?>

Suriye Anayasa Komitesi 3. tur toplantıları devam ediyor

Cenevre'de devam eden Suriye Anayasa Komitesi 3. tur toplantılarında, muhaliflerin eş başkanlığını yürüten Bahra, Komite çalışmalarında henüz yeni anayasanın yazım aşamasına gelmediklerini belirtti.

Dünya - 5 yıl önce

Cenevre

İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye Anayasa Komitesi 3. tur toplantılarında, muhaliflerin eş başkanlığını yürüten Hadi el Bahra, Komite çalışmalarında henüz yeni anayasanın yazım aşamasına gelmediklerini söyledi.

Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kişi olmak üzere toplamda 45 kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyelerinin toplantısı, 3 gün aradan sonra Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yeniden başladı.

24 Ağustos Pazartesi günü İsviçre'de yapılan testlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) taşıdığı tespit edilen 4 kişi ise toplantılarda yer almadı.

Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından Bahra, açıklamalarda bulundu.

Bahra, toplantıda anayasaya ilişkin "çekirdek konuların" ele alındığını söyledi.

Suriye'deki özgürlükler ve haklar, yeni anayasada yolsuzluklarla nasıl mücadele edileceği hususu ve ülkedeki etnik gruplara ilişkin delegelerin söz aldığını belirten Bahra, toplantının olumlu bir havada geçtiği bilgisini paylaştı.

Bahra, yeni anayasaya ilişkin prensipleri de görüştüklerini belirterek, "Muhakkak ki yeni anayasanın yazım aşamasına henüz geçmedik. Kısa bir süre böyle devam edebiliriz ama uzun süre buna izin verilemez. Yoksa tamamen zaman kaybı olacak." dedi.

Bölgesel ve küresel güçlerin Komite çalışmalarına verdiği desteği olumlu bulduklarını anlatan Bahra, bununla birlikte yeni anayasa çalışmalarının başarıya ulaşılabilmesi için rejim heyetine baskı yapılması gerektiğine işaret etti.

Bahra, 3. tur toplantılarının yarın iki oturumla devam edeceğini sözlerine ekledi.

Suriye Anayasa Komitesi toplantıları

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ilk turu, iki kademeli düzenlenmişti.

150 üyenin katılımıyla 30 Ekim'de başlayan ve 1 Kasım'da sona eren açılış toplantılarının ardından 45 kişilik yazım kurulu, 3-8 Kasım'da BM Cenevre Ofisinde yoğun müzakereler gerçekleştirmişti.

Komitenin, İsviçre'nin Cenevre kentinde 25-29 Kasım'da gerçekleşen 2. tur görüşmeleri, rejimi temsil eden heyetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle 45 kişilik yazım kurulu bir araya gelemeden sona ermişti.

Suriye Anayasa Komitesinin yapısı

Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.

Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan oluşuyor.

Küçük yapı ise 3 listeden seçilen 15'er kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.

45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Komitenin yapısıyla ilgili en dikkati çeken hususu ise iki eş başkana sahip olması oluşturuyor

Muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

SASA’dan dünya devi ile milyar dolarlık imza

2020-08-26 18:51 - Ekonomi

Yunanistan Parlamentosu, İtalya ile imzalanan deniz yetki anlaşmasını onayladı

2020-08-27 04:01 - Dünya

Koçtaş pandemi döneminde de ustaların yanında

2020-08-26 13:15 - Genel

RTÜK'ten Tele 1'e idari para cezası

2020-08-27 22:31 - Medya

Keçiören'de “sazlı sözlü“ temizlik

2020-08-24 14:46 - Genel

Tıp fakültesini kazanan pazarcı gençten örnek tavır

2020-08-27 21:21 - Çevre-Hayat

Borsa güne yükselişle başladı

2020-08-25 13:03 - Ekonomi

Barcelona'nın yeni transferi Kovid 19'a yakalandı

2020-08-24 11:47 - Spor

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar seçimlerden dışlanıyor

2020-08-24 19:21 - Dünya

'İkincilik ya da üçüncülük benim için başarısızlık'

2020-08-23 21:31 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Harvard'la anlaşmaya yakın olduklarını, üniversitenin 500 milyon dolar ödeyeceğini söyle

10:38 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 kişi canından oldu

10:08 - Dünya

ABD'de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

08:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Harvard'la anlaşmaya yakın olduklarını, üniversitenin 500 milyon dolar ödeyeceğini söyle

10:38 - Dünya

İstanbul'da "Huzur İstanbul" uygulamasında 909 kişi gözaltına alındı

10:32 - Gündem

Türkiye'nin petrol ithalatı temmuzda yüzde 12 arttı

10:28 - Ekonomi

Samsunspor, UEFA Konferans Ligi'nin ilk maçına yarın Polonya deplasmanında çıkacak

10:22 - Spor

TOBB Nefes Kredisi yeni dönem başvuruları yarın başlıyor

10:17 - Ekonomi