?>

Suriye - İsrail görüşmeleri Paris'te devam edecek

İsrail ile Suriye arasında, ABD arabuluculuğunda Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilecek görüşmelere, Şam yönetiminden Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani başkanlığında bir heyetin katılacağı belirtildi.

Dünya - 4 gün önce

Şam

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ABD arabuluculuğundaki toplantıya Şeybani ile Genel İstihbarat İdaresi Başkanı Hüseyin es-Selame’nin başkanlık ettiği heyet katılacak.

Haberde, müzakerelerin yeniden başlatılmasının, Suriye'nin müzakereye kapalı "ulusal haklarını geri alma" konusundaki kararlı tutumunun bir göstergesi olduğu vurgulandı.

????

Görüşmelerin ana gündemini, 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nın yeniden etkinleştirilmesinin oluşturduğu ifade edilirken, bu çerçevede İsrail güçlerinin 8 Aralık 2024 öncesindeki hatlara çekilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

Suriye'nin tam egemenliğinin "her şeyin üzerinde tutan dengeli bir güvenlik anlaşması üzerinde durulacağı" paylaşılan haberde, müzakerelerde, Suriye’nin iç işlerine yönelik her türlü müdahalenin önlenmesini garanti altına alacak düzenlemelerin de ele alınacağı kaydedildi.

ABD merkezli internet sitesi Axios'un İsrailli bir yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir başka kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrailli ve Suriyeli üst düzey yetkililerin, yeni bir güvenlik anlaşmasına yönelik müzakereleri yeniden başlatmak üzere ABD arabuluculuğunda Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geleceği belirtmişti.

Kaynaklar, iki gün sürmesi planlanan görüşmelerin temel hedefinin Suriye'nin güneyinin askerden arındırılması ve İsrail'in Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından kontrol altına aldığı Suriye topraklarından çekilmesini içeren bir güvenlik anlaşmasına varılması olduğunu savunmuştu.

Parist'te planlanan yeni müzakere turunun, taraflar arasında yürütülen sürecin beşinci turu olacağı belirtilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus analist Nejmakov: Türk-Rus gerilimi ihtimalinden fayda sağlamaya çalışanlar var

2025-12-30 00:14 - Özel Haber

Mescid-i Aksa’ya, 2025'te Filistin topraklarını gasbeden 65 binden fazla İsrailli baskın düzenledi

2026-01-01 14:42 - İslam-Hayat - Receb 1447

Kayak merkezlerinde yeni yılın ilk gününde yoğunluk yaşandı

2026-01-01 16:23 - Magazin

MHRS'den 2025 yılında 388 milyonu aşkın randevu alındı

2025-12-30 15:57 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizine zemin hazırlayabilir

2025-12-30 10:18 - Sağlık

Rusya’dan Akkuyu açıklaması

2026-01-04 16:04 - Özel Haber

Van'da öğrenciler karın ve tatilin keyfini çıkardı

2025-12-30 16:17 - Magazin

Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği, Filistinlilere destek etkinliği düzenledi

2026-01-02 12:47 - Dünya

Uyku apnesi kalp ve damar sağlığını tehdit ediyor

2025-12-30 10:12 - Sağlık

İsviçre’de Kanton Wallis’de korkunç facia

2026-01-01 14:54 - Özel Haber

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump: Uluslararası hukuka ihtiyacım yok

01:22 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir aracı hedef alması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

23:17 - Dünya

İran'da gösteriler 12. gününde çeşitli kentlerde devam ediyor

22:42 - Dünya

Beyaz Saray: Başkan Trump, istikrarlı, birleşik ve barış içinde bir Suriye'yi destekliyor

22:37 - Dünya

Romanya, AB'nin yaptırım listesinde olan İsrail vatandaşını sınır dışı etti

22:23 - Dünya

Günün Manşetleri

BUDO'nun 6 seferi olumsuz hava şartları sebebiyle iptal edildi

01:27 - Çevre & Seyahat

ABD Başkanı Trump: Uluslararası hukuka ihtiyacım yok

01:22 - Dünya

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM'ye sunulacak

00:18 - Siyaset

Fenerbahçe, Fransız futbolcu Guendouzi'yi renklerine bağladı

00:13 - Spor

İstanbul'da fırtınada yürümekte zorlanan annenin imdadına Çevik Kuvvet yetişti

23:38 - Gündem