?>

'Su yalıtımıyla binaların kaderi değişecek'

İZODER Başkanı Pelesen, "Bugünkü topladığımız verilere göre binalarımızın ortalama ömrü 30 yıl. Bu binaları su yalıtımıyla yaparsanız bina ömürlerini 80-100 yıla taşımak mümkün olacak. Yönetmeliğin asıl katkısı bu olacak." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

İZMİR

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, "Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği'nin Türkiye'deki binaların kaderini değiştireceğini belirterek, söz konusu yönetmeliğin uygulanmasıyla binaların ortalama ömrünün 100 yıla kadar çıkabileceğini söyledi.

Pelesen, derneğin İzmir'de düzenlediği seminerin ardından AA muhabirine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 1 Haziran 2018'den itibaren yürürlüğe girecek "Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yönetmeliğin binalarda yapı elemanlarının suya veya neme maruz kalması sonucu oluşan aşınma, dayanıklılık ve dayanım kayıpları, sürdürülebilirlik, sağlık ve kullanım yönünden risk oluşturan durumlar, tasarım ile yapım bakımından alınacak önlemler ve uyulacak kurallara ilişkin usul ve esasları düzenlediğini kaydeden Pelesen, sektörde daha önce bu konuda bir yönetmeliğin olmadığını, yayımlanan yönetmeliğin sektör açısıdan fırsat olduğunu belirtti.

"Su yalıtımı yaptırmayana oturma izni yok"

Pelesen, yönetmeliğin 2018 yılının Haziran ayından itibaren yürürlüğe gireceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yürütülen bir kentsel dönüşüm projesinin olması bu yönetmeliğin uygulanabilirliği açısından bir fırsat. Çünkü su yalıtımı uygulamaları yeni binalarda, yani bina sıfırdan inşa edilirken daha kolay bir şekilde çözümlenebilirken, bitmiş içinde yaşanan ve su yalıtımı konusunda sorunlu binalarda çok daha zor ve kısıtlı yapılabiliyor. Su yalıtımı yönetmeliği hayatımıza çok çarpıcı bir değişiklik getirecek. Yürürlüğe girdiği tarihten sonraki yeni inşaatlarda su yalıtımı yaptırmazsanız, yapı kullanım izin belgesi, yani oturma izni verilmeyecek. Bu çok çarpıcı bir yaptırım."

"Bina ömrü 3 kat artacak"

Türkiye'de binaların genelde betonarme yapılar olduğuna dikkati çeken Pelesen, "Bu yönetmelik öncelikle içinde yaşadığımız binaların kaderini değiştirecek. Betonarme yapıların içindeki donatı demirleri, korozyona uğrar, görevini öncelikle azaltır sonrasında tamamen kaybeder. Bina zamanla belki kendiliğinden belki de ilk depremde yıkılır. Dolayısıla binalarımızın su yalıtımıyla birlikte ömürleri uzayacak. Bugünkü topladığımız verilere göre binalarımızın ortalama ömrü 30 yıl. Bu binaları su yalıtımıyla yaparsanız bina ömürlerini 80-100 yıla taşımak mümkün olacak. Yönetmeliğin asıl katkısı bu olacak." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zimbabve ordusu 'darbe' iddialarını yalanladı

2017-11-15 11:02 - Dünya

Erdal ve Gürdal Tosunlar’ın anıldığı gecede duygusal anlar yaşandı |İstanbul Komedi Festivali

2017-11-15 16:02 - Kültür Sanat

Enerjisa Enerji AŞ halka arz için SPK'ya başvurdu

2017-11-15 13:53 - Ekonomi

Kıyıya vuran balinanın 1,5 yıl sonra kemikleri sergilenecek

2017-11-15 21:32 - Çevre-Hayat

ABD tarihindeki kanlı saldırılar

2017-11-15 21:57 - Dünya

"Designated Survivor"daki FETÖ’ye Övgü, “Türkiye Cumhurbaşkanı"na hakaret sahneleri

2017-11-19 02:56 - Özel Haber

Subaru Türkiye'den "araç geri çağırma" haberlerine ilişkin açıklama

2017-11-17 15:20 - Genel

Adana'da FETÖ operasyonu: 3 örgüt yöneticisi gözaltında

2017-11-18 13:02 - Gündem

Çin’in başkenti Pekin'de yangın: 19 ölü

2017-11-19 10:32 - Dünya

'Köpeğimi yangından kurtarın' diye ağladı

2017-11-12 21:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığından ramazan ayı öncesi değerlendirme toplantısı

01:23 - Ekonomi

Beyaz Saray raporu: Yapay zeka GSYH'yi yüzde 1'den yüzde 45'e kadar artırabilir

23:02 - Ekonomi

Borsa günü negatif bir seyirle tamamladı

18:47 - Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, depolama sistemlerinin enerji bağımsızlığında önemli rolü olduğunu belirtti

18:23 - Ekonomi

S&P Global’den Türk bankalarının karlılığında 2026’da mütevazı iyileşme beklentisi

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İtalya, Gazze için oluşturulan Barış Kurulu'na katılma konusunda daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor

02:03 - Dünya

Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı alan yangın ihbarı nedeniyle tahliye edildi

01:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed'de kalırsa Powell'ın mutlu olmayacağını söyledi

01:53 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde 7. hafta maçları sona erdi

01:48 - Spor

Aliyev, Eintracht Frankfurt'u mağlup eden Karabağ'ı kutladı, hakemi eleştirdi

01:43 - Spor