?>

Sudan'da muhalefet Etiyopya'nın teklifini onayladı

Sudan'da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Etiyopya'nın sunduğu ve geçiş dönemi için net bir teori ortaya koyan teklifi onayladığını açıkladı.

Dünya - 6 yıl önce

Sudan

Sudan'da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderlerinden Babekir Faysal, başkent Hartumda düzenlediği basın toplantısında "Etiyopya'nın teklifini onaylıyoruz. Bu teklifin onaylanmasının devrimin; özgürlük, barış ve adalet hedeflerinin gerçekleşmesi yolundaki büyük bir atılım olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Faysal, arabulucu Etiyopya'nın teklifinin, ülkeyi, geçiş döneminde sürdürülebilir demokrasinin tesis edilmesini sağlayacak doğru rotaya sokacağını kaydetti.

Teklife göre başkanlık konseyi 7 sivil ve 7 askerden oluşacak

ÖDBG müzakere heyeti üyesi Et-Tıyb el-Abbas ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ilkeler bildirgesi" ismini taşıyan teklifin başkanlık konseyinin (egemenlik konseyi) 7 sivil ve 7 askerden oluşması ve üyelerin kendilerine sivil bir başkan seçmesini öngördüğünü ifade etti.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu Hmidti, dün AGK'nin, Sudan'ın kaosa sürüklenmesine engel olmak için ÖDBG ile anlaşmak istediğini açıklamıştı.

Hmidti, AGK'nin, ÖDBG'nin yasama konseyinde (parlamento) yüzde 67'lik sandalye sayısına ulaşmasını kabul etmeyeceğini ifade etmişti. Ancak, Etiyopya'nın teklifinin, AGK ile ÖDBG arasında daha önce varılan ve ÖDBG'nin yasama konseyinin yüzde 67'sine sahip olmasını ve geçiş hükümetini kurma görevini üstlenmesini öngören önceki anlaşmaları teyit ettiği belirtiliyor.

Sudan'da askerler ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmak ve müzakerelerin yeniden başlaması için 7 Haziran'da Hartum'a gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ilk olarak AGK üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, ardından Etiyopya Büyükelçiliği'nde de muhalefet temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Etiyopya'nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir'in muhalefet ile asker arasındaki dolaylı müzakereleri yeniden başlatma çabaları sürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi kimdir?

2019-06-17 23:02 - Dünya

'Döviz alımında vergi müjdesi ihracatçı ailesini çok mutlu etti'

2019-06-16 23:22 - Ekonomi

Ruhani'den ABD'ye müzakere şartı

2019-06-19 22:27 - Dünya

Bakan Varank: "17 yılda 314 OSB’de çalışan sayısını 1,9 milyona çıkardık"

2019-06-19 15:56 - Ekonomi

Haziran’da kışı yaşadılar

2019-06-21 14:54 - Genel

Hasan el-Benna'dan Muhammed Mursi'ye İhvan

2019-06-19 19:37 - Dünya

Sözcü Aksoy: 'Yunanistan, Lozan Barış Anlaşması’nı ihlal etmektedir'

2019-06-22 02:52 - Gündem

Hain kalkışma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef almışlardı

2019-06-16 18:11 - Asayiş

İslami finansın büyüklüğü 3 trilyon dolara ulaştı

2019-06-17 14:12 - Ekonomi

'Yapay resif çalışmaları dalış turizmine katkı sağlıyor'

2019-06-19 14:42 - Spor

İlgili Haberler

Irak’taki parlamento seçimlerine yoğun şekilde hazırlanan Kerkük'te yarış kızışıyor

14:23 - Dünya

Kremlin: Rusya'nın güvenliğini sağlamak için yeni silah sistemlerini geliştiriyoruz

14:13 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın tarifelerinin kaderi Yüksek Mahkeme'de belli olacak

13:33 - Dünya

DSÖ, Sudan'ın bazı bölgelerinde doğrulanan kıtlığın yayılma riski konusunda uyardı

13:23 - Dünya

Rusya: Putin-Trump arasında yeni bir zirve için gerekli koşullar sağlanmadı

13:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye, Tuzla'da çıkan yangın nedeniyle Bosna Hersek halkına başsağlığı diledi

15:12 - Gündem

CHP İstanbul il yönetiminin uzaklaştırılmasına yönelik itiraz reddedildi

14:58 - Gündem

400 bin "lego" parçasıyla yapılan Formula 1 aracı Ankara'da sergileniyor

14:52 - Ekonomi

BYD Türkiye, SEALION 7 ve ATTO 2 ile elektrikli SUV ailesini genişletiyor

14:48 - Ekonomi

İzmir'de ihale usulsüzlüğü operasyonunda 3'ü belediye çalışanı 4 şüpheli yakalandı

14:43 - Gündem