:38 - Dünya

İzmir'de hastanın pankreasındaki kitle robotik cerrahiyle çıkarıldı

2025-01-03 12:09 - Çevre-Hayat

Vanlı genç girişimci, 300 küçükbaş hayvanını 9 yılda 3 bin 500'e çıkardı

2025-01-06 12:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Beyaz Saray, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasının detaylarını paylaştı

20:07 - Dünya

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz görevinden ayrılıyor

18:48 - Dünya

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

İspanya'da hükümetin kurduğu komisyon elektrik kesintisinin nedenini araştırıyor

17:27 - Dünya

UAD'de Norveç, İsrail'in Gazze'ye ablukasının vicdansızca ve yasa dışı olduğunu vurgu

17:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Bazı iller için kuvvetli yağış uyarısı

20:23 - Gündem

Beyaz Saray, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasının detaylarını paylaştı

20:07 - Dünya

Diyarbakır'da bir depoda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'nin 61'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı

19:22 - Gündem

Bazı illerde fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

19:13 - Gündem