'Süper meyve' Trabzon'da üreticilerin gelir kapısı olacak

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Ziraat Odası tarafından, ana vatanı Kuzey Amerika olan "aronya"nın üretimi için 43 üreticiye destek verilerek meyvenin kent ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

Ekonomi - 6 yıl önce

Trabzon
Akçaabat ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki üretici Tayfun Kandaz'ın Yalova'dan aronyayı Trabzon'a getirmesiyle Akçaabat Ziraat Odası tarafından oluşturulan proje kapsamında meyvenin ilçede yetiştirilmesine başlandı.
Antioksidan açısından zengin, mor üzümsü çalı meyvesi olan ve "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyanın, ilçede yetiştirilmesi için Akçaabat Ziraat Odasının yanı sıra Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi de projeye destek verdi. Proje kapsamında üretici Tayfun Kandaz'ın kiraladığı bir dönümlük araziye dikilen aronya meyvesinin ürünlerini, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, yerinde inceledi.

Üreticilere 7 bin 500 fidan dağıtıldı

Eyüpoğlu, AA muhabirine, 43 üreticiye 42 dekarlık alanda aronya meyvesini yetiştirmeleri için fidan dağıttıklarını belirterek projeyi başlattıklarını söyledi. Üreticilere 7 bin 500 tane fidan dağıttıklarını ifade eden Eyüpoğlu, "Tayfun Kandaz'ın, aronya meyvesini 3 yıl önce Yalova'dan Akçaabat ilçesine getirmesiyle projemiz başladı. Üreticilere verdiğimiz destekle aronya meyvesini yetiştirerek Akçaabat'ta bir ilki başarmak istiyoruz. Burada da meyvesini aldığımız ürünü 'Akçaabat'a kazandıralım.' diye yola çıktık." dedi.

Eyüpoğlu, fındığın yanında üreticilerden alternatif olarak aronya meyvesini yetiştirmelerini istediklerini dile getirerek şöyle devam etti:
"Üreticilerimizi, köylerde tutacak projeler geliştirmek istiyoruz. Bahçemizde de 3 yılın sonunda çok güzel bir verim elde ettik. Doğu Karadeniz iklimi ve coğrafi şartları bu meyvenin yetiştirilmesine çok uygun. Akçaabat'ı bu meyvenin merkezi yapıp, Doğu Karadeniz'de aronya üretimini çok yüksek rakamlara çıkartmak istiyoruz."

2. yılında 100 kilogram ürün elde etti

İlçede yaşayan üretici Kandaz da 2018 yılında Yalova'dan getirdiği aronya fidanlarını, Akçaabat'ta üretmek amacıyla yetiştirmeye başladığını ancak ilk yılda üretim için başarılı olamadığını anlattı.
Kandaz, ilçede Kaymakamlık, Belediye ve Oda'nın desteğiyle meyveyi diktiğinin 2. yılında 100 kilogram ürün aldığını belirterek "Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden hocalarımız da destek verdi. Emeğimle bugüne kadar geldim." dedi.
Aronyanın 60 kilogramından 47 litre meyve suyu çıktığını ifade eden Kandaz, şunları kaydetti:
"Meyvenin reçeli, pekmezi, meyve suyunu yapıp her şekilde faydalanabiliriz ancak fazla yediğiniz zamanda vücutta ateş gibi yan etkiler yapıyor. Ayrıca 15 arkadaş bir araya gelerek, 2 bin 500 adet fidan alarak, ilçeye diktik. Önümüzdeki yıl ürün almayı hedefliyoruz."
Kandaz, meyveyi Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığının desteğiyle Doğu Karadeniz'de yaymayı hedeflediklerini dile getirerek "Kiraladığım 1 dönüm arazimde 335 adet fidan var. Bu yıl fidanlarımın 3. senesi. Bir fidandan yaklaşık 7 kilo meyve elde ediyorum. Ama 5. seneyi doldurduğunda bir fidandan yaklaşık 20 kilogram ürün veriyor." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Ekonomi 3. çeyrek için güçlü yükseliş mesajı verdi

2020-09-22 14:36 - Ekonomi

İzmir merkezli teknoloji firması yerli otomobile katkı sunmayı hedefliyor

2020-09-22 14:51 - Teknoloji

İçişleri Bakanı Soylu: Şehirlerin kimliğiyle ters düşmeyecek binalar yaptık

2020-09-23 23:36 - Gündem

Marmara ve Ege'de kuvvetli rüzgar bekleniyor

2020-09-25 18:10 - Gündem

Vodafone'un Çalışan Mesafe Takip çözümü, Domino's'ta sosyal mesafeyi koruyacak

2020-09-21 16:09 - Genel

TÜVTÜRK'ten 'randevu ücreti' taleplerine karşı uyarı

2020-09-23 13:56 - Gündem

Yıldızı etrafındaki dönüşünü 3,14 günde tamamlayan bir öte gezegen keşfedildi

2020-09-22 16:21 - Teknoloji

Mali'de geçiş sürecinin cumhurbaşkanı ve yardımcısı yemin etti

2020-09-25 19:21 - Dünya

Fransa Ombudsmanı Hedon, Calais'deki sığınmacıların insanlık dışı koşullarda yaşadığını bildird

2020-09-24 22:11 - Dünya

Toprak Razgatlıoğlu: Fransa yarışına hızlı dönmek için sıkı çalışacağız

2020-09-21 16:56 - Gündem

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem