?>

Su ürünleri üretim lideri Muğla'dan 9 ayda 472 milyon dolarlık ihracat

Muğla'da bu yılın 9 aylık döneminde kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen 71 bin 461 ton balık ihraç edilerek 472 milyon dolar gelir elde edildi.

Ekonomi - 9 ay önce

Muğla

Türkiye'nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Muğla'da, her geçen yıl üretim miktarı ve ihracat hacmi artıyor.

Kent merkezi ve ilçelerdeki tesislerde üretilen balıklar, fileli kepçeler yardımıyla alınarak işlenmek üzere başka tesislere götürülüyor.

Temizlenen balıklar, fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor. Balık ürünleri, iç pazarın yanı sıra ABD, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.

"Muğla su ürünleri üretiminde Türkiye'de ilk sırada"

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, AA muhabirine, Muğla'nın Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini, toplam ihracatının ise yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini söyledi.

Kentin su ürünleri üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirten Saylak, "Çiftliklerimizde her türlü kontrolü yapılarak yetiştirilen balıklar deniz suyundan arındırıldıktan sonra ihracat için paketlemeye geçiyor. AB normlarına uygun çipura, levrek başta olmak üzere pek çok balık türünü yetiştirip dünyanın birçok ülkesine balık ihracatını yapıyoruz." dedi.

Üretimin çoğunluğunu alabalık, levrek ve çipuranın oluşturduğunu vurgulayan Saylak, bunun yanı sıra minekop, sarıağız, midye ve diğer su ürünlerinin de üretildiğini dile getirdi.

Saylak, şöyle konuştu:

"Bu sene biraz farklı bir yol izledik. Geçmişte firmalarımız pazarlama konusunda çok balık satıp az döviz alırken bugün bunu değiştiriyoruz. Geçen yıl bu süreçte 97 bin ton balık ihraç etmişken bu sene 71 bin ton balık ihracat ederek aynı dövizi elde ettik. Bu ürünümüzün katma değerini artırmak anlamına geliyor. Ürünleri en iyi şekilde en yüksek fiyattan pazarlıyoruz. Muğla sadece deniz kültür balıkları değil, iç sularda alabalık ve Türk somonu yetiştiriciliğinde de çok geniş bir kapasiteye sahip. Ülkedeki yavru balıkların da yüzde 65'ini buradaki kuluçkahanelerde yapıyoruz."

Muğla aynı zamanda olta balıkçılığı turizminde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Saylak, doğru pazarlama yöntemleri ile sektörü her zaman ayakta tutmak için çalıştıklarını söyledi.

Saylak, bu yılın ilk 9 ayında 71 bin 461 ton balık ihraç edilerek 472 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydetti.

Sektörde yaklaşık 20 bine yakın kişinin istihdam edildiğini belirten Saylak, balık üretiminin yanı sıra dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar ve nakliye firmalarında çalışan işçilerle sektörün her geçen büyüdüğünü ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Putin, uluslararası ödemelerde yerli para birimlerinin jeopolitik riskleri azalttığını söyledi

2024-10-22 15:07 - Dünya

Kayserispor Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu, ligi iyi bir yerde bitireceklerine inanıyor

2024-10-24 11:38 - Spor

10 soruda emlak sektöründe uygulanan 'Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin ayrıntıları

2024-10-25 11:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail, Beyrut'un güneyine 12 hava saldırısı düzenledi

2024-10-25 02:42 - Dünya

Savunmada yapay zeka ve otonomi konusu SAHA EXPO'da ele alındı

2024-10-23 21:12 - Teknoloji

3. Charles, Samoa'yı ziyaret eden ilk İngiltere Kralı oldu

2024-10-23 17:42 - Magazin

Göztepe, 10 kişi tamamladığı müsabakada Trabzonspor'u 2-1 yendi

2024-10-26 21:27 - Spor

AB'nin yeni Yüksek Temsilcisi olması beklenen Kallas'tan Rusya ve Çin uyarısı

2024-10-23 14:33 - Dünya

AK Parti'den kongre delegelerine anket

2024-10-26 12:17 - Siyaset

Türkiye'de çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanıyor

2024-10-24 12:02 - Gündem

İlgili Haberler

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı

12:53 - Ekonomi

Türkiye'de elektrikli otomobil satışı ilk kez 100 bini aştı

11:57 - Ekonomi

Türk lirasıyla dış ticaret 7 ayda 831 milyar liraya yaklaştı

11:22 - Ekonomi

ESİAD'ın 37. Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı İzmir'de gerçekleşti

11:12 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu'ndan Türkiye'nin küresel ticaretin adil olması için katkılarını sürdüreceği

10:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kararlı adımlarla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz

12:57 - Gündem

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı

12:53 - Ekonomi

Kameralarla donatılan gözetleme kuleleri, orman yangınlarına erken müdahalede kritik rol oynuyor

12:47 - Gündem

Trendyol 1. Lig'de 63. sezon başlıyor

12:42 - Spor

ABD'de göstericiler, Trump'ın New York'taki otelinin önünde Gazze'deki açlığı pr

12:37 - Dünya