STM'nin sürü İHA'ları EFES-2026'da hedefleri gerçek mühimmatla vurdu

Türk savunma sanayisinin öncü şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, otonom sürü İHA teknolojilerinde dünyada bir ilke imza attı.

Ekonomi - 3 ay önce

Şirketten yapılan açıklamaya göre, EFES-2026 Tatbikatı kapsamında İzmir Seferihisar Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen faaliyette, STM tarafından geliştirilen 20 adet Vurucu İHA KARGU'dan oluşan sürü, askeri tatbikat senaryosu dahilinde patlatmalı canlı mühimmat kullanarak belirlenen hedefleri tam isabetle imha etti.
Tatbikatın gece safhasında icra edilen görevde, KARGU'lar tek operatör kontrolünde havalandı, hedef bölgeye otonom olarak intikal etti. Tamamen milli algoritmalar ve dağıtık mimariye sahip sürü zekasıyla hareket eden İHA'lar, hedefleri tespit ve sınıflandırarak eş zamanlı taarruz gerçekleştirdi.
STM'nin geliştirdiği sistemle KARGU'lar, birbirleriyle gerçek zamanlı haberleşti, hedef paylaşımı yaptı ve satürasyon saldırısı konseptiyle anti-personel harp başlıklarını hedefler üzerinde başarıyla infilak ettirdi. Bu faaliyet, tatbikat ortamında canlı mühimmatlı bulutaltı İHA'larla sürü harekatı icra edilen ilk operasyon olarak kayıtlara geçti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, EFES-2026'da elde edilen başarının Türkiye'nin savunma teknolojilerindeki öncü konumunu güçlendirdiğini belirtti. Güleryüz, şunları kaydetti:
"Ocak 2026'da Ankara'da gerçekleştirdiğimiz başarılı saha testlerinin ardından Türkiye'nin en prestijli tatbikatı EFES-2026'da bu kabiliyeti bir adım öteye taşıyarak dünya savunma tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. 20 adet KARGU'dan oluşan sürümüzün, tam otonom şekilde hedeflerini imha etmesi sadece STM için değil Türk savunma sanayisi için bir gurur vesilesidir. Dünyada ilk kez bu ölçekte bir sürü dron saldırısının tatbikat ortamında başarıyla icra edilmesi, ülkemizin savunma teknolojilerindeki öncü konumunu daha da güçlendirmiştir."
Güleryüz, sürü zekası ve otonom sistemler alanında Türkiye'nin standart belirleyen ülkeler arasında yer aldığını vurgulayarak, "Oyun değiştirici teknolojilerimizle dünyada ilkleri başarmaya, kahraman ordumuzun gücüne güç katmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
EFES-2026'nın Seçkin Gözlemci Günü kapsamında gerçekleştirilen faaliyette, STM'nin sürü İHA kabiliyeti, modern harp sahasında otonom sistemlerin ulaştığı operasyonel seviyeyi ortaya koyarken, Türkiye'nin bu alandaki mühendislik yetkinliğini de sahaya yansıttı.
STM tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen KARGU, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2018'de girdi. Kamuoyunda "kamikaze İHA" olarak bilinen sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere güvenlik güçleri tarafından terörle mücadele, özel operasyonlar ve sınır ötesi görevlerde kullanılıyor.
Dört farklı kıtada 15 ülkeye ihraç edilen KARGU, gece-gündüz operasyon kabiliyeti, 30 dakikadan fazla havada kalış süresi, 10 kilometre menzili, elektro optik ve kızılötesi kameralarıyla görev yapabiliyor. STM'nin geliştirdiği yazılımlar sayesinde KARGU, elektronik harp ortamında GNSS'ten bağımsız olarak da görev icra edebiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş'ta teknik direktör Sergen Yalçın ile yollar ayrıldı

2026-05-18 16:08 - Spor

Fazla tuz tüketimi birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor

2026-05-16 10:33 - Sağlık

Eurovision Şarkı Yarışması'nda son finalistlerin belli olduğu ikinci yarı final yapıldı

2026-05-15 01:18 - Magazin

Tütün kullanımı beyin korteksinde incelmeye sebep oluyor

2026-05-17 12:58 - Sağlık

Türkiye'de çölyak hastalarının çoğu hastalığından habersiz yaşıyor

2026-05-16 13:53 - Sağlık

Viyana'da İsrail'in Eurovision'a katılımına karşı alternatif konser düzenlendi

2026-05-15 23:47 - Magazin

Tatneft, Türkiye’de maleik anhidrit üretimi için planlanan petrokimya projesinden çekildi

2026-05-16 00:39 - Özel Haber

Çin, Trump'ın ziyaretinde ABD'ye Tayvan ve İran'la ilgili mesajlar verdi

2026-05-17 11:02 - Dünya

Din İşleri Yüksek Kurulu, Zilhicce ayı hilalinin 111 gözlem noktasında görüldüğünü açıkladı

2026-05-20 13:02 - İslam-Hayat - Safer 1448

Aynı anda melodika çalan 985 öğrenci Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor

2026-05-20 16:48 - Magazin

İlgili Haberler

Habur Gümrük Kapısı'ndan günlük tır çıkışı rekoru kırıldı

13:13 - Ekonomi

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, "mavi vatan"daki görevinde 4 yılı geride bıraktı

12:38 - Ekonomi

Havalimanlarındaki yatırımlar Antalya turizmine güç katacak

12:07 - Ekonomi

Yılın ilk 7 ayında 138,8 milyon yolcu hava yolu ile seyahat etti

11:52 - Ekonomi

Türk kozmetik üreticileri güneş bakım ürünlerinde küresel pazardaki gücünü artırıyor

11:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" başladı

15:13 - Gündem

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

15:04 - Gündem

Husiler, Yemen'deki El-Muha Limanı'nı füze ve İHA'larla hedef aldı

14:48 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülke Lideri Hamaney ile ekonomik ve askeri konuları görüştü

14:17 - Dünya

İsrail basını: Netanyahu, Refah kentinin doğusunda yeniden inşa çalışmalarının başlamasını gizlice k

14:08 - Dünya