?>

Stratcom Summit'24'de Arnavutluk ve Bulgaristan'ın dijitalleşme süreçleri ele alındı

Stratcom Summit '24'de "Modernlik için Yenilikçilik: Arnavutluk Devleti Dijital Devrimi" ve "Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme için Yapay Zeka Odaklı İletişim: Bulgaristan ve Ötesi için Fırsatlar" başlıklı iki oturum düzenlendi.

Gündem - 9 ay önce

İstanbul

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" temasıyla bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit '24), "Modernlik için Yenilikçilik: Arnavutluk Devleti Dijital Devrimi" ve "Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme için Yapay Zeka Odaklı İletişim: Bulgaristan ve Ötesi için Fırsatlar" başlıklı iki oturum düzenlendi.

BBC haber spikeri ve muhabiri Louisa Pilbeam'ın moderatörlüğünde yürütülen ilk oturumda Arnavutluk Cumhuriyeti Medya ve Enformasyon Ajansı Genel Müdürü Alteo Hysi konuşma yaptı.

Hysi konuşmasına, profesyonelleri bir araya getirerek yapay zekanın geleceği hakkında konuşma şansı verdiği için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a teşekkür ederek başladı.

Dijitalleşmeyle birlikte Arnavutluk vatandaşlarının 10 yıl öncesine göre idari süreçlerle ilgili bir çok işlemini daha hızlı bir şekilde yürüttüğünü belirten Hysi, teknolojik gelişmelerin yeni trendi olarak ön plana çıkan yapay zekayla ilgili en büyük sorunun güvenilirliğiyle ilgili olduğunun altını çizdi.

Kamu hizmetlerinde yeni bir yapay zeka projesi gerçekleştireceklerini kaydeden Hysi, bu projeyle ihalelerdeki şeffaflığı geliştireceklerini, idari maliyetleri azaltacaklarını ve süreci kısaltabileceklerini ifade etti.

Hysi, "Akıllı laboratuvar" projesiyle, çocukların eğitimlerinin ilk yılından itibaren kodlama yapmayı öğrendiğini belirterek, çocukları bu becerilerle donatarak gelecekte kendilerini daha rahat hissetmeleri için uğraştıklarını vurguladı.

"Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme için Yapay Zeka Odaklı İletişim: Bulgaristan ve Ötesi için Fırsatlar"

Sunucu Robyn Dwyer'in moderatörlüğünü üstlendiği "Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme için Yapay Zeka Odaklı İletişim: Bulgaristan ve Ötesi için Fırsatlar" başlıklı ikinci oturumda ise Bulgaristan İnovasyon ve Büyüme Bakan Yardımcısı Krasimir Yakimov bir konuşma yaptı.

Yakimov, yapay zekanın insanların hayatını kolaylaştırma konusunda getireceği yenilikler hakkında heyecanlı olduğunu belirtti.

Yapay zekanın pozitif yönde ilerlemesi için risksiz bir ortam oluşturmak gerektiğini vurgulayan Yakimov, siber güvenlik yasalarının böyle bir ortamın temelini oluşturduğunu ifade etti.

Yakimov, Bulgaristan'ın ChatGPT benzeri yerel bir yapay zeka sohbet robotu geliştirdiğini dile getirerek, ülkede özellikle kırsal kesimlerde yetersiz kalan alt yapının geliştirilmesi için uğraştıklarını da söyledi.

Bulgaristan'da, beyin göçüyle mücadele kapsamında, yapay zeka ve bilişim alanında çalışanlara rekabetçi maaşlar teklif edildiğini dile getiren Yakimov, bu alandaki uzmanların ülkede kalmasını sağlamak için tüm ekosistemin gelişmesi gerektiğini vurguladı.

Yakimov, Yapay zekanın gelecekte insanların işini elinden alacağı görüşünü de ele alarak, yapay zekanın insanların hayatını kolaylaştırırken, daha kaliteli işler ortaya koymasını sağlayacağına inandığını vurguladı.

Ayırca Yakimov, hükümetlerin, özel şirketlerin, kamu kurumlarının ve akademinin yapay zekanın geleceği için işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Bursa'da duruşma salonunda silahla vurulan 2 sanık hayatını kaybetti, 2 jandarma yaralandı

2024-12-13 12:47 - Gündem

Hafif ticari araç, kamyon ve kamyonet ihracatı 2023'ü solladı

2024-12-12 13:32 - Ekonomi

A Milli Erkek Voleybol Takımı'nın 2025 Milletler Ligi'ndeki grupları belli oldu

2024-12-10 14:38 - Spor

İsrail ordusunun saldırı tehdidi nedeniyle Gazze halkı gecenin karanlığında yollara düştü

2024-12-13 00:02 - Dünya

Kaza mağdurlarının kişisel verilerini yasa dışı elde eden firmaya para cezası

2024-12-13 13:03 - Gündem

İstanbul Photo Awards'un 10. yılının dördüncü sergisi Ankara'da açıldı

2024-12-12 01:25 - Medya

Sipay Bodrum FK, Net Global Sivasspor'u 2-0 yendi

2024-12-13 22:32 - Spor

İsrailli yetkiliye göre, Gazze'de ateşkes anlaşmasına bu yıl sonu varılabilir

2024-12-14 09:27 - Dünya

Bakan Fidan, farklı ülkelerden mevkidaşlarıyla Suriye'deki gelişmeleri ele aldı

2024-12-07 23:23 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya'da toptancı halinde meydana gelen patlamada 4 kişi yaralandı

16:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz AB Türkiye Delegasyonu'nu ve üye ülke büyükelçilerini kabul ett

15:47 - Gündem

Büyükçekmece Belediyesi'nde rüşvet operasyonuna ilişkin davada ara karar

15:13 - Gündem

İstanbul'da mıknatısla açılan özel düzenekte uyuşturucu bulunan otomobilin sürücüsü yakalandı

14:48 - Gündem

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu "Gazze" oldu

14:03 - Gündem

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile mukayese edilmesine tep

16:28 - Siyaset

Antalya'da toptancı halinde meydana gelen patlamada 4 kişi yaralandı

16:23 - Gündem

ECB: ABD ile ticaret gerilimleri Avro Bölgesi’nde tüketici davranışlarını etkiledi

16:17 - Ekonomi

Gazzeliler, Filistin'i tanıyan ülkelerin artmasıyla İsrail soykırımının durmasını ümit ediyor

16:03 - Dünya

Arap ülkeleri İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i tanımasından memnun

15:58 - Dünya