?>

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşen Macron'dan İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarına tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarına ilişkin, "Komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ederek, kendi güvenliğinizi sağlanabileceğinizi düşünmüyorum" dedi

Dünya - 18 saat önce

Ankara

Macron, Avrupa'ya ilk ziyaretini Paris'e gerçekleştiren Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'yı Elysee Sarayı'nda ağırladı.

Görüşmeleri sonrasında Şara ile ortak basın toplantısı düzenleyen Macron, Fransa’nın Suriye ile uzun bir tarihe sahip olduğunu belirterek, Suriye halkının 2011’den bu yana dile getirdiği, kökenleri, dini, statüsü ne olursa olsun herkesin eşit yurttaşlıktan faydalanabildikleri, birlik içinde, özgür bir Suriye isteklerini her daim desteklediklerini ifade etti.

Devrik Esed rejiminin korkunç suçları hakkında uluslararası adalete başvurulması gerektiğini ve Fransa’nın bunu yaptığını kaydeden Macron, "Beşşar Esed’in düşmesi, hepimiz için bir rahatlama ve mutluluk oldu. Artık size, halkın barış ve birliğinin yolunu yeniden bulmaktan geçen son derece zorlu bir durumun üstesinden gelmek kalıyor." ifadelerini kullanarak, Suriye toplumunun tüm unsurlarını kapsayan barışçıl geçiş süreci istediklerini söyledi.

Suriye’de son günlerde, Dürzi toplumunun yaşadığı bölgelerde meydana gelen olaylara işaret eden Macron, Şara’ya koşulsuz tüm Suriyelilerin korunması, bu olayların faillerinin yargılanması ve cezalandırılması beklentisini dile getirdiğini aktardı.

Ekonomik toparlanma yaşanmadan ve altyapılar iyileştirilmeden Suriye’nin yeniden istikrara kavuşamayacağını dile getiren Macron, "Diasporadakiler de dahil Suriyeliler, ülkelerinin yeniden inşasına katkı sağlamak istiyor." dedi.

"AB’nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kademeli olarak kaldırmayı sürdüreceğiz"

Macron, Suriye’nin inşasında Avrupa Birliği’nin (AB) ülkeye yönelik "yaptırımları kademeli olarak kaldırmaya" devam edeceğini ve ABD’nin de bunu yapmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Bunun yanı sıra Macron, Suriye’ye verilecek uluslararası fonların doğru kullanımına yönelik garantilerin sağlanmasının önemini vurguladı.

Macron, "Suriye’nin istikrarı ve birliği, Orta Doğu’nun istikrarı, Fransızların ve Avrupalıların güvenliği açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

DEAŞ’ın hala “uluslararası barış ve güvenlik açısından “en ciddi terör tehdidi” olmaya devam ettiğini belirten Macron, DEAŞ’la mücadele konusunda Suriye’nin işbirliğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'yi "DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyonun vazgeçilmez ortağı" olarak niteleyen Macron, Şam yönetimi ile SDG arasında 10 Mart’ta yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Öte yandan Macron, Suriye’nin silahlı terörist grupların sığınağı olmaması gerektiğini, Suriye yönetiminin Beşşar Esed rejiminden kalan kimyasal silahların tespiti ve yok edilmesi için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.

Macron, Hizbullah’a karşı da ortak mücadele edilmesinin gerekli olduğunu belirterek, "İşbirliğimizin önemli bir kısmı da Hizbullah’a karşı mücadeleyi artırmak, yoğunlaştırmak ve sistemleştirmek, İran’ın ve bölgedeki vekillerinin etkisine karşı mücadele etmek, Suriye’nin ve Lübnan’ın istikrarına yardımcı olmaktır." dedi.

Şara’nın Fransa’ya gelişiyle ilgili yapılan eleştirilere cevap veren Macron, "Benim gördüğüm ortada bir yöneticinin var olduğu." ifadesini kullandı. Macron, Şara’nın, Fransa’nın mücadele ettiği ve kınadığı Esed rejimine son verdiğini hatırlattı.

Macron, Fransa’nın Suriye’deki yabancı savaşçılar ve aileleri için ne gibi adımlar atacağına ilişkin soru üzerine de Suriye ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Bu soruyu detaylı olarak cevaplandırmak için henüz çok erken ancak Fransa’nın bu süreçte adaletin sağlanması, Fransız ve Suriye halkının güvenliğinin sağlanması konusunda güvenilir bir ortak olacağı açıktır." şeklinde konuştu.

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarıyla ilgili Macron, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bombalamalara ve (toprak) ihlallerine gelince, bunların kötü uygulamalar olduğunu düşünüyorum. Komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ederek, kendi güvenliğinizi sağlanabileceğinizi düşünmüyorum. Bu konuda hiç kimseye çifte standart uygulamayacağım. İsrail’le birlikte daha yakın bir diyalog kurulmasını istiyorum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hatay'da depremde yıkılan iki caminin yerine yenileri inşa edildi

2025-05-02 17:12 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Almanya'da '3. Avrupa Hafızlık Yarışması' düzenlendi

2025-05-03 22:53 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Turkish Airlines Open 2025'te, 7 Türk golfçü mücadele edecek

2025-05-07 16:27 - Spor

Ordu'da nakkaş çift sırt sırta vererek cami duvarlarını süslüyor

2025-05-03 14:37 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Sağlık Bakanı Memişoğlu 2 bin 239 hekimin atanacağını duyurdu

2025-05-02 19:38 - Sağlık

Yeşilay Genel Başkanı Dinç'ten ebeveynlere 'dijital araçları sağlıklı kullanma' çağrısı

2025-05-01 12:43 - Sağlık

Hatay'da yamaç paraşütüyle atlayan öğrenciler gökyüzünde kitap okudu

2025-05-04 17:18 - Magazin

İstanbul'da her gün çocuklara yaklaşık 12 bin doz aşı uygulanıyor

2025-05-02 13:58 - Sağlık

Rahim alma, yumurtalık kisti ve miyom ameliyatlarında izsiz cerrahiyle iyileşme süresi kısalıyor

2025-05-01 13:22 - Sağlık

Yazdıkları mektuplarla sevdiklerine sigarayı bıraktırdılar

2025-05-07 13:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump, Fed Başkanı Powell'ı "hiçbir fikri olmayan bir aptal" olarak niteledi

17:38 - Dünya

ECB: Yabancı işçiler Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin motorlarından biri

17:32 - Dünya

AB'den ABD'ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

16:43 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha: Putin'in 'geçit töreni ateşkesi' sahte çıktı

15:12 - Dünya

Rusya: Çin’e petrol ve doğal gaz sevkiyatını bu yıl artıracağız

15:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Fed Başkanı Powell'ı "hiçbir fikri olmayan bir aptal" olarak niteledi

17:38 - Dünya

ECB: Yabancı işçiler Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin motorlarından biri

17:32 - Dünya

Galatasaray, 2025-26 sezonu kombine kartların genel satışına başlıyor

17:27 - Spor

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile 25 şüpheliye 17 yıla kadar hapis talebi

17:22 - Gündem

Kars'ta rüzgar nedeniyle 2 iş yerinin çatısı uçtu, 1 araç zarar gördü

17:17 - Gündem